TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), yaz sıcağında da boş durmuyor. TMSF, kısa aralıklarla Sümerbank'ın eski sahibi Hayyam Gariboğlu ve Interbank'ın eski patronu Cavit Çağlar'la anlaştı.
Her iki anlaşmada da dikkati çeken nokta vadenin 12 yıl, faizin de yüzde 1 olarak belirlenmesiydi.
Gerçi daha önce da bazı borçlularla yapılan anlaşmalarda vadeler daha kısa tutulduğu için dolar bazında yüzde 3-4.5'e kadar çıkar faizler uygulanmıştı, ancak TMSF'nin son iki büyük anlaşmada faizi yüzde 1'de tutması ilginçti.
Çünkü, TMSF özerk hale gelmeden önce Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) yaptığı iki büyük anlaşmada borçlulara dolar bazında yüzde 0.50 (yarım) faiz uygun görülmüştü.
BDDK, yüzde yarım faizi önce Çukurova Grubu ile başlattı. Çukurova Grubu'nun hem Pamukbank'a, hem de Yapı Kredi'ye olan toplam 6.2 milyar dolarlık borcuna BDDK tarafından yüzde yarım faizle 9-15 yıl vade tanındı.
Bu anlaşma bir ölçüde örnek kabul edilip, aynı şartlar Etibank'ı batıran Medya Grubu'na (Sabah Grubu) da yansıdı. Medya Grubu'nun borçları da yüzde yarım faizle 15 yıla yayıldı. Ayrıca Sabah Grubu, Merkez Grubu'na yılda 10 milyon dolara kiralandı.
Aradan zaman geçti, TMSF, BDDK'dan ayrılıp özerk yapıya kavuştu. 5020 sayılı "Batık Bankacılarla Mücadele Yasası"yla da eli güçlendirildi. Ahmet Ertürk'ün kaptanlığında yola çıkan TMSF, geçtiğimiz günlerde Çukurova Grubu'yla borçlarını 6.2 milyar dolardan 4 milyar 150 milyon dolara, ödeme süresini de 26 aya indiren bir anlaşmaya imza attı.
Medya Grubu'yla Engin Akçakoca döneminde imzalanan anlaşma ise henüz yürürlük aşamasına gelmedi. Medya Grubu'yla daha önce imzalanan anlaşmanın kaderi, TMSF'nin taraflarla yapacağı görüşmelerin sonucunda belli olacak.
Son büyük anlaşmalarda 12 yıl vade ve dolar bazında yüzde 1 faiz öne çıkınca, ister istemez kamoyunda "Medyası olana yüzde yarım faiz" yorumu gündeme geldi.
- Artık 15 yıl vadeyi ve yüzde yarım faizi defterden sildik...
Yani bundan sonraki anlaşmalarınızda faiz yüzde 1'in altına inmeyecek mi?
- İnmeyecek. Artık bizim için vadede üst sınır 12 yıl, dolar bazında faizde de yüzde 1 olacak.
Diyelim ki Medya Grubu'yla anlaşma yenilendi, o zaman ne olacak? TMSF yönetiminin tavrından, onlarla pazarlıkta da yüzde 1'den aşağı olmayan bir faizin masada bulunacağı anlaşılıyor. Eğer bu yapılırsa, "Medyası olana yüzde yarım faiz" bakışı nispeten zayıflayacak.
Elbette borçlarının yapısı, miktarı kararlarda etkili oldu ama Yaşar Grubu'na Yaşarbank borçları için libor artı yüzde 4.5, Ceylan Grubu'na da BankKapital borçları için libor artı yüzde 2.5 faiz uygun görüldü.
Şimdi TMSF, "yüzde yarım faizi defterden silmek"le, borçlular arasında ortaya çıkan adaletsizliği giderme çabasını ortaya koyuyor.
Bu da bir adım sayılır değil mi?
Fotoğraf çektirmekle kalmayacak ayrıntıları da açıklayacak
TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Çukurova Grubu'yla vade kısaltıp, borç düşüren, Hayyam Gariboğlu ile Sümerbank, Cavit Çağlar'la da Interbank borçlarını içeren anlaşmaları ardarda gerçekleştirdi.
TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, attığı imzaların hepsini kamuoyuna fotoğraflarıyla açıklayıp, "İşlerimiz şeffaf yürüyor" çabasını gösteriyor.
TMSF ayrıca, söz konusu üç anlaşmanın ayrıntılarını, yani tüm ödeme takvimlerini, kimin hangi ay kaç dolar borç ödeyeceğini tek tek internette herkesin görebileceği bir şekilde yayınlayacak. Ayrıntılı hesaplar yapıldığı için bu iş biraz zaman alacak.
Sırada Toprak ve Zeytinoğlu var
TMSF, 5020 sayılı "Batık Bankacılarla Mücadele Yasası"nın verdiği güçle, batık bankaların hakim ortaklarıyla anlaşma çalışmalarını hızlandırmış görünüyor. İlk zamanlar TMSF'nin karşısına,"Aslında benim devletten alacağım var" diye oturan Halis Toprak'la Toprakbank'a olan borçları için yapılan pazarlıklarda epey yol alındığı belirtiliyor.
Bunun yanısıra Esbank'ın eski sahibi Zeytinoğlu Grubu da TMSF'nin yakın zamanda anlaşma imzalayabileceği muhataplar arasında bulunuyor.
Bunlar bittikten sonra sıranın Bankekspress'in eski sahibi Korkmaz Yiğit ile Yurtbank'ın eski sahibi Ali Balkaner'e de gelmesi bekleniyor.
Çukurova'nın ödeme planı 'bankacılık sırrı' sayılmaz
BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), önceki gün, "Bize gereksiz yere yükleniyorsunuz, zaten ayrıntıları açıklamıştık" diyerek Çukurova Grubu'yla düzenledikleri "ek anlaşma"yla ilgili açıklamasını yineledi.
BDDK'nın önceki günkü açıklamasının "en yeni" bölümü, anlaşmaya taraf olan Çukurova Grubu şirketlerinin listesiydi.
Açıklamada kamuoyunun asıl merak ettiği şu soruların yanıtları yoktu:
Çukurova Grubu'nun Pamukbank'tan doğan 3.2 milyar dolarlık borcunun 2 milyar 150 milyon dolara indiğini, vadenin 26 aya düştüğünü TMSF açıkladı. Peki Çukurova Grubu'nun Yapı Kredi'ye daha önce 3 milyar dolar olarak belirlenen borcu kaç dolara indi?
20 ya da 26 aya indiği söylenen ödeme takvimi nasıl? Çukurova Grubu hangi ay kaç dolar ödeme yapacak?
Çukurova Grubu'nun 1 milyar dolar verip Yapı Kredi'den alacağı belirtilen Turkcell, Turkcell Holding, Digiturk ve Superonline hisselerinin devri hangi dönemde, hangi fiyatlardan yapılacak?
Kimileri de, "Çukurova Grubu'nun Yapı Kredi'ye olan borçlarıyla ilgili ek anlaşmayı aslında bankanın açıklaması gerekiyor. Ancak, o da galiba 'bankacılık sırrı'na giriyor" diyor.
Konunun uzmanları bu bakışa karşı çıkıyor:
"Herhangi bir şirketin, bir bankaya borcuyla ilgili protokol olsa, şirket izin vermediği takdirde banka açıklama yapamaz. Ancak, burada borçlu olan bankanın hakim ortağı. Dolayısıyla kamuoyunun bu borçlarla ilgili ayrıntıları bilmesi gerekir. Üstelik Yapı Kredi Bankası da halka açıktır. Bu işi 'bankacılık sırrı' diye geçiştirmek olmaz."
Öyleyse BDDK ya da Yapı Kredi'nin "asıl ayrıntılar"ı açıklaması gerekiyor...