Yalçın Bayer: Prefabrik konut yapmak talan ve soygun olur

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Gaziantep'ten okurumuz İsmail Usanmaz yazıyor: ‘‘Prefabrik denilen hazırkondu evcikler deprem faciasına merhem olmaz. Olursa, iki üç holding 'rant' sağlayacak, dolayısıyla siyaset cambazlarının bir bölümü de komisyon elde edecek demektir.

Konut sorunu geçici değil, kalıcı çözümlenmeli. Bu amaçla depremde evsiz kalan yurttaşlarımız, konutlar yapılıncaya dek, dinlence sitelerine, oturulmayan yazlıkları, yapımı bitmek üzere olan kooperatif sitelerine, öğretmenevi türünden resmi konuk evlerine, ayrıcalıklı kişiler için sürekli boş bekletilen devlete ait, yerel yönetimlere ait lojmanlara yerleştirilmelidir. Bu evcikler için harcanacak her milyar TL bizce korsanlık olur. Haksız kazanç, rüşvet, soygun, talan olur.

'Prefabrik' konut mutlaka yapılacaksa da, bu iş, Türk şirketleri yerine mutlaka yabancı şirketlere ihale edilmelidir.’’

VE SOYGUNA BİR ÖRNEK

Ve bu arada prefabrikçilerin 'deprem fırsatçılığı'na bir örnek...

‘‘Depremi fırsat bilip hemen zam yapan üç prefabrik firmasının ismini duyuruyorum; Prefabrik Yapı, Vefa Mümessillik ve Özge Yapı’’ diyor okurumuz N.B... Bir yakını için Pendik'te kurulu Özge Yapı'dan fiyat listesi almış; bir de depremden önceki fiyat listesini bulmuş. 5 Ağustos'taki fiyatların 29 Ağustos'a göre ortalama % 25 arttığını görmüş. Deprem öncesi ve sonrası fiyat listelerine göre, bazı paket ve dubleks evlerin fiyat farkları şöyle:

Cinsi 5 Ağustos 29 Ağustos

27 M2 1.800 2.394

48 M2 4.820 6.263

88 M2 4.665 6.200

103 M2 18.560 25.713

Evet 21 günde depremden başka ne oldu da bu fiyatlar hortladı? Bakalım, bu firmaları, Bayındırlık Bakanlığı'nın açtığı 'prefabrik' ihalesinde görecek miyiz?

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘Yedi yıl önce prefabrikasyona, çeliğe ve taşa dikkat çektik. Kimse kulak asmadı. Taş binalar değil, Necip Fazıl'ın 30 yıl önce lanetlediği 'piç binalar' teşvik edildi. ’’

(Erzincan Valisi Recep Yazıcıoğlu)

Yanlışı kim

yaptı Bayar!

GEÇEN gün Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar'ın şöyle bir demeci vardı:

‘‘TÜPRAŞ özel sektörde olsa böyle bir yangın olmazdı.’’

Bir dostumuz, AKSA Genel Müdürü Selçuk Ergin'in, pazar günü 'AKSA'da neler yaşandı?' yazımızdaki sözlerini hatırlatarak şöyle diyor:

‘‘Genel Müdür, insan sağlığı için büyük facia yaratacak gaz sızıntısı konusunda kamuoyunu geç bilgilendirdiği için 'Ayıbımızı kabul ediyorum' diyerek özür diliyor. Uğur Bayar, işin aslını bilmeden önyargılı konuşuyor. Kamu ile özel sektör kuruluşları arasındaki farkı şimdi gördü mü? Demek ki özel sektör suçunu gizleyebiliyormuş. İnsan düşünüyor, acaba özel sektörün dokunulmazlığı mı var? Bunların getirmek istedikleri 'kutsal düzen' bu demek ki...’’

ACİL... Gölcük ve çevresindeki depolarda kuru gıda için acil çağrı yapılıyor. Bilgi: Gölcük Çadırkent İrtibat Masası; 0262-413 52 33 ya da İstanbul Sivil Koordinasyon Merkezi; 0212-245 56 02/03.

DEĞİRMENDERE Belediyesi'nce hasar görüntüleme çalışmalarında kullanılmak üzere geniş açılı bir fotoğraf makinesi ve filme ihtiyaç vardır. Vacit Çelik 0542 417 68 01, Kriz Masası; 0262-426 31 98.

TED İstanbul Koleji Müdürü Christopher A. Judd'den açıklama: ‘‘Depremden sonra Paşabahçe'deki TED İstanbul İlköğretim Okulu'nun B, C, E ve F Blokları, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Geoteknik Anabilim Dalı Başkan Prof. Kutay Özaydın ve Yapı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Zekeriya Polat tarafından kontrol edildi. Verdikleri raporda ‘‘anılan blokların tamamında betonarme perde, kolon, kiriş ve döşemelerde, depremden ileri gelmesi muhtemel hasarların hiçbirine rastlanmamıştır’’ deniliyor. Kampusumuz planlanırken eğitim sektöründe son dizayn teknolojisini ve mimari planlarını araştırmak için mimarımız Amerika'ya kadar gitmiştir. Görülmemiş ölçüde can güvenliği düşünülmüştür. Türkiye'de uzun zamandır çalışan bir eğitimci olarak kolejimizin bütün ülkemize örnek bir eğitim kurumu olarak kabul edileceği kanısındayım.’’

VAKIFLAR Bankası eski Genel Müdürü İsmet Alver: ‘‘Şişli'de aldığım eski bina yerine yaptırmakta olduğum inşaatımın yasalara aykırı hiçbir yanı yoktur. Şişli Belediyesi'nden aldığım yıkım ruhsatına uygun olarak yıkılmış ve yine inşaat ruhsatına uygun olarak yeniden inşa edilmektedir. İnşaatın komşu binalara olumsuz bir etkisi olmaması için teknik ve sigorta dahil her türlü tedbir alınmış bulunmaktadır. Yanımdaki bina benden zarar görmüşse sigortam veya İsmet Alver olarak ben karşılarım.’’

Bedelli askerlik

VEDA Öztürk (İstanbul): Bedelli askerliğin, 1973 ve altındaki yıllarda doğanlar için geçerli olacağı düşünülüyor. Peki benim gibi 1974'lü olup da bedelli askerlik yapmak isteyenler ne yapacak? Suçumuz bir yıl sonra doğmak mı? Eğer amaç gerçekten kaynak yaratmak ise bizlerin de bedelli askerlik kapsamına alınmamız gerekiyor. Yapılan bu uygulama Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı değil mi?

M.A. (Ankara): Askere yeni gönderilenler için iki aylık eğitimden sonra bedelli askerlik düşünülemez mi?

PERVİN Erözgen (Antalya): Madem ki asker fazlası var. O zaman niye askerlik süresinde indirim yapılmıyor?

GÖZÜYAŞLI bir anne (İstanbul): Oğlum tıp fakültesini bitirdi. Doğuda iki yıl mecburi görev yaptı. O geldikten sonra mecburi görev kalktı. Şimdi de askere gitti; Güneydoğu'ya düştü. Tabii ki orası da vatanımızın bir parçası. Ama bedelli askerlikten şu anda vatan borcunu ödeyenler de yararlanmalı. Onlara da bu hak tanınmalı.

Başka Türkiye yok

ÜLKEMİZ çok önemli bir sürece girdi. Yaşanan deprem felaketiyle halkın gözünün önündeki perdenin kalkması, Kurtuluş Savaşı'ndan bu yana ülkede görülmeyen birlik ve beraberlik anlayışının depreşmesi, ardından da 15 yıldır devlet ile savaş içinde olan PKK'nın silahı bırakarak ülke sınırlarından çekilmesi, hem ülke açısından hem de ulus açısından çok önemli gelişmeler.

Artık kavgaların bitmesi gerekiyor.

Devlet ile vatandaşın, vatandaş ile devletin barışma zamanı gelmedi mi?

'Başka Türkiye yok' demenin zamanı. Şimdi Türkiye'nin gelişmesi, çağdaşlaşması, halkın huzurlu ve refah içerisinde yaşaması için çalışma zamanı.

Daha güzel yarınlar için haydi Türkiye el ele...

M. GÜLTEKİN İSTANBUL



Yazarın Tüm Yazıları