Paylaş
CNN Türk’te Taha Akyol’un İstanbul konulu programına çıkan Harvard Üniversitesi’nde Osmanlı üzerine dersler veren Prof. Kafadar, ‘İstanbul’da neler oluyor, farkında mısınız. İstanbul alarm veriyor duyuyor musunuz. S.O.S.’ girişiminin, bir grup mimar ve mühendisle ‘Cezayir’ Sokağı’nda bir araya gelerek ilginç tartışmalar yaptılar ve ortaya bir soru çıktı:
“Haliç metro köprüsü, UNESCO tarafından neden eleştiriliyor?”
Prof. Kafadar: “Beni kimse ikna edemez, köprünün yüksek plonları silueti etkiliyor.”
RAMAZAN PANAYIRI
Bu konuya yarın da değineceğiz... Ama ramazan dolayısıyla Prof. Dr. Taylan Ula bir mesaj göndermiş.
Eminönü Belediyesi’nde, geçen döneme kadar çeyrek asır süreyle Belediye Meclis üyeleri, Sultanahmet Meydanı’nın rantını yediler. Tarihi meydanı ramazan aylarında ‘panayıra’ dönüştürdüler. Belediyenin şirketi üzerinden yandaşlarına rant temin ettiler. Ahmet Çetinsaya, Lütfü Kibiroğlu ve Nevzat Er dönemlerinde, meydan dönerci-sucukçularla istila edildi. Eminönü Belediyesi kapatılıp Fatih’e bağlandıktan sonra işlerin değişeceğini sanıyorduk, ne yazık ki öyle olmadı.
Prof. Ula’nın yazısını okuyoruz:
MÜZEDE RAMAZAN
“İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Sultanahmet Meydanı’nda düzenlediği Ramazan Çarşısı’nı, zannediyorum Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın (KTB) isteğiyle, geçen sene Beyazıt Meydanı’na almıştı. Bu sene Sultanahmet Meydanı’na dönüş yaparak, çarşıyı Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin (bir diziden iyi tanıdığımız, eski İbrahim Paşa Sarayı) hemen önüne kurmuşlar. Çarşı daha faaliyete geçmemesine rağmen, cumartesi günü müze girişini zor buldum. Darısı turistlerin başına. Müze yetkilileri ve müze girişindeki İznik çinileriyle ilgili bir serginin sahipleri durumdan çok endişeli. Bu yoğun sezonda, ziyaretçi sayısının % 50 civarında düşeceği öngörülüyor. İBB, bu çarşıyı meydana istediği gibi kurma yetkisine sahip midir? Değilse, kimlerden izin almıştır? Müzenin bağlı olduğu KTB’nin onayı ya da haberi var mıdır? Büyük bir ihtimalle yoktur. 50 metre ilerideki KTB Turizm Bürosu’na girip İstanbul ile ilgili bir şeyler isteyin. Verebildikleri tek şey bir City Plan, çok ısrarcı olursanız bir de İstanbul Guide, Türkçeleri maalesef yok (2010’da da durum maalesef aynıydı). Anlaşılan İBB, KTB’yi takmıyor, KTB de İBB’yi. 500 milyon TL harcanan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti sürecinin kalıcı etkilerinin ne olduğunu çok merak ediyordum.”
İstanbul’un canına böyle okunuyor.
“BİR gün bu memleketin yanağına öpücük, başucuna da bir not bırakıp gideceğim:
Notta şunlar yazılı olacak. Öyle güzel uyuyordun ki uyandırmaya kıyamadım!”
Aziz NESİN
Sağlıklı ambalajlı su nasıl anlaşılır
TÜKETİLEN ambalajlı suyun Sağlık Bakanlığı tarafından izni olup olmadığını, etiketin üzerinde izin tarihi ve sayısının bulunup bulunmadığını kontrol etmek gerekiyor. Satın aldığınız suyun 4 ayrı noktasına, etiketinde, gövdesinde (kabartma yazıyla), emniyet bandında ve kapağında suyun markasının bulunmasının yanı sıra, yine etiket bilgilerinde cinsi, üretim adresi, suya uygulanan işlemler ve suyun sahip olduğu parametreler mutlaka yer almalıdır. İmal ve son kullanma tarihi, parti ve seri numarası, şirket logosunun ayrıca damacana ambalaj üzerinde kabartma ile yazıyor olması gerekiyor.
Kaçak dolum ve temizlenmemiş su pompaları hastalığa davetiye çıkarıyor.
Damacanalardaki suyu dışarıdan aldığı hava yardımıyla basan pompalar, nemli ve havaya açık bir ortam oluşturdukları için her zaman bakteriyolojik kirliliğe açıktır. Bundan dolayı damacana pompaları haftada bir kez temizlenerek dezenfekte edilmeli ve pompalarda oluşabilecek bakteriler engellenmelidir.
Pompalar temizlenebilir özellikte değilse mutlaka yılda bir kez değiştirilmelidir.Bülent SÜRMEN
Öğretmen adayları
BEN bir öğretmen adayıyım. Bize söz verildiği gibi ağustosta 55 bin atama yapılması gerekirken 10 atamadan söz ediliyor. Biz hakkımızı istiyoruz ve 55 bin atama hakkımız için yardımcı olun lütfen. Fatih KOÇER
Biliyor musunuz
GOOGLE ve Bloomberg televizyonunun desteklediği 2011 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nde Suyabatmaz Demirel Mimarlık’ın beş ayrı projesi ile birden ödüllendirildiğini...
GENÇLİK ve Spor Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu’nun resmi olarak kurulduğunu...
23.12.2010 tarihinde Manisa Celal Bayar Üniversitesi’ne gelen Bülent Arınç’ı protesto etmek isteyen gence Türkiye Gençlik Birliği Manisa İl Başkanı Erdem Özdemir’e, Rektör Mehmet Pakdemirli arasında gerçekleşen ilginç diyalogdan sonra üniversiteden bir yıl uzaklaştırma cezası verildiğini...
Paylaş