Zeytin ağacının yetişmediği yerde yaşayamazsınız

Borajet’in Sabiha Gökçen Havalima-nı’ndan kalkan uçağı Edremit’e doğru yol alırken kabin görevlileri dışında bir anons duyuldu:

Haberin Devamı

Zeytin ağacının yetişmediği yerde yaşayamazsınız

- Ben Salih Madra. Ayvalık 9’uncu Hasat Şenliği düzenleme komitesi adına sizleri selamlıyorum. Bu yılki şenliğimizde bir sürprizimiz var. The Coca-Cola Company Başkan ve CEO’su Ayvalıklı Muhtar Kent de şenliğimiz için ilçemizde. Yarın saba 08.30’da birlikte zeytin-zeytinyağı sohbeti yapacağız.
Dün sabah Cunda Adası’ndaki Sızma Han’da Muhtar Kent, eşi Defne Kent, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer, Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Coca-Cola İçecek’te Anadolu Holding’le ortaklığı bulunan Cemal Özgörkey ve Armağan Özgörkey, Salih Madra ve Sezai Madra, Coca-Cola Uluslararası Operasyonlar Başkanı Hüseyin Akın ve Coca-Cola Avrasya Bölgesi Kurumsal İlişkiler Direktörü Gürtay Kıpçak’la buluştuk.
Muhtar Kent, 12 yıldır zeytin hasadı döneminde Ayvalık’a uğrayamadığını belirtti:
- Geçen hafta Asya ülkelerindeydim. Önümüzdeki hafta Avrupa’da bazı işlerim var. Araya bu kez Ayvalık Hasat Şenliği programını da sıkıştırdım. Efes İçecek Grubu’nu yönettiğim 7 yıl boyunca birlikte güzel işlere imza attığımız Tuncay Bey’e Ayvalık’ta olacağımı söyledim. Zeytinyağı şirketi de olan Tuncay Bey de geldi.
Ayvalıklı olmaktan gurur duyduğunu vurguladı:
- İnsanın gideceği noktayı anlaması için nereden geldiğini her zaman bilmesi gerekiyor. Ben, yoğun iş trafiğim içinde Ayvalık’a hep zaman ayırmaya çalıştım.
Dedesi Sezai Ömer Madra’nın şu sözlerini anımsadı:
- Dedem hep, “Zeytin ağacının yetişmediği yerde yaşayamazsınız. Zeytin ağacı barış, refah ve kültürle anılır” derdi. Dedemin bize aktardığı bu sözün haklılığı ortada.
Rahmi Gencer, 9 yıl önceye döndü:
- Zeytin Hasadı Şenliğimizin ilkini düzenlediğimiz günlerde ülkemizde kişi başına zeytintağı tüketimi yıllık 900 gram dolayındaydı. Şimdi 1.8-2 kilo düzeyine yükseldi. Bu tüketim de henüz yetersiz kalıyor. Ayrıca, çiftçiden başlayarak zeytin-zeytinyağı üretiminde maliyetler yükseliyor, buna karşılık gelir azalıyor.
Muhtar Kent, kuzenleri Salih ve Sezai Madra’ya döndü, birkaç cümle mesaj vermelerini istedi. Salih Madra sıkıntıları özetledi:
- Bu yıl mahsül az. Girdiler yüksek. Devletin zeytinyağına verdiği destek artsa da yetersiz kalıyor. Ayrıca, Suriye’den kaçak giren zeytinyağı miktarı 40-45 bin tonu buluyor.
Ayvalık Belediyesi ile Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleşen Hasat Şenliği çerçevesinde düzenlenen panelin başlığına dikkat çekti:
- Zeytinyağı: Türkiye’nin Milli Yağı.
İhracat yolculuğu genelde “dökme” şeklinde yürüyen, son yıllarda markalıda da kendini gösteren Türk zeytinyağını kaçak Suriye ürününden korumak gerekmez mi?

Haberin Devamı

Suriye’nin kaçak yağı namusumuzu lekeliyor

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, Suriye’den gelen yağ için şu deyimi kullandı:
- Suriye sınırından kaçak gelen ürün bir anlamda Türk zeytinyağının namusunu lekeliyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, buna çözüm bulmaya çalıştıklarını belirtti:
- Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız, kolluk kuvvetleri ve bakanlığımız koordineli şekilde kaçak girişin önüne geçmeye çalışıyoruz.

Haberin Devamı

Zeytinyağı primi için rakip ülkelere de bakın

AYVALIK Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer, paneli açış konuşmasında zeytinyağına kilo başına verilen primin düşüklüğüne değindi:
- Zeytinyağına kilo başına 70 kuruş prim verildi. Prim belirlenirken Avrupa’daki rakiplerimize de bakmak lazım. Rakiplerimizde prim kilo başına 1.3 Euro’yu buluyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş’ün bu eleştiriye yanıtı şöyle oldu:
- Zeytinyağına geçen yıl kiloda 50 kuruş prim vermiştik. Bu yıl yüzde 40 artırmış olduk.

Yazarın Tüm Yazıları