Paylaş
ESKİŞEHİR, Türkiye’deki en önemli tren kavşak noktası... Hızlı tren projeleri ile bu daha da pekişecek. Eskişehir’den; İstanbul, Ankara, İzmir, Konya yönlerine doğru karşılıklı olarak her gün 100 tren gelip gidiyor. TCDD’nin iddialı projeleri gerçekleştiğinde 2023’te 3.5 katına çıkacak.
Eskişehir tren garının taşınmasını isteyen Belediye Başkanı Prof. Yılmaz Büyükerken ile TCDD arasındaki anlaşmazlığı daha sonraya bırakıp önce ‘Hürriyet Treni’ ile geldiğimiz Balıkesir izlenimlerimize dönelim.
Balıkesir ve Eskişehir Anadolu’daki son iki noktamızdı, çarşamba ve perşembe günleri Kırklareli ve Edirne’deyiz.
HÖŞMERİM TATLISI
Balıkesir’i hep sevmişizdir. Kısa dönem askerliğimizi buradaki Ordu Donatım’da yapmıştık. ‘Esmen’ kolonyası sahip değiştirmesine karşın gene vitrinleri süslüyor. ‘Balıkesir köftesini’ severiz, höşmerimini de... Meğerse Balıkesirli gazeteci Mustafa Ünal, İstanbul ve Ankara’daki dostlarına sık sık ‘Zaman’ höşmerimi gönderirmiş. ‘Ali Can’ ve ‘Enişte’ markaları da varmış. ‘Zaman’ firmasının haberi olsun, Bigadiç’in koyun sütünden yapılan ‘Seçkin’ höşmerimi kendilerine rakip geliyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur, bize koyun sütünden yapılmış höşmerim ikram etti bürosunda.
Edip Uğur, “Balıkesir’in her şeyi” sayılıyor. Ayçiçeği ve zeytinyağı üretiminden başka İzmir’deki Turyağ’ı alarak 500 firma arasında 183. sırada yer almış margarin fabrikası. Ülker’le ortak... ‘Tarım başkenti’ olarak adlandırdığı Balıkesir’de ne yapıldıysa kendi imzasının olduğunu söylüyor; yoldan gölete kadar.
Uğur, 1987-91 döneminde ANAP milletvekililiği yapmış.
ADAYLAR KİM
AKP kurulduğunda Erdoğan, kendisini kurucu heyete almış. Üçüncü dönemdir liste başında... Alçakgönüllü bir siyasetçi, kampanyada çalmadığı kapı kalmamış. DYP kökenli Cemal Öztaylan, AKP’den ikinci kez listede yer alıyor. Bandırma belediye başkanlığı da yapan Öztaylan, Nakşibendi tarikatından Ali Öztaylan’ın oğlu. Kayınpederi CHP’nin köklü bir ailesi olan eczacı Tulay Babuççu da, 3. sıraya konmuş. Edremit’ten öğretmen Ali Aydınlıoğlu da 4. sırada. Balıkesir’in 19 ilçesi var, Bandırma, Ayvalık, Burhaniye gibi ilçelerde CHP’nin kuvvetli bir oyu var. Referandumda % 52 hayır çıkaran Balıkesir’de CHP iddialı...
İl Başkanı, emekli bankacı Sıtkı Gider, “birinci parti olacakları” iddiasında. Genel Merkez’den Emrehan Halıcı’nın talimatları doğrultusunda sandıkları kontrol etmek için bir avukat ordusu oluşturduklarını söylüyor. Kılıçdaroğlu geçen marttan beri üç kez Balıkesir’e gelmiş. DP’nin 68 bin oyuna güveniyorlar. CHP’de liste başı Namık Havutçu (avukat), onu Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova’nın ablası Nedret Akova (Av.) Dr. Haluk Ahmet Gümüş (ekonomist) izliyorlar. MHP’de milletvekili Ahmet Turan Bulut (eğitimci), liste başında; 2. sırada Rafet Çetinel (inşaat mühendisi), 3. sırada da Ahmet Keskin (ilahiyatçı) var. Balıkesir 8 milletvekili çıkaracak. Dağılım geçen seçimde AKP 5, CHP 2 ve MHP 1 olmuştu. AKP’liler her ne kadar 5 milletvekili çıkarmayı umuyorsa da zorlanacakları açık... Genel görüş, AKP’nin 4, CHP’nin 3, MHP’nin de bir milletvekili hesabı üzerinde odaklanıyor.
‘Bor’umuza yazık
BALIKESİR ili süt üretiminde ilk sırada yer alıyor. Kay-Süt, Yörsan, Gönen (eski Mis)... Pınar ve Ülker büyük miktarda süt topluyorlar.
Kanatlı hayvan üretiminde de ikinci Balıkesir; Banvit, Şeker Piliç, Bu Piliç, Özsoy, Bal Piliç gibi firmalarla... Yumurtada Tellioğlu’nun adı var. Bigadiç’teki yumurta borsası neden yok oldu? Hindi üretim merkezi de kapanmış. Niye hindi yemeyiz?
Edremit ve Ayvalık zeytinyağı üretiminde illerine katma değer kazandırıyorlar. Sebze, meyvesi de bol Balıkesir’in. En önemlisi de, bor madeninin % 70’inin bu bölgede (Bigadiç) çıkması... ‘Bor’u maalesef işleyemiyoruz, daha doğrusu işlettirmiyorlar bize.
Romanlar ‘Umut Ateşi’
VALİLİĞE ilk kez Balıkesir’de başlayan Vali Yılmaz Arslan, MHP’li Belediye Başkanı İsmail Ok ve Emniyet Müdürü Ömer Aydın’ın uyum içinde çalıştıklarını gözledik. Bizleri Atatürk Parkı’nda nargile içmeye davet ettiler. Roman çocuklarının, ‘Karesi Umut Ateşi’ projesi çerçevesinde musiki eğitimi almaları bizleri çok şaşırttı. Keşke her ilde bu tür çalışmalar yapılsa... Bunların içinden ne Serkan Çağrılar ve Hüsnü Şenlendiriciler çıkacak, göreceğiz.
Eskişehir sürprizlerle dolu
DÜN sabah Eskişehir’e geldiğimizde Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, CHP’li adaylarla trenimize geldi. Yılmaz Hoca yanında “İki gün önce Kılıçdaroğlu’nun mitinginin şimdiye kadar Eskişehir’e yapılan en büyük miting olduğunu” gösteren yerel gazeteleri de getirmişti. Büyükerşen, bizleri kentte gezdirdi, ‘Unakıtan’ köprüsünden geçirdi; “İşte buna yonca yaprağı diyorlar” dedi gülerek... Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı muhteşemdi; hele kalyon müze-gemi yok mu? Yeşiller arasında Porsuk ne hale gelmiş öyle? Kentin zengilikleri arasında yer alan opera, senfoni ve tiyatroyu bir yana bırakalım; ilk kez bize gösterdiği Kent ve Mumya Müzesi, Eskişehir’e çok şey katacak. Madam Tussauds Müzesi sanki... Atatürk’ten başlayarak çağdaş Türkiye’nin ünlü kimliklerinin balmumu heykelleri yer alıyor.
Müzenin temmuza kadar açılacağını söyleyen Büyükerşen, Başbakan’ın kendisini her fırsatta eleştirdiğini hatırlatırken, dünkü konuşmasında övgü ile söz ettiği Kayseri Belediye Başkanı’nın tramvay projesini incelemek üzere Eskişehir’e geldiğini anlattı. Ve şöyle dedi:
“Bundan sonra bize kredi vermediler, Kayseri’ye verdiler.”
Atatürk’ün hutbesi bugünler için anlamlı
BALIKESİR’deyken Zağnos Paşa Camisi’nde Atatürk’ün verdiği ünlü hutbeyi bir kez daha okuduk. Bugünlere çok uygun düşüyor.
Özetlersek, Atatürk diyor ki:
“Efendiler, camiler birbirimizin yüzüne bakmaksızın, yatıp kalkmak için yapılmamıştır... Camiler, Allah’ın emirlerini yerine getirmek ve ibadetle birlikte din ve dünya için neler yapılmak gerektiğini düşünmek yani görüşüp danışmak için yapılmıştır... İşte biz de burada din ve dünya için, geleceğimiz ve bağımsızlığımız için özellikle egemenliğimiz için neler düşündüğümüzü ortaya koyalım.
Ben yalnız kendi düşüncemi söylemek istemiyorum. Hepinizin düşündüklerini anlamak istiyorum. Milli emeller, milli irade yalnız bir şahsın düşünmesinden değil, bütün millet fertlerinin arzularının emellerinin toplanmasından elde edilen sonuçlardan ibarettir...”
Bugünlerde kimse bu hutbeden söz etmiyor, Atatürk’ün adı bile anılmıyor.
Türkiye’nin geldiği nokta budur.
Paylaş