Paylaş
Cepsel olarak iyileşemedik gitti. Seçmen yorgundu, yoksulluk hızla sürüyordu. Sonuç mu; emekli kızgınlığını dışa döktü, buna gençleri ve kadınları da katabilirsiniz. AKP için ‘ağır’ bir darbe oldu.
Ne mi oldu?
Esasında 1989’un benzeri oldu. Prof. Dr. Nurettin Sözen, Dalan’ın elinden Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazandı. Gerçi 1994’te bu kez tersi oldu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı Erdoğan aldı.
- Dün ne oldu?
- Böyle bir sonuç beklenmiyordu, bu sonuçları bekleyenler de vardı ama 1989 gibi olacağını pek kimse tahmin etmiyordu. Ama biz geçenlerde bir yazımızda bu görüşümüzü ‘1989 mu, 1994 mü olur?” diyerek bir ihtimal olarak yazmıştık.
- Seçimin sonucunu, emekliler ve hor görülenler tayin etti denilebilir, Erdoğan’ın bütçe sıkıntısıyla ilgili sözlerini hiç dikkate almadılar demek ki...
ERBAKAN’IN HINCI
- Fatih Erbakan’ın son günlerdeki çıkışı AKP tarafından hiç ciddiye alınmadı ve önemsenmedi. Yakın çevresinden öğrendiğimize göre, bu sonuçla Erbakan’ın sözleri arasında ‘AKP’den hınç alma’ ifadesinin geçtiği de ayrı bir olgu oldu.
- CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in ekip arkadaşı Veli Ağbaba’nın Malatya Belediye Başkanlığı’nı alamaması bir anlamda partide ‘bu yenilgi ile kendilerinin rahat edebileceği’ şeklinde yorumlandı.
‘BEKLENEN SONUÇ’
- Kastamonu’da CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı’nın, uzun yıllardan sonra başkanlığı MHP’li Rahmi Galip Vidinlioğlu’ndan alması ‘beklenen sonuç’ olarak nitelendirildi; çünkü AKP ve MHP’nin adaylarının ‘çok zayıf’ olduğu belirtildi. İnebolu’da bir dönem sonra MHP’li Engin Uzuner, başkanlığı AKP’nin elinden aldı.
MUHTAR İKRAMİYESİ
- Vatan Partisi’nin yoğun şekilde aday çıkarmış olmasına rağmen Kahramanmaraş’ta bir muhtar seçilebildiği, bu ismin de Vatan Partisi MKK üyesi Cafer Sincer olduğu öğrenildi.
- Bu kadar afiş, billboard harcamaya gerek yoktu.
Yerel yönetimler zorlu bir sistem sayılıyor. Konu medyanın da ilgisini daha fazla ve farklı biçimde çekiyor. Türkiye’nin, başbakandan sonra en etkili siyasetçisini de seçecek diye görüş sunulmuştur. Bu dönem Recep Tayyip Erdoğan’la başlamış, bu kapı daha sonra Cumhurbaşkanlığı’na kadar açılmıştır. Ama bu noktalara yasalarla gidilmiştir. 1989 ve 1994 seçimleri arasında Seçim ve Kütükleri Yasası dört kez, Yerel Seçimler Yasası da sekiz kez değiştirilmiştir. Dolayısıyla 1994 seçimi, 1989 seçiminde yürürlükte olan yasaların 12 kez değiştirilmiş hali ile gerçekleşmiştir.
Şöyle 1970’lere gidersek, Ankara ve İstanbul dahil birçok kentin suya, yola, temizliğe hatta teneffüs edilebilir temiz havaya hasret hale geldiği söylenmiştir. Bu yıllarda Boğaz Köprüsü’nü o zamanlar için lüks bulunduğunu söyleyenlere karşın daha sonra iki hatta üçüncüsünün-Boğaz altından geçeni de- gerekli olduğu ortaya çıkmıştır. Metro yapımına bırakın bu yılları ancak 1994’ten sonra başlanabilmiş; ancak bunun da yetersiz kaldığı görülmüştür. Bugün, partiler arasında metro konusunda kimin yapacağı veya kaç km yapıldığı konusunda tartışmalar dinmemiştir.
Paylaş