Paylaş
KİT’ler 1932’de Atatürk ve 1952’de Adnan Menderes dönemlerinde, özel sektörün gerek sermaye gerekse ve bilgi eksikliğinden kurulmuşlardır. Hiçbir doktriner yönü yoktur. Konu sadece ekonomiktir. KİT’ler bir hiç uğruna kapatılmış, yerine tesisler kurulmamış ve sadece onun nakitleri alıcılar tarafından harcanmıştır. Özel sektörün bu tesisleri yapacak sermayesi de olmamıştır 2004-2019 arasında... Teknoloji girdisini de sağlayamamışlardır. Kendileri hazır işleyen tesisleri ele geçirmişlerdir. Gazete haberlerinden ve hükümetin açıklamalarından anlaşıldığına göre, örneğin Soma’da işçiler bir KİT olan ‘TKİ’ kanalıyla istihdam edilmiştir. Politikacıların yurt gezilerinde en çok muhatabı ‘işsizlik ve yörelerine bir fabrika kurulması’ isteğidir. Devletin bunu yapabilmesi sadece devlet eliyle, belki de yüzde 50+yüzde 50 özel formülüyle mümkün olur. Öyle milyar dolarlık tesislere de gerek yoktur. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın, ‘81 ile fabrikalar kuracağız’ demeci KİT’lerin yeniden açılacağının bir emaresidir. KİT’siz bir kalkınma olmaz. Eskiden zarar eden bir KİT yoktu. Sadece, TTK (Türkiye Taşkömürü Kurumu) ve TCDD 1’er milyar TL zarar ederlerdi.
Özel sektörcüler anlasınlar ki herkes liberaldir. İster kendileri ister kamu yapsın, herkes kendi işletsin.
Aslan ÖZMEN
SİYASETİN MİZAHI
GAZETECİLER Beşiktaş’ı her gün yazmalı, geçen dönemleri ile geleceği kıyaslamalı. Evet, Fatmagül’ün suçu neydi?.. Biz tren kalktıktan sonra mendil sallayanları istemiyoruz. Kartal Belediye Başkanı’na yapılanlara ağla...
BİLİYOR MUSUNUZ
- CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, enflasyon artışının yanında vergi, prim ve kira ücretlerinin altında ezilen esnafın sorunları konusunda yeni açılan işletmelere en az 2 yıl vergi muafiyeti getirilmesi önerisinde bulunduğunu...
- TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in, Sicil gazetesine göre 1.8 milyon işyerinin mevcut olduğunu, Ocak’ta 25 bin işyerinin açılıp, 11 bininin kapandığını; yüzde 2.9 işyerinin resen terkin (işi bıraktığı tespit edilen veya bilinen adreslerinde bulunamayan) edildiğini açıkladığını...
- DİL Derneği Beşir Göğüş Türk Dilini Ve Çocuk Edebiyatını Geliştirme Ödülü’nün, Ayla Çınaroğlu’na 12 Şubat Salı 18.00’de Çankaya Belediyesi ÇSM’de verileceğini...
- CHP Şişli belediye başkan adayı Muammer Keskin’in yarın seçim çalışmalarına start vereceğini, kampanyayı yeni kadro ile yürüteceklerini...
MESAJ PANOSU
- HAZİNENİN bilançosu kâr-zarar cetveli olmaz. Çünkü Hazine kâr etmez. Hazine kâr ederse toplum zarar ediyor demektir. Mahfi EĞİLMEZ
- CHP’den daha iyi muhalefet yapacağına inandığım, ‘Cesur Kadınlar Partisi’ kurmanın zamanı geldi sanırım. Vicdan temelli, sosyal adalet için yola çıkacak ve erkek egemen siyasete dur diyecek!
Tuluhan TEKELİOĞLU
CHP-İYİ Parti arasında kaos
CHP ile İYİ Parti arasında yerel seçimlerde Türkiye çapında ittifak yapıldı ve neticesinde genel başkanlar düzeyinde protokol imzalandı. Buraya kadar güzel ancak protokolde CHP örgütünü rahatsız edecek bazı maddeler var. Örnek olarak İstanbul’da İYİ Parti’ye bırakılan ilçeler Arnavutköy, Esenler, Kağıthane, Bağcılar. Sorun şurada bu ilçelerde CHP ilçe yönetimleri meclis üyesi adayları muhatap bulamıyorlar. İYİ Partililer tek başlarına hareket ediyorlar.
İYİ Parti’nin ilçe başkanlıklarında 4-5 kişi var nasıl sahaya çıkacaklar. Bunların hiçbiri konuşulmamış. İYİ Parti ilçe yöneticileri ‘listeleri biz yapacağız’ diyorlar. Ancak ittifak gereği CHP’li üyelerin de yazılması lazım. Bu ilçelerde kaos var.
Çok önemli bir konu da şu; İYİ Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde grup oluşturabilmesi için 20 üyeye ihtiyacı var. CHP’nin Büyükşehir’e meclis üyesi gönderdiği ilçelerde ilk sıralara İYİ Parti’li adaylar da yazılacak; bu durum örgüt içerisinde rahatsızlık yaratıyor, dolayısıyla CHP’li meclis üyeleri İBB Meclisi’nde daha az temsil edilmiş olacak.
Örgüt emekçileri, bu nasıl protokol bütün maddeler İYİ Parti lehine yazılmış diyorlar.
Kılıçdaroğlu, Kocadan’u kurtaramadı
CHP’nin en çok zorlandığı il oldu Muğla... Süreci özetleyelim;
- Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon önce Muğla Büyükşehir’den aday olacağını açıkladı. Ancak CHP yönetimi her seçimde oylarını artıran belediye başkanı Dr. Osman Gürün ile yola devam etme kararı aldı.
- İYİ Parti ile CHP Muğla’da ittifak kararı aldı. Anlaşmaya göre Konacık’ın sevilen eski belediye başkanı Mehmet Tosun, İYİ Parti’den CHP’ye geçerek ortak aday olacaktı. Ancak ne olduysa bu süreç tıkandı... Mehmet Kocadon yeniden Bodrum’dan aday olmak için CHP Genel merkezi üzerinde müthiş bir baskı kurdu.
- Oysa Bodrum’da CHP’li 8 aday daha vardı... Kemal Kılıçdaroğlu adayların belirlendiği Parti Meclisi’nde bu sekiz aday yerine yeniden Kocadon’u PM’ye sundu. Ancak 60 üyenin 40’ı Kocadon’a ret oyu kullandı.
- Kılıçdaroğlu önerdiği adaylar reddedilince Bodrum’un atamasını üzerine aldı.
- Muğla’da nefesler tutulmuş adayın açıklanması bekleniyordu. Kılıçdaroğlu Bodrum’a yerleşen aralarında ünlü gazetecilerin de olduğu isimlerden görüşler aldı ve Yalıkavak’ta iki dönem belediye başkanlığı yapan Mustafa Saruhan’ı açıkladı.
- Saruhan örgütün de sevdiği bir isim ve Kocadon’a mesafeli.
Şimdi Bodrum’da iki güçlü aday yarışıyor. Mehmet Tosun uzun süredir sahada, partiler üstü bir siyaset izliyor. Bakalım Saruhan seçime kadar ki 7 haftayı nasıl bir kampanya ile yürütecek.
Bu arada Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçi de, Muğla Büyükşehir Belediyesi için ‘bağımsız’ adaylığını ilan etti.
Paylaş