Esnaf sicil affının çıkmasını bekliyor

HALKIN içinde nabzın en iyi tutulduğu kesim. Yaşanan gelişmelere reaksiyonun anında görülebildiği, mahallede, sokakta hayatının her alanında onlar.

Ancak son zamanlarda siftahsız kapanan kepenkler. Sohbetlerdeki en önemli soru; "Ne olacak bizim halimiz". Bu hafta, 32 bölge birliği, 921 kooperatifi ve 1 milyon kayıtlı ortağıyla ülkenin en büyük sivil toplum kuruluşlarından Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği’nin İzmirli Başkanı Salahaddin Hünü ile söyleştik.

Son ekonomik gelişmeler sonunda esnafın her geçen gün daha da zorlandığı söyleniyor. Esnaf ne noktada, temel sorunlarından bahseder misiniz?

- Ülkemiz ekonomik açıdan önemli mesafeler kat etmiş, faiz oranları düşmüş, döviz yerinde saymış hatta gerilemiş, enflasyon iki hane ile tek haneli rakamlar arasında gidip gelmiştir. Saydığımız olumlu gelişmelerin, esnaf ve sanatkarımıza tam yansıdığını söylemek ne yazık ki mümkün olmamıştır. Bunun en önemli sebebi olarak, esnaf ve sanatkara hak ettiği teşviklerin verilmemesini, buna bağlı olarak da üretimin ve istihdamın artırılmamasını görüyoruz. Bugün girmeye çalıştığımız AB dahil, bütün dünya ülkeleri stratejik işbirliği anlaşmalarının temellerini küçük işletmeler eksenine oturtmaktadır. Bu itibarla AB’ye tam üyelik sürecinde sayıları 4 milyonu aşan esnaf ve sanatkarlarımızın AB’deki 16 milyon işletmeyle rekabet edebilirliğini sağlamak için devletimizin destek mekanizmalarını zaman geçirmeden geliştirme mecburiyeti vardır. Esnafın bizim açımızdan temel sorunlarının başında finansal açıdan desteklenmesi gelmektedir. Bu bağlamda, kayıt dışının önlenmesi, yatırım ortamının iyileştirilmesi, girişimciliğin desteklenmesi, üretimin ve ihracatın teşviki, kolay ve ucuz maliyetli kredi, kapsamlı bir sicil affı da bu çerçevede değerlendirilebilir. Piyasada nakit para dönmemesi, kredi kartları, vergi, işsizlik, belediye ve sosyal güvenlik kurumlarıyla ilgili sorunlar ile, hipermarketler yasasının çıkarılmaması da kanayan bir yara haline gelmiştir.

Yeni bir sayfa açılması kaçınılmaz bir gerçektir

İzmir esnafının devletten beklentileri, sorunları ve bu konudaki girişimlerden bahseder misiniz?

- Piyasada nakit darlığının olduğu, gerek çalışan kesimin, gerekse esnafın, tüccarın, sanayicinin nakit problemi yaşadığı herkesin malumu. Çözüm yoluysa piyasaya para sürülmesidir. Eskiden bunu Merkez Bankası para basarak yapardı. Şimdi bu mümkün olmadığına göre, para girişi ancak kredi kullanma ya da maaş artışıyla mümkün olmaktadır. Maaşların 2008’de yeterince artmadığı göz önüne alınırsa, ilk çözüm yolu kredi olacaktır. Bu aşamada önümüze çıkan en büyük sorun ise toplumun büyük kesiminde olduğu gibi, esnaf ve sanatkarların protestolar yüzünden "Kara Liste"ye girmeleridir. Esnaf ve sanatkarın özellikle kredi kartları yüzünden protesto edildiğini, bu durumda da artık kredi kullanamaz hale geldiğini üzülerek görmekteyim. TESKOMB olarak esnaf ve sanatkara verilen kredi miktarını artırmaya çalışırken, bankaya giden dosyalar protestolar yüzünden geri dönüyor. Hatta ortaklarımızın, kooperatif kredisi ile ilgili sorun yaşamazken, kredi kartı veya diğer krediler yüzünden bütün senetleri muaccel hale geliyor. Yeni ve kapsamlı bir sicil affı çıkarılmasını istedik. Esnafın kredi faizleri düşürülmeli, kredi limitleri serbest marjda olmalıdır. Krediye ulaşım kolaylaştırılmalıdır. Bürokratik engeller asgariye düşürülmelidir.

Ortaklara kredi imkanı

Birlik olarak 2008 yılında İzmir’de neler yapıldı? Hedefleriniz?

- 2007’de Birlik Başkanı iken, merkez birliği genel başkanlığına seçilmem dolayısıyla, sadece İzmir değil, tüm esnafı kapsayacak şekilde çalıştık. Ağustos 2008 itibarıyla sicile kayıtlı 1 milyon 900 bin esnaf ve sanatkarın yaklaşık 800 binine kooperatiflerimiz kefaletiyle Halk Bankası’ndan 3 milyar YTL kredi kullandırılmıştır. Esnaf ve sanatkarımızın kredi kullanımlarının yaygınlaştırılması ve çeşitlendirilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir. Borçları kooperatiflerimizin takibine intikal eden ortaklarımıza temerrüt faizi uygulanmadan taksitlendirme olanağı getirdik. Diğer önemli bir gelişme ise ipotek işlemlerinden harç alınmamasıdır. Kooperatiflerimizin gerek kendi kaynaklarından kullandırdıkları, gerekse kefalet ederek bankalardan kullandırdıkları kredilerin temini ve bunların teminatı ile geri ödemelerine ilişkin işlemler harca tabi tutulmayacaktır. Söz konusu kanunla kooperatif ortaklarımız 150-300 YTL arası ek mali külfetten kurtarılmıştır. Aynı durum icra dairelerinde ödenen harçlar için de geçerlidir. Ülke genelinde, ihracat kapasitelerini artırıcı veya ihraç edilebilecek mal ve hizmet üretebilmeleri için oluşturacakları projelere destek sağlamak amacıyla projesi olumlu bulunan ortaklarımıza "İhracat Destek" adıyla kişi başına 100 bin YTL’ye kadar kredi kullandırılmıştır. Ülkemizin AB’ye entegrasyonuna paralel olarak birliğimiz esnaf ve sanatkarımıza yeni ve önemli bir hizmet sunmaktadır. Yaşanan ekonomik sıkıntıların aşılabilmesi için üretmeli, üretmeli ve üretmeli, ürettiğimiz malın da en az yüzde 60’ını ihraç etmeliyiz.

Birliklerin başkanı

1945’te İzmir’de doğdu. İzmir’de mobilyacılık mesleğine atıldı. Bir dönem ESGİMTAŞ ve TESKOMB Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Halen İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanlığı, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği Başkanlığı, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkanlığı görevlerini yürüten Hünü, evli ve 2 çocuk babasıdır.
Yazarın Tüm Yazıları