18 yaş altı genç sporcuların katıldığı 1. Karadeniz Oyunları, önceki akşam Trabzon Avni Aker Stadyumu’nda görkemli bir açılış töreniyle başladı.
Önce, ’Akdeniz Oyunları’ndan sonra neden ’Karadeniz Oyunları?’
Karadeniz Ekonomi İşbirliği (KEİ) örgütü, Özal’ın gayretleriyle büyük beklentilerle 1992’de resmen kuruldu. Karadeniz’in çevresindeki ülkelerden oluşan, bir anlamda da AB’ye alternatif olarak düşünülen örgüt, ne yazık ki bugüne kadar güçlü ’politik ve ekonomik’ bir altyapıya kavuşturulmadı. O dönemlerde Özal’ın önerdiği bölgesel futbol şampiyonası önerisi bile gerçekleştirilemedi. 1998’lerde ’Karadeniz Oyunları’ adı altında bir etkinlik yapılması gündeme geldi; ancak 1999 Ağustos depremi nedeniyle ertelendi. Geçen yıl Türkiye’nin talebiyle böyle bir bölgesel ’olimpiyat’ oyunlarının ilk olarak Trabzon’da yapılmasına karar verildi.
Bu amaçla Karadeniz, ’barış gölü’ haline getirilecek; ülkeler arasında ticaret ve turizm işbirliğine dönük projeler geliştirilebilecek... Putin nedeniyle siyasi karar almakta zorlanan örgütün ’kriz’den çıkması belki de artık ’siyaset’ kadar güçlü ’spor’ lobisi ile sağlanacaktı.
Gençlik ve Spor Genel Müdür Vekili Mehmet Atalay, "Böyle bir etkinliğe Karadeniz’in özellikle de Trabzon’un çok ihtiyacı vardı. Son olaylardan (Rahip Santoro ve Gazeteci Hrant Dink’in öldürülmeleri) sonra Trabzon’un şoktan çıkması, futboldan başka diğer sporlarla tanışması gerekiyordu Karadeniz’in..." diyor.
1920’LERDE ESKRİM
1920’lerde eskrim yapılan Trabzon, son yıllarda Trabzonspor’un başarısızlıkları nedeniyle futbola da küsmeye başlamıştı. Oyunlar, bölge ülkeleri kadar kente bir motivasyon sağlayabilirdi.
KEİ’yi oluşturan 12 ülkeden (Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Rusya, Türkiye, Sırbistan (katılmadı), Ukrayna ve Yunanistan) 1300’e yakın sporcu, 259 antrenör, 402 hakem, 90 takım menajer, 142 yönetici ve 220 yerli ve yabancı gazetecinin çıkarma yapması, ’fındık’ mağduru olduğuna inanan Karadenizlilere bir ölçüde ’renk’ ve heyecan kattı denilebilir. (Bölge halkının kafası yeni fındık fiyatlarına takılı.)
Başbakan Erdoğan’ın önceki akşamki açış konuşmasıyla başlayan oyunlar; Trabzon, Rize ve Giresun’da; futbol, basketbol, voleybol, tekvando, okçuluk, yüzme, atletizm, bisiklet, ritmik jimnastik, güreş, bedensel engelli yüzme, bedensel engelli atletizm ve bedensel engelli okçuluk dallarında bir hafta boyunca sürecek.
Bu arada İran ve Beyaz Rusya’nın oyunlara katılma isteklerinin hangi gerekçelerle gerçekleşmediği öğrenilemedi.
50 TRİLYONLUK BÜTÇE
KEİ, Karadeniz’in çevresindeki ülkeler arasında TIR ticaretinin geliştirilmesi ve vize işlemlerinin kolaylaştırılması aşamalarından sonra ’spor’la önemli bir tanıtım atağına geçiyordu. TRT, 250 kişilik bir ekiple oyunları izlerken, yayınlarını iç ve dış TV’lere ücretsiz verme kararı almıştı.
50 milyon YTL (50 trilyon) tutarındaki bütçenin yarısıyla bölgede bir atletizm stadı ve 5 yeni salon yapılmış, diğer salon ve stadyumlar yenilenmişti. Sponsorlukları Spor Toto, Coca Cola, Turkcell ve İddaa üstlenmişti. Gösteriler 1 YTL’ye izlenebiliyor.
MASKOTU ’HAMSİ İDRİS’
Ancak... Oyunlar, seçim süreciyle çakıştığından kamuoyuna yeterince tanıtılamadı; Karadenizliler dahi sevimli maskotu ’Hamsi İdris’i fark edemedi. Organizasyon, oyunlar halkla bütünleşememişti. İzmir’deki Üniversitesi Oyunları’nda görev yapan ’gönüllü’ gençlerin sayısı Trabzonlu gençlerden daha çoktu. ’Spor, siyasetüstü olmalı’ ilkesine pek uyulmamıştı. Bir anlamda ’yatırım, tanıtım ve turizm’ yönü ıskalanmıştı oyunların...
- Oyunlara beş ülkenin spor bakanı, iki spor bakan yardımcısı ve ilgili delegeler katıldı. Erdoğan’dan başka bakanlar M. Ali Şahin, Osman Pepe, Faruk Nafiz Özak, İsmet Yılmaz, Hilmi Güler de açılışta bulundular.
- Mehmet Atalay, Cumhurbaşkanı’ndan Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyelerine, muhalefet parti liderlerinden sporla ilgili birçok kuruluş temsilcisine davetiye göndererek bizzat çağırmasına rağmen kimsenin oyunlara gelmemesi karşısında biraz buruktu. Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Boyatlı da açılışta yoktu.
- Trabzon’daki oyunların maskotu ise ’Hamsi İdris’ti... Dört yıl sonraki oyunlar Köstence’de yapılacak.
Trabzonlular Başbakan’a neden tepkili
BAŞBAKAN Erdoğan ve eşi ile Devlet Bakanı M.Ali Şahin açılışın yapıldığı Avni Aker Stadyumu’na girdiklerinde kısa süreli yuh sesleri yükseldi. Aynı grubun Ermenistan ve Yunanistan kortejlerini de, alkışların yanında cılız yuhalamaları oldu. Sunucu Korhan ABAY’ın bu tip çıkışları söz ustalığıyla püskürtmesi önemliydi.Yuhalamaya karşı Erdoğan’ın yüzünün asıldığı dikkati çekti. Nitekim açış konuşmasını kısa yaptı; Erdoğan’ın ’kazasız belasız ve bol madalya’ dileyen konuşması daha içerikli olabilirdi. Başbakan’a bu tepki nedeni için çeşitli yorumlar yapılıyor. Fındık üreticilerinin, hükümetin fiyat politikasına karşı kızgınlığının sürmesi, Erdoğan’ın Fiskobirlik’e fındık alımı için kredi açtırtmaması, Trabzonlu olan Haluk Ulusoy’un başkanı olduğu Futbol Federasyonu’na karşı bakan M. Ali Şahin’in savaş açması ve Rizeli Başbakan’ın Fenerbaçe taraftarı olması... Belki bu nedenler ve biraz da MHP’lilerin provokasyonu ile ’yuh’ çekildi Erdoğan ve Şahin’e... Ancak Giresun’da Fiskobirlik’i ziyaret edip kredi sözü vermesi, önümüzdeki hafta bölge halkına bir ’müjde’nin habercisi olabilir mi?
GÜNÜN SÖZÜ
"Seçimlerde hile ve kan vardır. Listeye giren, girmeyen bütün milletvekilleri arkadaşları TBMM’yi olağanüstü toplantıya götürmeleri çağrısında bulunuyorum. Herkes vicdanını kontrol etsin. Devletin üniter yapısı açıkça yara almıştır. Böyle bir anda seçime gitmek bence ihanetten başka bir şey değildir."
(ANAVATAN TBMM Grup Başkanvekili, Mersin Milletvekili Hüseyin Özcan)