100 bin öğrenciye trafik eğitimi

NEREDEYSE her gün herhangi bir araçla bir yerlere ulaşmaya çalışıyoruz. İşe, eve, okula... Özellikle büyük kentlerde azımsanmayacak zamanların geçirildiği bir alan trafik.

Ve hemen hemen her evde bir hüzünlü öykü. Trafikte kaybedilen bir yaşam ya da karşılaşılan psikolojik veya fiziksel zorluklar. Malum yaz geldi, seyahatler arttı. Üzücü olayların yaşanmaması herkesin dileği. Bu hafta, on yılı aşkın süredir trafik ve trafikle ilgili bilinçlenme çalışmaları yürüten Türkiye Trafik Güvenliği Vakfı Başkanı Ekrem Bulgun ile söyleştik.

Türkiye Trafik Güvenliği Vakfı nasıl kuruldu? Amaçlarınızdan bahseder misiniz?

Vakıf 1996’da, Makine Mühendisleri Odası İzmir yönetimi ve Ege Üniversitesi doktorlarının katılımı ile kuruldu. Amacımız, kazaları en aza indirmek için, araç, yol ve insan etkenleri üzerinde güvenliğisağlayıcı bilimsel araştırmalar yaparak uygulamaya geçirmektir. Bu amaç doğrultusunda sempozyum ve paneller düzenledik, konferanslara ve seminerlere katılım sağlandık. Bugün ise, trafik konusunda birlik, beraberlik, ortak aklı yaratma konusunda gayretlerimizi sürdürerek, önerilere ve eleştirilere duyarlı davranarak çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Kazalar ’Kader ilacı’ ile değil bilgiyle önlenir

Yaz sezonu başladı. Malum tatil mevsimi. Sizin trafiğe çıkanlara ne gibi önerileriniz olacak?

Ülkemizde ortalama günde 20-30 kişi trafik cinayetlerinde yaşamını yitiriyor. Katrilyonları bulan maddi zarar meydana geliyor. Kader ilaçlarıyla acıları dindirmeye çalışan insanlarımız bilgi sahibi olduklarında kazaların azalacağı ortadır. Trafik kurallarına uymalıyız. Unutmamalıyız ki trafik kurallarına uyulmaması nedeniyle her gün yüzlerce insan hayatını kaybetmekte ya da yaralanmakta. Rakamlara baktığımızda trafiğin çok büyük bir zelzele olduğu ortaya çıkmaktadır. Gençlerimiz ve çocuklarımız için ise trafik kurallarına uyma alışkanlık haline geldikten sonra diğer yaşam kurallarına uyum da zaten kendiliğinden gelecektir.

Büyüklerin eğitilmesi çok daha zor o yüzden öğrencilere yöneldik

Peki bugüne kadar trafik güvenliği ile ilgili yaptıklarınız, gerçekleştirdiğiniz projeler?

Büyüklerin eğitilmesinin daha zor olacağı düşüncesiyle, ilköğretim öğrencilerine yönelik "Hareketli Derslikli Trafik Eğitimi" isimli projeyi büyük bir özveriyle yürütüyoruz. Projenin amacı, küçüklerin hayatları boyunca trafikte hayatta kalmalarını sağlayacak önemli kuralların kendilerine öğretilmesi. Öğrencilerin evde büyükleriyle konuşurken trafik konusunu gündeme getirmeleri, araç kullanan anne ve babalarını, yakınlarını ikaz etmeleri, arkadaşlarıyla trafik konusunu tartışmalarını sağlıyoruz ve böylece yaygın eğitime de katkı sağlanmış oluyor. Eğitime başladığımız 2000 yılından bugüne kadar gezici otobüslerle yürüttüğümüz bu eğitim sayesinde yaklaşık 165 okulda, 100 bin 500 öğrenciye "Hareketli Derslikli Trafik Eğitimi" verdik. Bunun yanında, "Ülkemizde trafik kuralları neden uygulanmıyor" kampanyası ile uygulamalara dikkat çektik. "Salihli ölüm yolu olmasın" sloganıyla Salihli-İzmir yolunun iyileştirilmesi için imza kampanyası başlattık. "Demiryolumu İstiyorum" sloganıyla demiryollarının iyileştirilmesi kampanyamız oldu. "Kaldırımlar yayalarındır" sloganıyla işgallerin önlenmesi için eylemler yaptık. "Örnek insan adacıkları" çalışmasıyla, trafik kurallarının hatırlatılması ve uyulmasının sağlanması için gruplar oluşturduk. Üniversite öğrencilerine yönelik "Yaşam çizginiz kırılmasın" projesiyle öğretim üyelerinin ders aralarında önemli trafik kurallarını öğrencilerle paylaşmasını sağladık.

KİMDİR

1932 İzmir doğumlu. İzmir İnönü Lisesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunu. 1998-2002 yılları arasında Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyeliği görevinde bulundu. CHP bünyesinde çeşitli kademelerde görev yaptı. Aynı partiden son üç dönemdir İl Genel Meclis Üyeliği’ne seçildi ve milletvekili adayı oldu. 10 yıldan bu yana Türkiye Trafik Güvenliği Vakfı’nın başkanlığını yürüten Bulgun, evli, iki çocuk, üç torun sahibi.
Yazarın Tüm Yazıları