’İstanbul kedi Trakya ciğer’

TRAKYA topraklarına endüstriyel atık bertaraf tesisi yapılmasına karşı çıkan Kırklarelililer, "Topraklarımızın ve geleceğimizin kirletilmesini istemiyoruz" diye bağırırken, TBMM Çevre Komisyonu üyeleri de hafta sonu Trakya’da ’çevresel’ inceleme ve araştırmada bulunmuşlar ve Edirne’deki toplantıda vali ve belediye başkanlarını dinlemişler.

Ä°kisinin ayın zamana rastlaması hayli ilginç... Geçen cumartesi günü köylülerin tepkisini köşemizden duyurmuÅŸtuk... Köy meydanında 3 bin kiÅŸinin toplanması, köylülerin toprakları için ne kadar duyarlı olduÄŸunu gösteriyor.     Â

Ankaralı Kandur Enerji firması tarafından 312 dönümlük arazi üzerine 300 milyon Euro’luk bir yatırımla kurulması düşünülen yıllık kapasitesi 420 bin ton olan tesisin, başta Almanya olmak üzere bazı ülkelerin katı atığını Türkiye’ye getirerek işleyeceği belirtiliyor. (İzmit’teki İzaydaş katı atık fabrikasının yıllık kapasitesinin 42 bin ton olduğu düşünülürse, projenin boyutunun ne kadar büyük olduğu kendiliğinden ortaya çıkıyor.)

1. sınıf tarım arazisi, 15 yıl kadar önce bankalardan baÄŸ ve cevizcilik yapmak üzere kredi alan kiÅŸilerin borçlarını ödeyememesi üzerine TMSF’ye geçmiÅŸti. TMSF de bu yeri bundan bir süre önce Kandur Enerji’ye satmıştı. Â

TOPRAK ANA ŞÖLENİ
Adı geçen firmanın daha önce Silivri ve Çatalca köylerinde de aynı girişimde bulundukları, ancak köylülerin tepkisi üzerine bu mekánlardan vazgeçtikleri ortaya çıktı.

Pazar günkü tepki toplantısına, valiliğin izin vermemesi, afiş ve pankartı yasaklaması üzerine ’Toprak Ana Şöleni’ adını verdiklerini belirten Kavakdere Köyü Muhtarı Vedat Dengiz, "Bize hiç kimse bilgi vermiyor. Ne yapılmak istendiğini etraftan duyuyoruz. Biz bu projenin iptal edilmesini istiyoruz. Ne olur bütün basın bize yardımcı olsun. Biz sanayiye karşı değiliz; gelsinler yem, un, yağ fabrikasını yapsınlar, hayvan çiftliği kursunlar, bağcılık, meyvecilik yapsınlar... Tek istemediğimiz, bu kimyasal atığın çevreye yayacağı kanserojen maddeler... Hangi akıl, 1.5 km. uzaklıkta göletin yanında böyle bir tesise izin verebilir ki? Ne olur bize yardım edin; bütün basın etsin. Bütün Trakya toprakları koruma altına alınmalıdır. Biz topraklarımızın kirletilmesine izin vermeyeceğiz."

İLGİNÇ BENZETME
’Şölen’e CHP Kırklareli Milletvekili Barış Tansel, Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, çevredeki belde belediye başkanları ve 25 muhtar ile TEMA gönüllüleri katılmış.

TBMM Çevre Komisyonu üyelerinin Edirne toplantısında ise Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, İstanbul’un kirli sanayisinin Trakya’ya kaydırılmasına karşı çıkarak şöyle konuşmuş:

"Edirne ciğer, İstanbul kedi. Biz bundan rahatsızız. İstanbul sanayisini, Trakya’ya kaydırmak için uğraşıyor. Edirne için sorun yok ama Trakya için sorun var. Hep birlikte el ele verip ciğeri kediye yedirmemeliyiz."

Biliyor musunuz
SAKARYA Belediye Başkanlığı’na, Kosova Özel Kuvvetler Komutanı iken emekliliğini isteyen E. Kurmay Albay Cem Barutçuoğlu’nun CHP’den aday adayı olduğunu.... BEYOĞLU Belediye Başkan adaylığı için CHP’den, gazeteci Mustafa Dolu’dan sonra eski SHP milletvekili, iktisatçı Hüsnü Okçuoğlu’nun da adaylığa soyunduğunu... KESK ve DİSK’in çağrısıyla, ’İşsizliğe, Yoksulluğa ve Zamlara Karşı Emek, Barış ve Demokrasi’ mitinginin 29 Kasım Cumartesi günü Ankara Sıhhiye Meydanı’nda yapılacağını... YEREL seçimler yaklaşırken 2/B orman alanlarının satışının yeniden gündeme getirilmesi üzerine TEMA’nın, 1.236.842 imzayı TBMM Başkanı’na teslim ettiğini ve burada çözüm önerilerinin de yer aldığını açıkladığını...

Avcılar’daki AKP makyajı döküldü
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi, aylardır Avcılar sahil düzenlemesini bir türlü bitiremedi. Seçimler nedeniyle çalışmalar bir ölçüde hızlandı. Koyduğu tabelelarla Avcılar’ın 3.5 km’lik sahil düzenlemesini kendilerinin yaptığını ilan etti. AKP örgütü de CHP’li belediyenin hiçbir yere bir çivi çakmadığını, herşeyin Büyükşehir tarafından yapıldığı yaydı. Ama lodos, AKP’nin makyajını döktü. Trilyonlar harcanarak sahil boyunca döşenen taşların kimisini yürüyüş yoluna, kimisi de denize sürüklendi. Ağaçyan ve çimler mahfoldu. Merak ediyorum; İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu işi alan firmayla ilgili ne gibi işlem yapacaktır? Halktan toplanan vergilerle kimileri zengin olurken lodosun bozduğu bu işin sorumluları hakkında Büyükşehir Belediyesi yeniden bu işin yapımı için ödeme mi yapacaktır, bu işin garantisi var mıdır?
Hasan TOĞAY  / Avcılar Belediye Meclis üyesi

Savcımızı bekliyoruz
KARAKÖY’ün hangi cumhuriyet savcımıza bağlı olduğunu öğrenmek istiyorum. Biz, sorumlu cumhuriyet savcımızın, iskelemizin (Karaköy vapur iskelesi) batmasında suçlularla ilgili takibatı yapıp yapmadığını öğrenmek istiyoruz. Rüzgár mı batırdı iskelemizi? Gerçek nedir? İDO yani iskelemizden sorumlu genel müdürün kariyeri nedir? Suçlu veya suçluların sıvışmamasını arzu ediyoruz. Biz, batacak diye uyarı yapanların da değerlendirilmesini istiyoruz. Karaköy iskelemizin birçok yurttaşımızı üzdüğünü (hatta yaraladığını) belirtmek isterim. Rüzgár mı batırdı; ihmal mi? Gerçek nedir? T.M.

Ä°ETT BÄ°ZÄ° SOYUYOR
"2070 adet kadar Halk Otobüslerini işleten dört firmadan birine bağlı olanın şoförüyüm...

Üç aydır para alamadık. Patronumuza, İETT para vermiyor. Halimiz Böyle ne bir belediye, ne de bir İETT olabilir. İETT bizim sırtımızdan para kazanıyor; AKP’li belediyenin kasasına İETT’nin ’kontrol şubesi’ her az 2-2.5 milyon YTL ’avanta’ veriyoruz. Tam bir teşkilat ve sömürü düzeni var. İstanbul halkı bize kızmasın, biz kurbanlık koyunuz."
Haberin Devamı

MESAJ PANOSU
İSTANBUL’daki bir özel hastanenin yöneticisi hatırlatıyor: "Bundan bir süre önce yazmıştınız. Özel hastanelerin, SGK’lı (Emekli Sandığı, sigortalı ve Bağkur) hastaların anlaşmalarını yapabilmeleri için bakanlığın verdiği karar doğrultusunda imza atılacaktı. Ne yazık ki, o günden beri ne izin çıktı, ne de bir imza atıldı. Bizi bakan bey mi, bürokrasi mi mağdur ediyor? Emin olun anlamıyoruz."

Yazarın Tüm Yazıları