Paylaş
Belediyeler arasında bir standart olmalı
Ankara’da ASKİ’ye ait, ‘Akıllı Su Sayacı’ kullanıyoruz. Bu yıl Ankara’ya geldiğimizde sayaç kartımıza 50 liralık su yüklettik. Ancak, 50 TL’lik kesintiden sonra 10.87 TL.’lik su bedeli yüklendiğini gördük. Bunun sebebi de ‘Şube Yolu Bakım Bedeli’ adı altındaki 26.28 Tl.’lik kesinti. Diğer kesintilerin aylık olmasına rağmen, şube yolu bakım bedeli altındaki kesinti, su kullanmadığımız yaklaşık 10 ay için de bizden tahsil edilmiştir ve bu kesintiler 6-7 yıldır bu şekilde bizden tahsil edilmektedir.
ASKİ’ye kullanmadığımız aylar için aboneliği dondurma talebi ilettim, ancak kabul edilmedi.
Antalya’da ise kesinlikle kullanmadığımız aylar için hiçbir kesinti olmuyor. En önemlisi de, Antalya Su İdaresi’nde, ‘Şube Yolu Bakım Bedeli’ veya o türden benzer isim altında bir kesinti yoktur.
Türkiye’de bulunan belediyelerin vatandaşa uyguladıkları bu tür kesintilerde bir standart yok mudur? Veya belediyelerin koydukları bu tür kesintileri denetleyen kurum da mı yok? Nedir bu vatandaşa yaptıkları benzeri olmayan uygulamalar.
Necdet ÇAĞIRICI
Bir öğretmen hergün 200 km gidip-gelemez
Haymana Yenice Beldesi Yenice İlkokulu’nda sınıf öğretmeniyim. Okulumuzun merkeze uzaklığı yaklaşık 100 km’dir. Eşim Altındağ’da başka bir kamu kurumunda çalışıyor. 3 yıldır her gün sabah saat 06.00’da evden çıkıyor, 200 km gidip geliyorum. 3 yaşında bir oğlum var, onunla zaman geçirmek bir yana bir yana ilgilenecek zamanı dahi bulamıyorum. Uzun yolculuklardan dolayı yaşadığım sırt ve bel ağrıları artık dayanılmaz hale geldi. En azından her yıl il içi özür grubu kontenjan açıldığı için merkeze daha yakın bir okula atanma umudum vardı. Artık o da kalmadı. İl içi alan değişikliğinde ise yan alanı olmayan bir sınıf öğretmeninin tek umudu olan Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmenliği veya Teknoloji Tasarım Öğretmenliği, Ankara için hiç kontenjan açılmadı. Özür grubuna bağlı alan değişikliği hakkı ise yalnızca il dışı özür grubuna tanındı. Ayrıca özür grubu yer değişikliğinde 4+4+4 sistemi sonucu bir çok sınıf öğretmeninin norm fazlası olması nedeniyle kontenjan açılmadı.
Tabi ki evimin dibinde bir okul arayışında değilim. Malumunuz Ankara gibi bazı illerde ilçe ve köylerin mesafesi birçok iller arası mesafeden fazladır. Örneğin, Manisa-İzmir arası 36 km, Adapazarı-İzmit arası 37 km, Ordu-Giresun arası 44 km, Edirne-Kırklareli arası 62 km, Ankara-Kırıkkale arası 76 km. Diğer taraftan 100 km hatta 200 km’yi bulan il içi mesafeler aynı il olarak kabul edildiği için göz ardı edilmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığımızdan talebim yıllardır yer değişikliği hakkı verilmeyen il içi özrü olan öğretmenlere (özellikle 4+4+4 sistemine geçilmesiyle yer değiştirme şansı daha çok azalan sınıf öğretmenleri başta olmak üzere) il içi özüre bağlı yer değiştirme hakkı tanınması, il içi sıraların tekrar çalıştırılması, il dışı özür grubuna verilen alan değişikliği yoluyla yer değiştirme hakkının il içi özür grubuna da verilmesidir.
Yıllardır sağlığımı hiçe sayıp uzun mesafelere katlanarak devam ettirdiğim görevimde motivasyonumu ve ilgimi kaybederek verimli olamamaktan her geçen gün daha çok endişeleniyorum.
Gülmeryem GÜNKÖR
Paylaş