FAKÜLTE Hastanesinde kaçak bakıcı çalışır mı’ (22.2.2007) başlıklı yazı ilk bakışta sanki kurumumuz kaçak ve sigortasız işçi çalıştırıyor gibi algılanmaktadır.
Yazılı metni inceleyecek olursak, Sayın okurunuz Taşçı’nın hastası veya başka hastalar için ülkemizin birçok hastanesinde olduğu gibi refakatçi uygulaması yapılmaktadır. Bu tip uygulamalara sağlık kurumlarında ideal sayıda hemşire ve yardımcı personel olmaması etkili olduğu kadar hasta yakınlarının hastalarına yakın olma arzuları da etkili olmaktadır. Refakatçi kalması istenen yada uygun görülen hastalar için hastayı takip eden doktorun verdiği yazılı izin sonrası refakatçi kartı çıkartılmakta ve kişi bu kartla kliniklere girebilmekte, aynı zamanda kurumumuzdan yemek hizmeti almaktadır. Genellikle çalışmak zorunda olup hastasının yanında kalamayanlar ve hastaya doğrudan bakabilecek yakını olmayanlar özelliklede ileri yaşta bakım gereken hastalar için kendi arzuları ile bakıcı tutmaktadır. Bu kişiler daha önce hastaya evde bakan kişiler olabildiği gibi (sizin de çok iyi bildiğiniz gibi birçoğu yabancı uyrukludur) geçici olarak muhtelif yollardan temin edilen kişiler de olmaktadır. Bizler şüpheli durumlarda hastane güvenliğini sağlayan elemanlarımızca gerekli kontrolleri yaptırmaktayız, ancak ailelerin kendi rızaları ile hastalarının yanına refakatçi bıraktıkları kişilere kimlik sormamız, onların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı mı, yoksa yabancı uyruklu mu olduklarını kontrol etmemiz mümkün değildir. Hastanemizde zaman zaman ülkemizde yaşayan yabancı uyruklular ve yurtdışından gelen hastalar da tedavi olmaktadırlar. Bu nedenle de hastane girişinde de insanlara kimlik kontrolü yapmamız doğru değildir.
Bu konunun gerçek yönüne gelince;
Çeşitli nedenlerle hastalarının yanında refakatçi kalamayan veya gerçekten zor olan yaşlı hasta bakımını kendisi yapmak istemeyen aileler evlerinde olduğu gibi bakıcı tutarak hastalarının yanında refakatçi bırakmaktadırlar. Yurtdışından gelerek kaçak çalışan kişiler Çalışma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının yetki ve ilgi alanlarındadır.
Sayın Fikret Taşçı bu konudan kurumuzdan şikayetçi ise bunu hastane yöneticilerine iletebilirdi.
Vatandaşlık görevini yaparak bu olayı ve bakıcıyı temin eden kişileri ya da şirketi, polise ya da adli makamlara iletmesini beklerdim.
Sonuç olarak önemli bir sosyal problemi dile getirdikleri için Sayın Fikret Taşçı’ya, size teşekkür ediyorum. Ancak talihsiz bir başlık ile kurumumuz itham edilmektedir.
Prof.Dr. Mustafa ŞARE-
G.Ü.Gazi Hastanesi Başhekimi
BETAŞ, bize zenci muamelesi yapıyor
10 ay kadar önce Etimesgut’un Eryaman Mahallesi 309 nolu sokağa taşındım. Taşındığımdan beri oturduğum mahallede aşağı yukarı hergün bazen günde 10 sefer evet abartmıyorum en az 10 sefer elektrik kesintisi olmaktadır. İnanmazsanız (20.02.2007’de) kaç kez elektrik kesildiğini yetkililerden sorabilirsiniz. bu kesintilerin elektronik cihazlara zarar vermesinden endişe duymaktayız. Kış nedeniyle kombiler yanmadığından çocuklar üşüyüp hastalanmakta bazen de ziyarete gelen misafirlere karşı mahcup olmaktayız çünkü hangi devirde yaşadığımız sorgulanır oldu.
BETAŞ Sincan’a faksla müracaat ettim; ne yazık ki, adam yerine konmadık.
Bizler Amerikan’ın zencileri miyiz veya kaçıncı sınıf insanlarız ki bize bu muamele yapılmaktadır?
Bu sıkıntıyı gidermek çok mu zor? Eğer beceremiyorsanız inanıyorumki becerenler vardır artık canımıza tak etti.
Halil ALTINTAŞ
KISA...KISA...
ÇANKAYA Belediyesi’nin "Zihinsel Engelli Bireylerin Mesleki ve Sosyal Rehabilitasyonu" projesi kapsamında kurulan üçü Down sendromlu olmak üzere eğitilebilir-öğretilebilir düzeyde olan 13 gencin çalışmalarının sergileneceği dans, tiyatro gösterileri ve desen, karikatürler Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’de sergileniyor.
ODTÜ Mezunları Derneği’nin düzenlediği Talat Saral’ın konuşmacı olarak katılacağı "Gümrük Birliği bağlamında Avrupa Birliği ile ilişlileri-miz ve çıkış yolu" konulu söyleşi bugün saat 14.00’de ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Salonu’nda.