KKTC’de neler olacak

KKTC’de 147 bin seçmenin oy kullanacağı seçimlere 7 parti katılıyor. Seçim sonuçlarının ‘iktidar tablosu’nu muhtemelen değiştirmeyeceği anlaşılıyor. Parlamentoya yine CTP, UBP, DP ve BDH’nin gireceği ve herhangi bir ‘sürpriz’in beklenmediği belirtiliyor.

Seçim sistemine göre oy dağılımı ile milletvekili sayısı oransal değil... Örneğin, yüzde 12 alan bir parti 4 milletvekili çıkarabilirken, yüzde 13 alan bir parti 6 milletvekilinde kalabiliyor.

Başbakan M. Ali Talat’ın CTP-Birleşik Güçler’i 14 ay önce yapılan seçimlerde, 50 üyeli parlamentoya yüzde 35 ile 19 milletvekili; Derviş Eroğlu’nun UBP’si yüzde 34 ile 18, Serdar Denktaş’ın DP’si yüzde 13 ile 7 ve Mustafa Akıncı’nın Barış ve Demokrasi Hareketi de yüzde 17 ile 6 milletvekili çıkarmışlardı.

Bugünkü seçimde bu oranların CTP ve DP lehine farklılık göstereceği tahmin ediliyor. Özellikle CTP’nin 14 ay öncesine kıyasla oylarını yüzde 5-8 arasında artırması bekleniyor. Araştırmalara göre, koalisyon ortağı DP’deki oy artışı ise yüzde 1-3 arasında değişiyor.

(Serdar Denktaş bunu yüzde 18, 11 milletvekili olarak gösteriyor.)

Derviş Eroğlu’nun kadrolarını ‘yenileştirmediği’ için umduğunu bulamayacağı konuşuluyor; Serdar Denktaş kendisini ‘kilit’ isim olarak nitelendiriyor; bu nedenle açık açık ‘Başbakanlığa talip’ olduğunu söyleyerek şöyle konuşuyor:

‘UBP taş devri, CTP cilalı taş devri; DP yeni Denktaş, genç Denktaş devri...’

KKTC’
de zorlu cumhurbaşkanlığı seçimi 17 Nisan’da; adaylardan biri yüzde 50 çoğunluk sağlayamazsa bir hafta sonra ikincisi yapılacak. Yarından itibaren mart ve nisan ayları seçim kulisleri ile geçecek; UBP veya CTP’nin adaylarından biri ‘Saray’a çıkarsa haziran ayında bir milletvekilliği için ara seçim de gündemde... Önümüzdeki yıl da yerel seçimler olduğu düşünülürse seçmenler 1.5 yıl içinde altı kez oy kullanmış olacaklar.

SÜRPRİZ İSİM

UBP
’nin cumhurbaşkanı adayı şimdilik Derviş Eroğlu; CTP’nin adayı olarak kulislerde sürpriz bir isim dolaşmaya başladı; Lefkoşa Belediye Başkanı Kutlay Erk... Partisi iktidar olursa M. Ali Talat’ın Başbakan olarak kalmayı tercih edeceği parti çevrelerinde dillendiriliyor.

Özetlersek, KKTC’de Türk halkı artık liderini aramıyor. 24 Nisan’daki referandumda Annan Planı’na ‘evet’ diyerek görevini yaptı, ‘demokratik’ iradesini gösterdi. Artık ‘birilerinin’ kurgulayıp yazacağı senaryoda rol alacaklar. Bunun başrol oyuncuları M.Ali Talat ile Serdar Denktaş olacaklar. Bu nedenle bundan sonra seçimlerle çok fazla ilgili değil; çünkü seçmen ‘seçim yorgunu’ düştü. Görünen o ki, bu seçimlere katılma oranı bugüne kadar yapılan seçimlerin en düşüğü olacak.

ABD heyeti ‘Türk’ çıktı

ABD’nin Ankara Büyükelçisi’nin girişimi ile KKTC’ye üç gün önce KTHY’nin ‘Lefke’ uçağı ile gelen ve ‘Amerikalı’ olarak duyurulan işadamlarının ‘Türk’ çıkması burada muhalefet partilerince tepkiyle karşılanmış; ‘Bunların neresi Amerikalı’ diyorlar.

Baba Denktaş’a yakın isimlerin çıkardığı Volkan Gazetesi dün TC pasaportu taşıyan işadamlarının Nuran Varolan, Rahşan Cebe, Hasan Çolak, Cem Doğrusöz, Metin Gümüşoğlu, Eren Kal, Ahmet Yılmaz, Halim Neyzi, Haluk Sargın, Adnan Tan ve Serdar Yanaşan olduğunu belirtirken şu yorumu yaptı:

‘Tamamıyla Talat’a şov yapma fırsatı vermek için getirilen bu kişiler, hiçbir iş bağlantısı yapmadan, hiçbir yatırım bölgesi görmeden, hiç yatırım imkánını incelemeden, hiçbir brifing almadan altı saat Ada’da kalıp bir öğle yemeği yedikten sonra İstanbul’a döndüler.’

Buna karşın bu isimlerin ‘Türk’ de olsalar Amerikan şirketlerini temsilen geldikleri, yanlarında da Amerikan Ticaret Ataşesi’nin bulunmasının Amerika’nın siyasi olmasa da resmi ticaretin ilk adımının atılmasında ‘önemli’ bir gelişme olduğu kaydediliyor.

Amerikalıların neden seçim arifesine geldikleri sorusunu Ticaret Odası Başkanı Ali Eren ‘Bu Amerikalıların tercihiydi’ diye yanıtlıyor. ‘Afrika’ Gazetesi ise geziyi ‘Seçime McDonald’s dopingi’ olarak değerlendiriyor. Dün kendisini ziyaretimizde çok sert bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Denktaş ise ‘Bu seçim öncesinde bir oyundur; Amerikalılar geliyor diye halkı satmaktır, adililiktir, alçaklıktır. Bu yalanı desteklemek de ihanettir’ diyor.

DENKTAŞ: YÜREĞİM YANIYOR

Denktaş
17 Nisan’da görevden ayrılacağını, Demirel’in ‘Güniz Sokak’vari Lefkoşa merkezinde ‘Köşklü Çiftlik’teki bir daireyi çalışma ofisi olarak düzenlediğini; artık taşınmaya başlayacağını söyledi bize.

Kıbrıs konusundaki gelişmelere, özellikle Annan Planı’na tepkili... ’55 yıldır bu davayı Türkiye’nin meselesi diye yürütüyorum. 55 yıldır öldük, dirildik. Bir milli dava Annan Planı’na kurban edilemez. Edilirse o zaman şehitlerimizi alın Türkiye’ye götürün. Yüreğim yanıyor, içim yanıyor’ diyor.

Hükümete ince bir eleştiri daha:

‘Ecevit hükümeti zamanında entegrasyon seçeneğimiz vardı. Şimdi önümüzde sadece Annan Planı alternatifi var.’

Ecevit’
in kendisine imzalı gönderdiği ‘Bir Şeyler Olacak Yarın’ adlı şiir kitabını okuyan Denktaş, ‘Seçimlerle ilgilenmiyorum’ dese de oğlunun DP’sini açıktan açığa destekliyor.

AKP ve Ordu

GEÇEN seçimlere göre AKP hükümetinin, ‘direkt’ bir müdahalesinin olmadığı gözlerden kaçmıyor. Bakan veya AKP’den hiçbir heyetin Kıbrıs’a gelmemesi dikkat çekiyor; geçen dönemki bazı sivil toplum kuruluşları da Lefkoşa’da görülmüyor bu kez... Asker ise gelişmelere karşı ‘nötr’ vaziyette... Bu arada partilere hemen hemen her ‘casino’ ve ‘gece kulübü’nün çeşitli yollarla parti ve adaylara yardım ettikleri iddiaları yaygın şekilde dikkat çekiyor. Binlerce AB bayrağının, gümrüklerde herhangi bir işlem olmamasına rağmen l Türk sınırlarından nasıl sokulduğu da tartışma konusu...
Yazarın Tüm Yazıları