DİYARBAKIR’da TOKİ’nin Şilbe Köyü sınırlarında yaptırdığı 960 konutun anahtar teslim töreni için geniş bir platform hazırlanmış...
TOKİ’nin, Diyarbakır’da konut üretiminin sayısı 5 bine kadar çıkacak. Hava sıcaklığı 40 dereceye yakın. Başbakan, beklenen Diyarbakır konuşmasını yapacak az sonra. ‘Evet bir Kürt sorunumuz var’ sözünün içini dolduracak.
Ancak alanda 1000’i aşkın bir kalabalık var. Ankara’dan medya temsilcileri ile ‘Aydınlar Buluşması’na katılan Oral Çalışlar, Ali Bayramoğlu ve Mustafa Karaalioğlu Başbakan’ın konuşmasını merakla bekliyorlar. Protokolde, özellikle davet edilen bölge milletvekilleri ile (Bitlis Milletvekili, eski Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen’i gözler aradı) bazı valiler ile belediye başkanları dikkat çekiyor.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı DEHAP’lı Osman Baydemir ile Büyükşehire bağlı üç ilçenin belediye başkanları da, havaalanındaki karşılamadan beri Başbakan’ın konvoyunda yer alıyorlar. Başbakan Belediyeyi ziyaret etmiyor; ancak bazı konuşmalarını Baydemir alkışlıyor.
Alana ‘Sayın Başbakan köylü, ağanın kölesi oldu’, ‘Yoksul köylünün umudu devletin Hazine arazisidir’, ‘Beritanlıyı kıl çadırdan kurtar’, ‘AB yolunda ilerle’, ‘Başbakanım, köylü milletin kölesi oldu’, ‘İlkel yaşam kaderimiz olmasın’ gibi pankartların Beritan Aşireti ve Bismil’in Sinanlı köylülerinin getirdikleri anlaşılıyor.
Arada bir ‘Diyarbakır seninle gurur duyuyor’ sloganları yükseliyor.
ARSLAN FAKTÖRÜ
Bu arada Diyarbakır Milletvekili, eski Mazlum-Der Genel Başkanı İhsan Arslan’ı tribünde gösteriyor bir meslektaşımız; ‘Ankara’da aydınlarla görüşmesinden bir gece önce Tayyip Bey’in evine giderek 3.5 saat süreyle görüştü, ‘Kürt’ ve ‘İslam’ kimlikleri bölgede öne önemli bir isim...’ diyor.
Oğlu Mücahit Arslan ise, Başbakan’ın ‘özel kalemi’nde önemli bir isim ve sağ kolu...
Baba Arslan’ın, Diyarbakır yöresinde kamunun, oğul Arslan’ın da Ankara’da Büyükşehir Belediyesi’nin bazı üst geçit inşaatlarını gerçekleştirdikleri biliniyor.
Başbakan konuşmasına biraz gergin başlıyor; sonra açılıyor, zaman zaman notlarına bakma gereği duyuyor.
Havaalanına inişinden alana kadar olan havayı koklarsak, yoğun bir güvenlik önlemi alınmış.
Diyarbakırlılar Başbakan’a biraz ‘soğuk’ ve de pek bir heyecan yok.
Erdoğan önemli vurgulamalar yapıyor:
‘Kürt sorunu bütün milletin ve benim de sorunumdur.’
‘Türkiye’nin geldiği noktadan geri adım atılmayacaktır’
‘Geçmişteki hataları yok saymak ayıp değildir. Her sorunda yüzleşmeye hazırız.’
‘Tek bayrak, tek devlet ve tek millet içerisinde her sorunu çözeriz.’
Ankara’dakinin aksine ‘Kürt sorunu’ ve ‘demokratikleşme’ sözcükleri üzerindeki vurgulamalardan biraz uzak duruyor. İyi niyetli gözükmek istiyor Başbakan...
Sözcüklerinde daha bir ‘hassasiyet’ gösterdiği fark ediliyor.
‘MEYVE OLGUNLAŞTI’
Meslektaşlarımızla konuşuyoruz; ‘Bu noktadan sonra hükümetin siyasi projeleri ne olabilir?’ diye...
Bazılarımız ‘henüz bir ipucu bulunamadığı’ görüşünde birleşiyor.
Biz, ‘Aydınlar Buluşması’ndan sonra doğan tepkileri iyi algıladı’ diyoruz.
Bir başkası da ‘Tayyip Bey, Ankara’da demokratik açılımcıydı, burada ise millici söylemlere ağırlık verdi’ diyor.
Açıkçası Erdoğan, Ankara’ya göre Diyarbakır’daki konuşmasını ‘dengeledi’.
Konuşmasının içini tam dolduramadığı, bunun için vaktin henüz erken olduğu görüşleri daha ağırlık kazanıyor aramızda...
Bunun yanıtını, Erdoğan’ın konuşmasından sonra bir TV kanalında değerlendirme yapan Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan şöyle verdi:
‘Tayyip Bey iki yıldan beri bu konuda çalışıyor, arkadaşları ile konuşuyor; değişimin zamanı ve şartlarının şimdi olgunlaşıp, artık meyveyi koparma zamanının geldiğini gördü demek ki...’
AKP çevrelerine göre, ‘Kürt sorunu sadece ‘asayiş sorunu’ değil... Başbakan ne yapacağını kafasında iyice şekillendirdi. Şimdi kendisini bekleyeceğiz.’
Erdoğan, Güneydoğu’daki sorunu Özal, Demirel, Çiller ve Yılmaz’dan daha ileriye götürdü ve gelişmeler kritik bir sürece girdi. Nihayette mesajlar olumlu ancak PKK’nın siyasi talepleri ne olacak?
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni muhatap almadı, Belediyeyi ziyaret etmedi. Ancak akşam saatlerinde Vali Efkan Ala ve Belediye Başkanı Osman Baydemir ile üçlü bir görüşme yapması ‘sürpriz’ olarak değerlendirildi. Fabrika isteyen bir genci ‘AKP burada fabrika yapmayacaktır, Diyarbakırlı işadamı gelip yapsın istiyoruz. Bedavacılığı bırakın...’ diye azarladı... Bölge kadınlarına verilen süt ve eğitim paralarını, TOKİ’nin konut yatırımına 75 trilyon harcadığını, eğitim alanında derslikleri %20 artırdıklarını, beyaz eşya fiyatlarının %30 gerilediğini, 6.600 sağlık personeli alındığını, 400 yataklı hastane yaptıklarını anlattı. İşadamlarına ‘Biz teşvik yasasını gelip memleketlerinize yatırım yapın diye çıkardık, ama içim yanarak söylüyorum, Diyarbakırlı işadamları batıdan gelip yatırım yapmadılar. Yatırım için kılıçlarınızı bileyin’ diye uyardı. Belediye Başkanının kentin sorunlarıyla ilgili raporunda, yurtdışından temin ettikleri 45 milyon Euroluk hibe ve kredilerinin reddedildiğini açıkladı.
GÜNÜN SÖZÜ
‘Bölgede yaşanan şiddet ortamı nedeniyle beyin ve sermayenin batıya göç etmesiyle doğal bir afet yaşandı. Afet yaşayan bölgeler için pozitif ayrımcılık uygulanarak yaralar sarılmalıdır.’
(Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kudbettin Arzu)