Paylaş
ANKARA'dan bir dostumuz; Bizim Yunus'u (Doğan) bir de ben anlatayım'' diyor: ‘‘Naklen yayın ihalesini Digitürk ile birlikte alan Atlas Yayıncılık'ın sahibi olan Yunus Doğan, inşaat işleriyle ilgili olarak başta Kayseri olmak üzere Kırşehir, Gaziantep, Erzurum ve Karaman'da tanınır. 1994'lerde RP'lilerle yakın ilişki içinde olmuştur.
Nasıl?
- RP/FP Bitlis Milletvekili Zeki Ergezen'i tanırsınız; Merve Kavakçı'nın dayısı... Zeki Bey'in kardeşi Ömer Faruk Ergezen'in ENSA diye inşaat şirketi vardı. 1994'te RP Kayseri Belediyesi'ni kazanınca, Başkan Şükrü Kocatepe'nin kurduğu 'Beyaz Şehir Konut Yapı Kooperatifi'nin 9300 konutluk işten 2000'ini aldılar. Hatta Yunus Doğan bu şirketin ortaklığını ve genel müdürlüğünü yürüttü. RP'li birçok belediyeden konut işi aldılar.
İnşaatları bitirdiler mi?
- 1400'ünü tamamlayabildiler. Gerisini tamamlayamadan ayrıldılar. Bazı ticari ihtilafların olduğunu, daha sonra da Kayseri'yi terk ederek şirketi tasfiye ettiklerini biliyoruz. Daha sonra Doğan ile Ergezenler'in araları da bozuldu.
PETLAS'A ORTAK OLDU
Yunus Doğan'ın Kombassan'la ilgisi olduğu söyleniyor.
- Doğan'ın, Ergezenler'le RP iktidarında Özelleştirme İdaresi'nden Haşim Bayram'ın Kombassan'ına verilen Kırşehir PETLAS'a % 12.75 ortak oldu. Şirketin üç kişilik İcra Komitesi üyesi olmasına rağmen kendisini 'Genel Müdür' diye tanıttırdı Doğan... Haşim Bayram, Vakıfbank'tan 35.7 milyon dolarlık teminat mektubu almıştı. Ancak Bayram, mükellefiyetlerini yerine getiremeyince Vakıfbank'tan aldığı krediyle, 1998'de Yunus Doğan'ın payını vererek ayırdı. Doğan RP'lilerle o kadar yakındı ki; Kayseri Milletvekili Abdullah Gül'le olan dostluğundan ötürü, başbakanlığı döneminde Erbakan'ın ABD'ye yaptığı gezideki heyette bile yer aldı.
RP/FP'lilere bu kadar yakınken şimdi 'doğuştan ülkücüyüm' diyor.
- FP iktidardan düşünce aslına döndü demek ki... Aslında BBP'lidir. Sakin görünümlü ancak çok uyanıktır. Yunus Bey her partiye yakın olmayı da bilir. 1994 yerel seçimlerinde memleketi olan Gölbaşı'ndan MHP'den aday gösterilmeyince, bağımsız belediye başkan adayı oldu, sonra da CHP adayı lehine çekildi.
CEP TELEFONU İHALESİ
MHP'ye yakınlık nasıl başladı?
- 1.5 yıl öncesine kadar Devlet Bahçeli'nin danışmanı olduğu söylenir. Daha sonra da kendisini telekominikasyon ihalelerinde gördük.
Hangisinde?
- Hatırlayın; İtalyanlar'ın İş Bankası ile cep telefonu ihalesine GENPA ile kendisinin ATLAS şirketi katılmıştı. GENPA biliyorsunuz; Zeynel Abidin Erdem'indir. Aslında bu ihaleyi onlara vereceklerdi ama olmadı.
Işık TV nedir?
- Ankara'da yerel bir televizyon almıştı. MHP'lilerle yakınlığını sağlayınca HBB'nin frekansından yayın iznini alabildi. Bunların sahiplerinin de kime yakın olduğunu anlatmaya gerek yok.
Başka ihaleleri var mıdır?
- Çankaya'da Kombassan'ın bürosunun altında 3500 dolara tuttuğu bir ofisi vardı. Bayındırlık Bakanlığı'ndan İzmit'te 4500 adet kalıcı konut ihalesi aldıktan sonra Balgat'a taşınarak Atlas şirketini holding yaptı.
Hürriyet'teki dünkü demecinde Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu yazıyor.
- O kadar da kurcalamayın; Yunus Bey maharetli bir adamdır... Mezun olduğunu sanmıyorum; eskiden kalfalık yapıyordu. En iyisi siz Ticaret Sicili'ne yakın kurduğu şirketlerin kaç milyona kurulduğunu öğrenin.
İsyanları oynuyorum
CHP eski Milletvekili Mehmet Moğultay, Ali Topuz'un köşemizde muhaliflere yönelik ‘‘Hodri meydan’’ sözlerini yanıtlayarak, ‘‘Sayın Topuz, halk egemense halktan başka kimseye güvenemezsiniz. Yoksa demokrasi olmaz, oligarşi olur. Hiç olmazsa bunu bilin’’ dedi.
İstanbul örgütünden Fuat Keskin'in, yönetimin düşürülmesi için Disiplin Kurulu'na verilmesi uygulamasının hiçbir demokratik ülkede olamayacağını belirten Moğultay şunları söyledi:
‘‘Partiye nasıl üye yapılacağı CHP tüzüğünde bellidir. Aday üye altı ay bekler, sonra asil üye olur. Ama sizin tüzüğün 13. maddesindeki aciliyet hükmünü yanlış kullanarak 7 bin kişiyi kayıt yaptırdığınız söyleniyor. Aileleri hatta bir apartmanda oturanları topluca üye yaptınız. Sadece bölgem Kartal'da yazılanların sayısı 1000'dir. Çünkü kongre telaşındasınız. Ancak bütün bunlara rağmen genel merkez kongre takvimini açıklayamıyor. Açık ve şeffaf davranılmıyor.’’
Moğultay, ‘‘İsyanları oynuyorum’’ dedikten sonra konuşmasını şöyle sürdürdü:
‘‘Sizler suçu insanların ırkında, mezhebinde ve renginde arıyorsunuz. Bense suçu, insanların kafalarında, zihninde arıyorum. İnsanların dini, mezhebi, ırkı beni ilgilendirmez. CHP hak hukukla, barış ve kardeşlikle bir yere varabilir. Ben bir şey olmak iddiasında değilim. Son sözüm şudur: Batılılar demokrasi içinde mücadele ederler, Doğulular pusu kurarlar. Üyelere pusu kurulmaz, demokrasi içinde onların önü açılır.’’
İthal aracın kazığı büyük
HEP yabancı araçları tercih ederiz! Bunun ne kadar yanlış olduğunu anlatmak istiyorum. Bundan üç yıl önce Peugeot araba aldım. İlk hafta kaza yaptım. Kapının değiştirilmesi gerekiyordu. 45 gün bekledik, arabamızın kapısı geldi. Ardından kurşunsuz benzinden nasibimizi aldık ve arabamızın benzin pompası bozuldu. Bu parçanın Fransa'dan gelmesi iki ayı buldu. Bundan iki ay önce de yağmurlardan payımızı aldık! Oldukça yağışlı geçen bir günün sonunda birikmiş bir su birikintisinden geçmek zorunda kaldım. Arabayla hastaneye geldim ama bir daha hareket ettiremedim. Servis geldi, incelediler ve arabanın beyninin bozulduğunu söylediler. Olamaz böyle bir şey, arabanın beyni 3 yılda bozulur mu? Neyse, Fransa'dan beyin ısmarladık. İki ay da beynin gelmesini bekledik. 2.6 milyar liraya aldığım arabanın beynine de bir milyar lira verdim.
Ne olursa olsun parçası bol, hizmeti güvenli yerli malını tercih etmek gerektiğine bir kez daha inandım.
Doç. Dr. Fatma SIRMATEL-GAZİANTEP
MESAJ
DEPREMZEDELER olarak aylık 100 milyon kira yardımı alıyorduk. Aralık 2000 tarihinden itibaren yardımlar kesildi. Gerek Başbakan gerekse Bayındırlık Bakanı Koray Aydın para yardımına devam edeceklerini söylediler. Ancak ocak ayı bitti halen bir gelişme yok. Paraların yatırıldığı Vakıfbank yetkililerine soruyoruz, onlarda da bir bilgi yok. Kimden öğreneceğiz?
Bülent SÖZERİ-Depremzedeler adına-İSTANBUL
OSMANİYE'nin Şekerdere Köyü halkından: 842 kodla başlayan telefon numaralarımıza inanılmaz abone ücreti geliyor. Çevre Kırıklı, Kiyalı, Çağşak ve Serinocak köyleri de aynı durumda. Köylerimizde çoğu zaman birkaç gün telefon hatlarımız çalışmaz bile. Bir şirkete gelebilecek tutar bunlar. Bizlerin ABD'de yaşayan akrabaları mı var ki bu kadar konuşalım.
‘BÜROKRASİ kafası' başlıklı çıkan yazı üzerine yaptığım araştırmada Deniz AŞ'nin bilgi talebine Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün 25.1.2001 sayılı 2167 sayılı yazısıyla karşılık verildiği anlaşılmıştır. Talep edilen bilgiler ise, daha çok Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın yetki alanına girmektedir. Aradan geçen bu sürenin bir kısmının postada geçtiği, bir kısmının ise 9 günlük bayram tatilinden kaynaklandığı belirlenmiştir.
Nevzat SAYGILIOĞLU - Gümrük Müsteşarı
Paylaş