Paylaş
Samur kalpaklı Mustafa Kemal ve arkadaşları geçiyordu Samsun’dan Umut, inanç, ateş ve yürek yüklü bir gemi
Ulusal direncin al bayrağını taşıyan yalınkılıç süvariler
Soylu, katıksız ve karşılıksız vatan sevgisi
Türk efsanesinin doğum günü
Çağdaş Cumhuriyetin çiçeği
Ulusal kurtuluşun ve egemenliğin destanı
Tam bağımsızlığın yolu
Emperyalizmi yakan Türk süngüsü
Kukla ve hain saltanatın eceli
Kara pençeli hilafetin can çekişmesi
İşbirlikçilerin gagalarının kırılması
Düşmanı denize döken kolsuz bacaksız yiğitler
Yeleleri alevden atların sürülmesi,
Kan kusan silahların çatılması,
Can alan süngülerin bileylenmesi
Kağnıların cepheye sürülmesi
Yediden yetmişe, çocuktan kadına, yaşlıdan gence içilen ölüm andı
Vatan topraklarının canlanması ve albayrağın gülüşü
Şu çılgın Türklerin yeniden doğuşu
Türk Aydınlanma Devrimi’nin ayak sesleri...
19 Mayıs 2012...
Emperyalizm ve çakalları yine hortladı. Hilafetçiler, saltanatçılar, bölücüler yine sahnede İrtica ve karanlık aydınlığı kemiriyor. Karşıdevrim, laik cumhuriyeti, demokrasiyi, adaleti ve savunucularını vura vura ilerliyor.
M. Kemal Atatürk’ü anlamak ve izlemek bu değil.
Batıp giden bir güneş mi Sarışın Kurt?
Devrimci ve halkçı önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve izcileri nerede?
Gün, M. K. Atatürk’ün buyruklarını ve vasiyetini yeniden okuma, doğru anlama, savunma ve uygulanmasını kararlılıkla isteme günüdür...
Uğur SETEN
Malatya’ya ‘Çalık’ damgası
UZUN yıllardan beri Malatya’ya gelmemiştik. Yazarımız Vahap Munyar’dan bize fırsat kalmıyordu! Yurtdışında olduğundan Ahmet Çalık’ın davetiyle Malatya’yı görme olanağına kavuştuk nihayet. Böylece buradaki eş dostla konuşabilme olanağı da bulduk. İki hafta önce Şanlıurfa’yı ve Dr. Ahmet Fakıbaba’yı anlatırken, Malatya’ya niye gitmiyorsun diyenler oldu; hatta Erzurum Belediye Başkanı Ahmet Küçükler de “Bizim buralar da çok değişti, hizmetlerimizi de görün” dedi.
12 saatlik bir ziyaretle olabildiğince Malatya’nın fotoğrafını çekebildik.
AKP’nin özellikle son 4-5 yıl içinde duble yol yapımı gibi altyapı hizmetleri çok artmış... Kent ilk AVM’sine kavuşmuş; yapı sektörü gelişmiş; OSB’lerde son teşviklerle yeni yatırımlar başlamış...
Kayısıda üretim geçen yıla göre bir misli artabilir. Yılda ekonomisine 300 milyon dolar civarında bir girdisi olan kayısı ağacı sayısı 7 milyonu bulmuş; her yıl 300 bin civarında fidan ekiliyormuş... ‘Gün kurusu’ (kükürtsüz, organik) üretimi arttıkça daha büyük bir pazar oluşturmuş olacak Malatya...
ÇALIK’A FAHRİ DOKTORA
Çalık Grubu işadamları ve gazetecileri üç uçakla Malatya’ya getirdi. Uçakta verilen kayısıların turfanda Antalya kayısıları olduğunu anladık.
‘Malatya Sofrası’nda sunulan yerel yemeklere bayıldık. ‘Kiraz yaprağı’ndan yapılan köfte, artık İstanbul’a kadar gelmeli...
Aslında bizler Başbakan Erdoğan’la olacaktık dün... Önce AKP İl Kongresi’ne; daha sonra İnönü Üniversitesi’nde toplu açılışlara katılacaktı. Ancak Varna’da son anda yapılması kararlaştırılan ‘zirve’ nedeniyle Başbakan gelemeyince Malatya’nın keyfi kaçtı bir anlamda. Gezinin ağırlıklı tarafı da İnönü Üniversitesi’nde Sabah ve ATV grubunun sahibi Ahmet Çalık’ın babası Mahmut Çalık’a Türk sanayiine ve Malatya’ya katkılarından ötürü ‘fahri doktora’ verilmesi oldu.
Anateks Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Çalık 72 yıllık tekstilci... Hayırsever bir işadamı aynı zamanda da, iyiyi-kötüyü ‘unutmayan’ bir isim...
Kurduğu tekstil fabrikalarında 2 bin 500 kişi çalışıyor. Bir gün öğretmeninin kendilerini, Atatürk ve İnönü döneminde (1938) yapılan Sümerbank fabrikasını gezdirirken ‘kafasındaki mesleğin pamuk ve iplik’ olacağını daha o yıllarda şekillendirmiş; sektöre böyle başlamış... Mahmut Çalık, konuşmasında Başbakanı da övdü:
“Sayın Başbakanımız Erdoğan Bey’in başında bulunduğu hükümetimiz dünyada sıkıntı olduğu halde, ülkemize huzur ve bolluk getirmiştir.”
Çalık, devletimizin Cumhuriyetimizin, bayrağımızın ve ezanımızın sonsuza kadar yaşaması için mücadele edeceğini de ekledi konuşmasının sonunda.
(Mahmut Çalık, CHP’li bir aileden geliyor. Özal’lı dönemde, Türkmenistan’daki yatırımlarıyla dikkat çeken Ahmet Çalık’ı her gezisine götürürdü. Ama bu siyasi değil, ‘vizyon’ geliştirmek içindi.)
Mahmut Çalık’a fahri doktora unvanını Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik verdi. Rektör ayrıca, Malatya ve İnönü Üniversitesi’ne sağladığı ‘katkılar’ nedeniyle eski YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’a (şimdi Varşova Büyükelçisi) ‘şükran belgesi’ni sunarken, “fedakâr ve babacan tavırlı” demesi de manidar karşılandı. Rusya’dan sonra İstanbul’da yeni projeleri ile öne çıkan Rönesans İnşaat’ın sahibi Erman Ilıcak’ın babası Bekir Ilıcak adına Darende’ye yaptıkları MYO; Malatya Girişim Grubu’nun ise İlahiyat Fakültesi binası yaptırmaları nedeniyle kendilerine teşekkür belgeleri verildi.
İKİ VURGU
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kayseri, Konya, Denizli ve Malatya’nın girişimcilik ruhlarına dikkat çekti ve üniversite-sanayi ilişkilerinin önemini vurguladı. Dikkat çekici bir durumda, İnönü Üniversitesi’nin, karaciğer naklinde dünya ikincisi olduğunun, 2015’te dünya birinciliğine yükseleceğinin açıklanması, üniversitedeki gelişimin bir göstergesi olarak sunuldu. Eski Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz’ın gayretleri unutulmamalı...
Üç çetin aday
MALATYA İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik (tıbbi biyokimya), 4 yıllık görevini tamamlıyor; haziran ayında yapılacak rektörlük seçimine ciddi hazırlık yaptığı etkinlikten ve konuşmasından da anlaşıldı. Eski YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’a ödül vermek bir ‘başarı’ olsa gerek... İlk atandığında ismi üzerindeki ‘olumsuzluklar’ı aşan rektörün, son zamanlarda ‘sol’ kesimi yanına çektiğini öğrendik. Çelik’in karşısına iki güçlü aday var: İstanbul Cerrahpaşa Fakültesi’nden Prof. Dr. İbrahim Keleş (Kardiyolog), Başbakan Erdoğan’ın doktoru olarak tanınıyor. Diğeri de İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay (KBB uzmanı)... Tarikat ve cemaatlerin bir bölümünün desteğini aldığı konuşuluyor.
KİMLER KATILDI
Başta Çalık ailesi ve yöneticileri olmak üzere görebildiklerimiz şunlar oldu: Malatyalı Belediye Başkanları CHP’den Battal İlgezdi (Ataşehir), Aziz Yeniay (Küçükçekmece) ve A. Misbah Demircan (Beyoğlu); Prof. Dr. Mesut Parlak (Malatya Eğitim Vakfı Başkanı), Yunus Aktaş (MİAD Başkanı), işadamları: Ali Ağaoğlu, Erman Ilıcak, Abdülkadir Eriş, Metin Güneş, Hakan Ferhatoğlu, Vahap Küçük, Hasan Arat, Osman Benzeş, Uğur Terzioğlu ve Cumhurbaşkanı’nın oğlu Mehmet Gül.
Paylaş