Paylaş
Et fiyatları düşürülemiyor, istikrarlı bir noktaya gelemiyor.
Besiciler, ithalata karşı, bırakın ben elimdeki hayvanları besleyerek ihtiyacı karşılayayım demek istiyor. Piyasada bir denge oluşturulamazsa, ‘piyasa cambazları’nın oyunu sonucunda, fiyatların 50 bin liraya kadar çıkabileceği endişesi yaşanıyor.
Bu noktada duralım; ve sorunun ciddi tarafını bir marka bir ‘kasap’tan dinleyelim:
“Canlı hayvan ithalatında yetkili kılınan Et Balık Kurumu, 12 liraya et satıyor güya... Gidin bakalım, alabiliyor musunuz? Mal almak istiyorsunuz ama sıra bir türlü gelmiyor. Et alamayınca tepki gösterirseniz size ‘Torpiliniz var mı?’ deniyor.”
Soruyoruz:
“Geçenlerde bizim Vahap Munyar yazdı... Etteki sorunu büyük besiciler kendi bakışlarıyla anlattılar. Banvit, Koç Ata, Kayarlar, Aksa, Sancak ve Saray Halı’nın besi çiftlikleri var... Onlar haklı şekilde, hayvan besledikleri için ithalat yolunun açılmasını istemiyorlar. Bunlarla ilgili bir durum var mı?”
Diyor ki...
“Tekelleşmek istiyorlar. Tavuk piyasasına bakın, fiyatlar bir inip çıkıyor. Bir yandan da haklı yanları var; ithalat sürerse, fiyatlar serbest bırakılırsa, batacaklarını ve üretim yapamaz hale geleceklerini biliyorlar.”
İTHALDEN FON ALINSIN
* Sizin gibi et tedarikçisi ‘kasaplar’ ne istiyorlar?
- Hükümet, ithalde kota koymalı ve ton başına fon almalı... Fonda oluşacak kaynak da, canlı, hayvan et ve süt üreticilerine yatırımlar için aktarılmalı. Yani teşvik sistemi devreye girmeli. Sütteki teşvik artırılmalı. Sorunun üstesinden böyle gelinebilir. Yoksa fiyatlar arttıkça açık hep ithalatla karşılanacaktır. Besiciler de boğazlanmayacaktır.
? Et Balık Kurum ile bu iş çözülemiyor mu?
- Dışardan hayvan getiriyor ama kestiği eti torpilli kesime veriyor. Et Balık’tan 12 liraya canlı hayvan almak mümkün değil. Aracılarla iş yaparsanız, 1-2 lira daha vermeniz lazım. Talep olduğundan ihtiyacınız kadar mal da alamıyorsunuz. Ramazanın başında etin karkas fiyatı 16 lirayken, bayramda 17.5- 18 lira oldu. Spekülatörler, Erzurum ve Kars’ta canlı hayvana kiloda 13 lira vererek topluyor.
KESİM OYUNLARI
* Et Balık’la ilgili bazı iddialar duyuyoruz.
- Orasını hiç sormayın, ciddi yolsuzluk iddialarını biz de duyuyoruz. Et-Balık’ın kesim yapmak için anlaşmalı mezbahaları var. Buraya giden 300 kiloluk bir ithal hayvan, yine özel besicilerin kesim için aynı yere götürdüğü 150 kiloluk hayvanla değiştiriliyormuş. Aynı şekilde derileri de... Yani ‘Etgulli’ var işin içinde. Et simsarlarına bakanlık dikkat etmeli, sonuçta kazık devlete.
KURBAN BAYRAMINDA AVUSTRALYA KOYUNU
* Ürdün firması Hicazi ne yapıyor?
- Güçlü bir firma. Et Balık’a getiriyorlar. Türkiye’den Gaziantepli Yıldırımlar firması ile çalışıyorlar. Hicaze, Macaristan’dan dana getiriyor. Adapazarı’ya, Ankara’ya, Adana’ya ve diğer kesim yerlerine dağıtıyorlar. Hicazi firması eskiden Türkiye’den koyun ithal ederdi Arap ülkelerine... Terör ve hayvancılıktaki yanlış politikalar yüzünden iş tersine döndü... Yakında Yeni Zelanda ve Avustralya’dan koyun getirilirse şaşmayınız. Bir de Avrupa’ya bakarsak, Türkiye et ithal ediyor diye borsada fiyatlar arttı... 2-2.5 Euro olan canlı hayvan fiyatları 3.5-4 Euro’ya çıktı.
Türkiye rekor kırıyor; dünyanın en pahalı petrolünden sonra en pahalı etini de tüketiyoruz.
50 lirayı bulur
10 yıl önceki hayvan varlığımızı ve nüfusumuzu; bir de bugünü düşünün. Hayvan varlığımız azalmış, nüfusumuz 73 milyona yükselmiş. Eskiden 10 milyon olan turist sayısı da bugün bir misli artmış durumda.
Tablo acıdır.
Bugün bakıyoruz, üç beş hayvan yetiştiren üretici dahi fiyatlar artacak diye malını piyasaya çıkarmıyor.
Önlem alınmazsa, toptan et fiyatının kilosu 20 liraya çıkar. Neden mi? Canlı hayvanın kilosu 13 lira ise bunun kesimden sonraki maliyeti 26-27 liraya oluyor. Bu da, parakende kilosu 50 lira demektir. Kurban Bayramı ve sonrasında bu fiyatlarla karşılaşmak mümkün, tabii önlem alınmazsa...
Kuşku nedir
“KUŞLAR arasında yarasa ne ise, düşünceler arasında kuşku da odur; ikisi de hep alacakaranlıkta uçarlar. Kuşkularımızı baskı altına almak, hiç değilse gözaltında bulundurmak zorundayız, çünkü kafamızı bulandırır, arkadaşlarımızı yitirmemize yol açar, işimizi altüst eder, çığrından çıkarırlar.
Kralları zorbalığa, kocaları kıskançlığa, bilge kişileri bocalamalara, kara düşüncelere sürükler kuşku. ”
(Francis BACON)
Avcı var, savcı yok
ÜLKE referandum sürecine girdiği sıralarda ülkenin en güvendiği polislerden biri ortaya çıktı. Eskişehir Emniyet müdürü Hanefi Avcı, Türkiye’de yaşanan olayların nasıl ve neden gerçekleştiğini ‘Haliç’teki Simonlar’ kitabında bir bir anlattı.
Soruşturma açıldığı söylendi ama şu ana kadar somut bir icraat görmedik. Gelinen noktada Hanefi Avcı var, savcı yok!
Tuncer BAHÇIVAN
Biliyor musunuz
24-26 Eylül tarihlerinde İstanbul ve İzmir’de gerçekleştirilecek 3. Uluslararası Deniz Kültürü Festivali’ne Kaptan Coesteau’nun efsane ekibi ve değişik AB ülkelerinin festival başkanlarının katılacağını, etkinliklerde karton tekneler yarışmasından konsere, workshoplardan, deniz temizliğine, yelken ve sörf yarışmalarından, çocuklara yönelik eğlencelerin yer aldığını... (0532-606 08 48)
Paylaş