1961’de Ankara’da doğan Okan Sezer, Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü mezunu.
Maltepe Askeri Lisesi ve Özel İzmir Amerikan Lisesi’ndeki 12 yıllık öğretmenlik ve yöneticilik deneyiminden sonra Schneider Elektrik ve Eldor Elektronik firmalarında insan kaynakları ve kalite alanlarında İzmir’de ve yurtdışında üst düzey yöneticilik yaptı. Halen EÇEV Yönetim Kurulu Başkanı olan Okan Sezer, aynı zamanda 2006 yılından beri Işıkkent Eğitim Kampüsü Genel Müdürlüğü görevini yürütmektedir.
YILLARDIR Avrupa devletlerinden örnekler vererek, gerek etkinliklerinin artırılması gerekse üye sayıları konusunda sürekli eleştirdiğimiz sivil toplum örgütleri artık Türkiye’de de söz sahibi. Tabii ki gelişimin sonu yok, ama her şeyin devletten beklenmeyeceği anlayışıyla, yürütülecek doğru projelerle gerçekleşen katkılar da göz ardı edilmemeli. İşte bu hafta Ege Bölgesi’nde özellikle eğitim alanında önemli açılımlar sağlayan EÇEV’in Yönetim Kurulu Başkanı Okan Sezer ile söyleştik.
EÇEV nasıl kuruldu? Neyi amaçlıyor, kısaca bahseder misiniz?
- EÇEV (Ege Çağdaş Eğitim Vakfı) 1995 yılında kuruldu. Ülkemiz eğitim alanında hem nicelik hem de nitelik açısından çok derin sorunlarla boğuşmakta. Sahip olduğumuz genç insan potansiyeli, eğitimle fırsata dönüşebileceği gibi, tersi durum, bizim için önemli bir tehdit. Toplumumuzdaki sosyal ve ekonomik dengesizliğin yarattığı eğitimde fırsat eşitsizliği, bugün İzmir’in kenar semtlerinin neredeyse kaderi olmuş durumda. Toplumumuzun temel değerleri sarsılmakta ve Atatürk devrimlerine inanan, çağdaş nesiller için eskisinden daha çok çaba sarfedilmesi gerekmekte. İşte bütün bunları alt alta koyduğunuz zaman EÇEV’in varlık nedeni de ortaya çıkmış oluyor.
Özellikle eğitim ve genç neslin sosyalleşmesi anlamında açılımlar sağlıyorsunuz. Yürüttüğünüz projeler ve çalışmaları anlatır mısınız?
Çalışmalarımız başlangıçta başarılı öğrencilere burs yoluyla finansal destek vermekle başladı. Şu anda ilköğretim, lise ve üniversite düzeyinde toplam 600 bursiyer öğrencimiz var. 13 yıl içerisinde binlerce öğrenciye burs yoluyla ulaştık.
Sosyal girişimcilik
Bir program çerçevesinde yürüttüğümüz eğitimler, sosyal ve kültürel etkinlikler yoluyla burs verdiğimiz öğrencilerle kesintisiz olarak birlikteyiz. EÇEV’in İzmir’in kenar semtlerinde yer alan toplam 17 pilot okulu mevcut. Bursiyerlerimizi ağırlıklı olarak bu okullardan seçerken, bu okulların fiziki ortamlarının geliştirilmesine de katkıda bulunuyoruz. Yamanlar Emek Mahallesi ve Altındağ’da, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle kurmuş olduğumuz iki eğitim merkezimiz var. 2003 yılından beri gönüllülerimiz kanalıyla Yamanlar Eğitim Merkezi’nde öğrencilere, velilere ve yetişkinlere sağladığımız toplumsal hizmetlerin yarattığı birikimi, başarıyla modelleyerek, 2006 yılında Altındağ’daki yeni eğitim merkezimize taşıdık. EÇEV Altındağ Eğitim Merkezi tam bir "Sosyal Girişimcilik" örneğidir. Bunların yanısıra öğrencilere yönelik kitap okuma saatleri, söyleşiler, geziler, konser, tiyatro gösterileri, sportif çalışmalar, yaz okulları ve yetişkinlere yönelik okuma-yazma, meslek edindirme kursları ile çalıştığımız bölgelerde sosyal bir değişimi tetikliyoruz.
Gönüllüler eğitiyor
Buralarda yaşama ve insanlara dokunuyoruz. Yamanlar Emek Mahallesi’nin okullarından seçilen ve gönüllülerimiz tarafından eğitilen 30 ilköğretim öğrencisinin İzmir Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde, sanatçı Yıldız Kenter ile birlikte Nazım Hikmet’in Kuvai Milliyesi’sini binlerce kişi önünde soluksuzca oynadığını, aynı grubun senfoni orkestrasının yıllık programı içerisinde "Hayvanlar Karnavalı" müzikalini yaşıtlarına düzenli olarak sergilediklerini hayal edin. Biz bu hayalleri gerçekleştirdik.
Eğitim merkezlerimiz çoğalacak
EÇEV olarak hedeflerinize ulaşabildiniz mi? Peki yeni projeler?
Sosyal sorumluluk bilinci kesintisizdir. EÇEV tabii ki, bir çok hedefe ulaştı. Ancak her defasında kendisine yeni hedefler koydu. Eğitim merkezlerimiz çok başarılı ve toplum üzerindeki artı değeri çok yüksek. Bu nedenle bütün konsantrasyonumuzu eğitim merkezlerimizi çoğaltmaya yönlendirdik. Daha çok bölgede daha çok öğrenciye, gence, yetişkine ulaşmak, başarılarını desteklemek için burs vermek istiyoruz. Bu nedenle her zamankinden daha çok desteğe ihtiyacımız var.