Paylaş
CHP’nin kargaşa içinde olduğunu belirten Bedri Baykam, “Atatürkçülerle ne zaman helalleşecek?” diye soruyor.
-Bugün CHP, cumhuriyetçilik, milliyetçilik (ulusculuk), devletçilik (kamuculuk), halkçılık, laiklik, devrimcilik gibi vazgeçilmez ilkelerin yeniden hayata geçirildiği, yeni bir örgütlenme anlayışıyla siyaseti yeniden biçimlendirmelidir; yani kuruluş ayarlarına dönmelidir. Zafer ancak bu şekilde gelecektir, yoksa değişimin ardına sığınarak yeni yenilgiler kaçınılmazdır.
Suay KARAMAN
-CHP üst yönetimi seçimi faturasını örgütlere, örgütler de seçmene kesmiş. “Anlatamadık kendimizi” diyorlar. Ama biz onları tüzüklerinden ve taslak parti programlarındaki “Kemalist 6 Oka” yeni anlamlar biçmelerinden çok iyi anlıyoruz.
Tahir ÇALGÜNER
ÖYMEN’İN ÇAĞRISI
-CHP eski Milletvekili ve yetkili organlarda görev yapan Örsan K. Öymen öncülüğü ve girişimi ile kurulan ‘CHP İlke ve Demokrasi Hareketi’ ilk bildiri ve çağrı metnini yayınladı; imzalar: Öymen ile birlikte A. Hacaloğlu, N. Arat, N. Serter, D.A. Yılmaz, T. Yalman, T. Ertürk, U. Güneş... Yaklaşık 250 satıra yakın bildiride, partinin başarısızlıkları anlatılıyor; K.K.’ya CHP’nin oyunu arttıramadığı ve 12 yılda 13 seçim kaybettiği bildiriliyor. Metnin, change.org üzerinden tüm CHP üyelerine ve CHP’ye gönderilmesi ve Türkiye’ye sahip çıkılması isteniyor.
‘AŞKIM EREĞLİ’
Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 6, 7, 8, 9 Temmuz’da gerçekleşecek ‘Uluslararası Sevgi Barış Dostluk Kültür ve Sanat Festivali’nin davetiyesinde kentinin adını ‘Ereğli’ olarak gösteriyor. Ya Marmara Ereğli, Konya Ereğli de aynı sloganı kullanırlarsa, Posbıyık kızar mı? “Denizin mavisi, ormanın yeşili, güneşin sarısının orijinal renkleri dünyada sadece Karadeniz Ereğli’de vardır. Karadeniz Ereğli’yi görmeden ölmek, öbür dünyaya eksik gitmek demektir” diyen kaçıncı dönemin belediye başkanı olan Sayın Posbıyık kızmaz! Çünkü Türkiye’nin ödüllü -hatta Nobelli de diyor- en büyük festivali sayılan etkinliğini, 1994’te başlayan, adı o zaman “Karadeniz Ereğli Osmanlı Kültür Festivali” olan etkinliği bugünlere getiren başarılı bir belediye başkanı Posbıyık... Kimler gelmiş, kimler geçmiş; davetiyesindeki resimlere bakınca gördük. Ajda Pekkan, Selda Bağcan, Sezen Aksu, Tarkan, İbrahim Tatlıses, Sibel Can, Mazhar-Fuat-Özkan Üçlüsü, Hande Yener, Serdar Ortaç, Barış Akarsu, Gökhan Özoğuz ve Haluk Levent.
Bu temmuzdaki festivalde ise; Sakiler-Şevval Sam, Mary Jane-Derya Uluğ, Köfn-Melek Mosso, Semicenk-Serkan Kaya, Arif Sağ-Tolga Sağ gibi sanatçıların yanında birçok etkinlik yer alıyor.
KONAKLAMA VERGİSİ NEDEN ‘YEREL’E AKTARILMIYOR
Yaz aylarında turizm hareketlenirken DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, konaklama tesisinde geceleyen vatandaşların ödediği yüzde 2’lik konaklama vergisini TBMM gündemine taşıdı. Konaklama tesisinde 10 bin TL değerinde hizmet satın alan bir vatandaş bu hizmet karşılığında 10 bin 200 lira ödüyor. Alınan vergi genel bütçeye aktarılıyor.
Ösen, “Konaklama vergisinden elde edilecek gelir neden belediye ya da il özel idarelerinin bütçeleri yerine genel bütçeye aktarılıyor?” diye soruyor.
GÜNÜN SÖZÜ
“Bir dik duruşun, kaç yenilgi, kaç gözyaşı, kaç kalp ağrısı ettiğini
bilemezsiniz.” Frida Kahlo
SAHİL KENTLERİ KAÇAK İNŞAATTAN YILDILAR
TOBB üyesi Muğla odalarının ve borsasının geleneksel olarak yapmakta oldukları ortak toplantıların 36’ncısı MİTSO’nun ev sahipliğinde Milas’ta yapıldı.
Oda başkanlarının konuşmalarında ilginç konulara değinildi. Özellikle Bodrum, Marmaris ve Fethiye oda başkanları önlenemeyen kaçak inşaatlardan yakındılar, koyların yapılaşmaya açılmasına tepki gösterdiler, deniz kirliliğinden şikâyet ettiler, krediye erişmekte karşılaştıkları zorluklardan yakındılar, vergilerin yüksekliğine tepkilerini dile getirdiler. Başta Bodrum olmak üzere Muğla’nın kıyı ilçelerinin hızla turizm şehri olmaktan çıkmakta olduğuna dikkat çektiler...
Özetlersek... Oda başkanları ‘Muğla için birliktelik’ mesajı verdiler.
Toplantıya katılan Muğla milletvekilleri de Muğla’nın sorunları için Meclis’te her zaman birlikte hareket edeceklerini bildirdiler. Ancak Bodrum’un il olup olmayacağı konusunda bir öneri ortaya çıkmadı. Fakat Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın Fethiye’nin il olması çağrısına diğer odalardan destek geldi..
Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kocadon konuşmasında MİTSO’nun aldığı coğrafi işaretlere dikkat çekerek “Milas, tarihin ve zeytinin başkenti olmasının yanı sıra şimdi bir de coğrafi işaretlerin başkenti oldu. Eskiden biz zeytinyağında hep Ayvalık’ın adını duyardık. Şimdi Ayvalık’ın adı anılmıyor. Hep Milas zeytinyağından söz ediliyor” diye konuştu. Bodrum Deniz Ticaret Odası YK Başkanı Orhan Dinç, “Ören çekek yerinde 1500 tekne karaya çekilecek. Akdeniz’de böyle bir yer yok” dedi. Konuşmasında deniz kirliliğine de değinen Dinç, “Deniz temizliği önemli, kirletmemek daha önemli. Denizde, ürettiğimiz sıvı atığın, kirlettiğimiz suyun ancak yüzde 1’ini arıtma tesisine verebiliyoruz. Ya da tersini söylersek, kirlettiğimiz suyun yüzde 99’unu arıtma tesisine veremiyoruz” dedi. Konuşmaların ardından kürsüye gelen Muğla Odaları Akademik Danışmanı Doç. Dr. Işıl Arıkan Saltık, “Muğla’da, başka illerde olmayan birliktelik, bizim güçlü yanımız” dedi. Bodrum yolunda yaşanan trafik sorununa değinerek Milas’a yeni bir çevre yolu yapılmasını istedi. Ayrıca her gün Milas’tan 8 - 10 bin kişinin çalışmak için Bodrum’a gidip geldiği hatırlatıldı.
Paylaş