Harran’a kıymayın

İZMİR Konak Belediyesi eski başkanı, kültür adamı, inşaat Yük. Müh. Muzaffer Tunçağ, Yılmaz Ateş başkanlığındaki CHP heyetinin Harran’a geçen hafta yaptığı inceleme gezisi üzerine şu notu gönderdi:

Haberin Devamı

Geçen yıl Harran’a yaptığım bir gezi sırasında, İbrahim Kızıl adlı bir Harranlı gençten 2009 yerel seçimi öncesi Harran’da yoğun bir kaçak yapılaşmanın geliştiğini öğrendim. (100’ü aşkın) Vatandaş bu durumu ve dünya mirası konik kubbeli kümbet evlerin yıkıldığını 24.11.2008 tarihli bir dilekçe ile Turizm ve Kültür Bakanlığı’na bildirmiş.


İşin kötüsü, Urfa Koruma Kurulu, Har-ran Kaymakamı, zamanın Şanlıurfa Valisi bu konuya sessiz kalmışlar. Neden? Çünkü zamanın Harran Belediye Başkanı İbrahim Özyavuz, AKP milletvekili Çağla Özyavuz’un kocası.


11 Şubat 2009 tarihli ‘Hürriyet GAP’ ekinde, aynı konuda Bakan Ertuğrul Günay’a bir çağrı var. Sonuç yok.


Ben bu konuyu geçen yıl İstanbul’daki Tarihi Kentler Birliği toplantısında şimdiki MHP’li Başkan Mehmet Özyavuz’a açtım ama pek ilgilenmedi. Çünkü o da eski başkanın akrabası.

Haberin Devamı


TOKİ
, kaçakları önlemek için konut yapıyor. Ancak burada da sel gibi afetlere karşı uygun yer seçilmeli ve vatandaş ikna edilmeli. Ne yazık ki Kültür Bakanlığı yüzlerce yerli ve yabancı gezginin geldiği yeri başıboş bırakmış. Oysa tam tersi yapılmalı.


Bu konuya ilginiz dolayısıyla size teşekkür ediyorum. CHP heyetininde durumu doğru değerlendireceğini umuyorum. Bu ilgi önemli bir adımdır.”

 

Akdeniz Üniversitesi Rektörü’nden açıklama 

 

ERASMUS Sınavında Balyoz Sorusu’ (5.3.2010) başlıklı yazımıza Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe bir açıklama gönderdi. Erasmus programına ilişkin sınavla ilgili olarak bazı öğrenci velileri, öğrencilerin yazılı sınavdan sonra, yönetmelikte olmamasına rağmen, sözlü sınava alınmalarından ve dil soruları dışında ‘güncel’ siyasi soruların sorulmasından, cemaat yurtlarında kalan öğrencilerin sınavı kazandıklarından yakınmışlardı. Rektör Kurtcephe ise ayrıntılı açıklamasında Erasmus sınavlarının ‘şeffaf’ yapıldığını belirtilerek “Sözlü sınav yapılmamaktadır. Sizin sözünü ettiğiniz türden soruların sorulması söz konusu olamaz. Mülakat sınavını geçebilen öğrencilerin birçoğunun cemaat yurtlarında kaldığı söylemi de gerçekle bağdaşmamaktadır” diyor.

Rektör, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, bilimsel düşünceyi temel alan, kendine güvenen, özgür düşünen, her alanda başarıyı yakalamayı amaçlayan üniversitenin kurulduğu yıldan itibaren çağdaş bireyler yetiştirmeyi amaçladığını, hiçbir zaman taraf olmadığını bildiriyor. “Akdeniz Üniversitesi Erasmus Programı kapsamında ödül alan tek Türk üniversitesidir” diye de ekliyor. 


Büyükşehir’e zor‘imar’ soruları

 

Haberin Devamı

BÜYÜKŞEHİR Belediye Meclisi’nde muhalefet ilginç sorularyöneltti:


(CHP’li Serdar Bayraktar’dan) İBB 100.000 TL/yıl kira değeri üzerinde hangi taşınmazları, ne kadara, hangi koşullarda kiralamıştır? Orta ve uzun dönem bir taşınmaz kullanım politikası var mıdır? Belediyemiz kira maliyetlerini düşürmek amacıyla yakın geçmişte ve günümüzde Özelleştirme İdaresi, TMSF ve diğer kamu kurumları tarafından kiralanan veya satılan kamusal nitelikteki, TEKEL Unkapanı Genel Müdürlük binası vb. binalara talip olmuş ve bu konularda girişimlerde bulunmuş mudur? ‘‘


(CHP’li Dr. Hakkı Sağlam ve Özgen Nama’dan) KİPTAŞ’ın Topkapı Merkez Evleri deprem yönetmenliğine uygun mu? Proje hangi tarihte başlamış, ruhsat ne zaman alınmıştır? Proje kapsamında kaç bağımsız bölüm yapılmaktadır/yapılmıştır? Mevcut imar durumu ve deprem yönetmeliğine aykırı herhangi bir imalat var mıdır? İlk projeye aykırı veya sonradan ilave bir imalat veya proje tadilatı var mıdır? Temel üstü izni (ruhsatı) hangi tarihte vize edilmiştir? Sağlanan gelir, yapılan harcamaların tutarı ne kadardır? Projede hedeflenen toplam gelir ne kadardır?

 

Dikkat çeken kitaplar

 

KAAN Turhan ‘Yeni Osmanlı Misyonuyla Kürdistan İnşaatı-Ergenekon ve Fethullah’ (Asya Şafak Yayınları) kitabında “Ergenekon soruşturması, Türkiye’nin emperyalizme açılmasının önündeki ‘ayak bağlarını’ ortadan kaldırma amacını taşımaktadır. Ergenekon, emperyalizmin Türkiye’ye girdiği büyük kapıdır” diyor.

Haberin Devamı

‘Cumhuriyet Kitapları’ arasında yeni çıkan Mehmet Faraç, ‘PKK Ne İstiyor’da Kürt hareketindeki siyasallaşma güzergâhının ilginç dönemeçlerini çarpıcı öngörüler ve analizlerle gözler önüne seriyor.

Seyfi Öngider, darbeler tarihini ‘Türk’ün Darbe ile İmtihanı’ (Aykırı Yayıncılık) adlı kitabında, sorunları sağ-muhafazakâr ve sol/sosyalist görüşlerle değerlendiriyor.

Ergenekon’ denilen davanın 1. numaralı sanığı ve 32 aydır tutuklu bulunan Oktay Yıldırım, ‘Ergekon Bombalarının Sırrı’ (Kaynak Yayınları) kitabında “Ergenekon tertibinin şifrelerini’ anlatıyor; tam bir belge niteliğinde.

“CIA, ABD’yi Irak’ta nasıl yanılttı?.. En büyük intihal yeri parlamentodur... ‘Açılım’ diye diye açılmadık yerimiz kalmayacak, bir de bakmışız çıplak ortadayız” gibi birçok konu yer alıyor MHP eski Milletvekili Şevket Bülend Yahnici’nin, Türkiye’nin Ortadoğu’da kaybedişinin hikâyesini anlattığı ‘Çekiç Güç’ten Kürt Açılımına” kitabında (Truva Yayınları).

 

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

 

ANTAKYA’da 2007’de bir araya gelerek dernekleşen barışseverler tarafından kurulan, her semavi dinden ve bu dinlerin temsilcilerinin de yer aldığı 55 amatör kişiden oluşan ve dünyada dikkat çeken Antakya Medeniyetler Korosu’nun, yerel organizatör Birol Kılıç’ın girişimiyle 13 Mart’ta Viyana’da bir Katolik kilisesinde coşkulu bir konser verdiğini... AFYON Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda, asgari ücretle çalışan dört sanatçının iş akitlerinin
feshedildiğini, bu arada başkan Burhanettin Çoban’ın “Bina eskidi, salonu ısıtamıyoruz” ya da “Burası miting meydanı olacak” gibi gerekçeleriyle tiyatro salonunun yıkılmak istendiğinin iddia edildiğini...

 

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ
“Artık soğuk çay içiyorum, 20 yıldır film yapmıyorum. Nasıl geçiniyorsun diyorlar. Dünyanın tüm insanları orta halli hayatı kabul etseler çukurun dibinde kimse kalmazdı. Ben de orta halli yaşamayı garanti altına aldım.”

(İlyas Salman) 

Yazarın Tüm Yazıları