Paylaş
Hukuk devletinde kanunlar geçerlidir, hiç kimse veya hiçbir merci mahkeme kararlarını hiçe sayarak keyfi bir davranış sergileyemez. Bunun müeyyidesi vardır.
Ancak, Erzurum’da bunun aksi bir uygulama var. AKP’li Erzurum Yakutiye Belediyesi, harcını alıp ruhsatını verdiği bir inşaatı sonradan durdurarak Şükrü Çepni adlı vatandaşı büyük bir mağduriyetin içine sürüklemiş. Hukuk mücadelesini her defasında mahkeme kararlarıyla kazanmış olmasına rağmen mağduriyeti devam ediyor.
Çepni, şehrin göbeğinde, Gez Mahallesi sınırları içerisindeki 50 yıllık imarlı arsasına bir türlü inşaat yapamıyor. Çünkü, yanı başındaki benzin istasyonunun sahibi Çepni’nin arsasını istasyonuna katmak istiyormuş.
Vermemiş. AKP’li Ahmet Küçükler Büyükşehir Belediye Başkanı olunca durum Çepni açısından daha da karmaşık hale gelmiş. Araya hatır-gönül-parti ilişkisi girince Ahmet Küçükler de yetkisini kullanıp inşaatı durdurmuş ve dostu ve partilisi olan (AKP) benzin istasyonu sahibinin arsası ile şuyulandırmak istemiş. Şükrü Çepni, Belediye’nin her tasarrufunu mahkeme kararlarıyla önlemiş olmasına rağmen bir türlü inşaat izni alamamış.
Yargı kararları sonrasında, taşınmazın durumunun hmax:6.50 m ticaret alanı
olarak işlenmesine yönelik Yakutiye Belediye Meclisi’nin 9 Eylül tarihli kararını hmax:3.50 m ticaret alanı olarak değiştirmek suretiyle onaylamış.
Görüleceği gibi, bu aynı zamanda bir hak gaspıdır.
Çepni, aylardır sürdürdüğü bu hukuk mücadelesinin her safhasında kazanmasına rağmen hakkını bir türlü alamıyor. İlgili belediyeyi dava etmek istiyor, İçişleri Bakanlığı izin vermiyor.
Mağdur vatandaşımız için hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nde bütün merciler kapanmış durumda. Hakkını arayacak bir yer bulamıyor.
Biz de ileri demokrasi adına AB adayı ülkenin yetkililerine soruyoruz: Şükrü Çepni hangi devlete veya vicdana başvursun?
M. Necati GÜNGÖR
GÜNÜN SÖZÜ
“Devletin bütün kurumları iktidarın denetiminde. Peki, Başbakan’ı kim dinliyor?”
Gürsel TEKİN
LAF ÇOK, İŞ YOK
OKUR Zafer Fortacı, ciddi bir konuya değinerek topluma sitem ediyor:
Atatürkçüler, Cumhuriyetçiler; gürlüyor da bir türlü yağamıyor!
Sebep çok açık ve net; örgütlenemiyoruz ve örgütlü yapılarımız da kan kaybediyor.
Derneklerde çalışan bir avuç insanı da yalnız bırakıyoruz.
Sadece Cumhuriyet mitinglerine katılarak, evlerimize bayrak asarak olmuyor, olamaz. Tarikatlar, cemaatler dernekleşti. Örgütlü ve bilimsel çalışıyorlar. Mahalleleri ve evleri seçmen seçmen bilgisayar ile arşivleyip onlara ulaşıyorlar (ulaştılar). Biz ise buna makarna-kömür dağıtımı ile bahane buluyoruz. Ağustos böcekleri gibi bütün yaz saz çalıyoruz.
Sonra kış geliyor, ‘Hava soğuk, ulaşım zor’ diyoruz. Derneklere üye olmaya üşeniyoruz.
Bazılarımız hâlâ ‘havalı’ kuruluşlarda ‘sosyal sorumluluklarını’ yerine getiriyor.
‘Gelmezsen bir eksiğiz’ sözünün anlamı bilinmiyor. Sonra da milyonluk yürüyüşlerden mucize bekliyor ve çıkan seçim sonuçlarına şaşırıyor ve üzülüyoruz. Bir de korku girdi bazılarımızın içine, iyice geri çekiliyoruz.
Oysa karıncalar çalışıyor.
Biz sadece eleştiriyor, örgütlenmek ve birleşmek için adım bile atmıyoruz.
Her masal gibi sonu böyle bitiyor bu durumun:
“Onlar ermiş muradına, biz çıkalım kerevetine...”
682 gün oldu
682 gün önce onlarca polisin evine girmesiyle özgürlüğü elinden alındı. Gazetecilik yaşamını, illegal yapılanmaları ve faili meçhul cinayetleri ortaya çıkarmaya adamıştı.
Ama ortaya çıkarırken ölüm tehditleri aldığı bu yapılanmaların üyesi olmak suçlamasıyla tutuklandı.
Onun adı Soner Yalçın.
Gazeteci.
Gazeteciliğin yargılandığı Odatv davasının tutuklu sanığı. Yargılandığı mahkeme onun hakkında “Kaçma şüphesi yok”, “Delilleri karartma şüphesi yok” diyor.
Artık zekâmıza hakaret eden bu utanç bitsin istiyoruz.
Ve suçun, suçlunun olmadığı; defalarca çökmüş bu davanın perşembe günü 09.00’daki duruşmasına sizin aracılığınızla tüm kamuoyunu Çağlayan Adliyesi’ne bekliyoruz.
Barış PEHLİVAN
Biliyor musunuz
ZİRAAT Bankası’nın yaklaşık 3 bin 500 eleman almak için Anadolu Üniversitesi tarafından yapılan yazılı sınavına 540 bin başvuru olduğunu, bunun bir rekor olarak Türkiye’de işsiz olan her 3 kişiden birinin Ziraat Bankası’na girmek için yarıştığını; bu arada yazılı sınavında başarılı olan yaklaşık 10 bin kişinin önümüzdeki günlerde sözlü sınavdan geçeceğini (Finans Gündem’den)...
ZİRAAT Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Turhan Tuncer’in, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ‘Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi (TAR-GEL) için 2013’te 1044’ü mühendis ve 1556’sı veteriner hekim olmak üzere 2.600 personel alınacağını belirterek atamalarda ‘hakkaniyet ve adalet’ beklediklerini açıkladığını...
CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan’ın, Kurumlar Vergisi Kanunu ve İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanunu’nda değişiklik yapılması için bir kanun teklifi verdiğini; bununla firmaların faaliyet gösterdikleri illerden elde ettikleri kazancın vergisinin, o kentlerin yerel yönetimlerinin daha fazla pay almasını sağlayacağını açıkladığını...
Paylaş