Paylaş
Borular şubat ayı başlarında Türkiye’ye ulaştı. Gümrükte karşılarına ek vergi sürprizi çıktı:
- Çin’den ithal edilen bu borulara telafi edici vergi geldi. Ek ödemeniz 700 bin doları buluyor.
Çevik Group Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Çevik, oğulları İcra Kurulu Başkanı Mustafa Selçuk Çevik ve Başkan Yardımcısı Kubilay Çevik, bu karara şaşırdı. Araştırıldı, kararın nedeni anlaşıldı:
- Bir üretici, “Biz bu boruları üretiyoruz, Çin’den ithalat haksız rekabete yol açıyor” başvurusu yapmıştı. Ekonomi Bakanlığı inceledi, telafi edici vergi getirdi.
Baba-oğul Çevik’ler 700 bin dolarlık teminat mektubu ile boruları gümrükten çekip, Bakanlık nezdinde karara itiraz etti:
- Jeotermal enerji için 3-4 bin metrelik sondajlar yapıyoruz. Bizim sondajda kullandığımız uzunlukta “dikişsiz boru” ülkemizde üretilmiyor.
Kayserili olan Halil İbrahim Çevik, dönemin Ekonomi Bakanı hemşehrisi Mustafa Elitaş’a durumu anlattı. Elitaş, konuyu inceletme sözü verdi.
Baba Çevik , iki oğlu ile geçen cuma günü Aydın’ın Germencik ilçesinde gruba bağlı Beştepeler Enerji’nin jeotermal yatırımının sürdüğü şantiyeyi gezerken ek vergiyle ilgili son durumu aktardı:
- Çin’den ithal ettiğimiz boruya ek vergi kalktı. Teminat mektubunu geri almaya çalışacağız.
Baba Çevik, ardından jeotermal enerjiye yatırımlarını anlattı:
- Şu ana kadar 110 milyon dolarlık yatırım yaptık. İlk faz için 15 milyon dolar daha harcayıp, 25 megawatlık üretime Eylül-Ekim 2016’da başlamayı hedefliyoruz.
5 yılda 100 megawatlık enerji üretimine ulaşacaklarını kaydetti:
- İlk fazda 16 kuyu var. 10’u üretim, 6’sı da reenjeksiyon (ısısından yararlanılan suyun yer altına dönüşü) için kullanılacak. Diğer fazlarla birlikte toplam yatırım 350 milyon doları bulacak.
2013’ten beri bölgede kuyu açtıklarını, santral yatırımına 1 yıl önce başladıklarını ifade etti:
- 7-8 kuyu açıp, suyun 140-150 derece ile enerji üretimine uygunluğundan emin olunca Türkiye Kalkınma Bankası’na (TKB) başvurduk. İlk fazda 60 milyon dolar kredi kullanıyoruz.
Ruhsatlarının 3 bin 47 hektar alanı kapsadığına değindi:
- Kuyu açtığımız, açacağımız alanları satın alıyoruz. Şimdiye kadar bölgede 130 dönüm arazi aldık.
İstanbul ve Ankara’daki terör saldırıları, 15 Temmuz’daki hain darbe girişimi nedeniyle yatırımı yavaşlatmanın gündeme gelip gelmediğini sordum.
Kararlılığını ortaya koydu:
- Proje bitmeden yavaşlayamayız. Yatırımı bitirmezsek, biz biteriz.
Beştepeler’in ilk faz yatırımı, 7 yılda, sonrakileri 4 yılda kendini amorti edecek. Reenjeksiyon sağlıklı sürdükçe, yeraltındaki sıcak su, elektrik enerjisi üretiminde kullanılacak...
MADENDE CİRO DÜŞTÜ
ÇEVİK Group Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Çevik, çinko ve krom madeni işlettiklerini belirtti:
- Emtia fiyatlarının gerilemesi, ülkemizde sektörle ilgili kararların yavaşlaması, ciromuzu küçülttü. 2012-2013’te 30 milyon dolar olan maden ciromuz, şimdilerde 4 milyon dolar.
MERMER DE KÜÇÜLDÜ
ÇEVİK Group CEO’su Mustafa Selçuk Çevik, gruba ait Kuşadası’ndaki Charisma Otel’in mermerlerini gösterdi:
- Bunlar bizim ürünümüz. Mermer ihraç ettiğimiz ülkeler arasında ABD de var. Florida’da Sefa Stone ve Charisma Marble adlı iki şirketimiz faaliyette.
Grubun mermer cirosunu sordum, aktardı:
- Canlı dönemlerde 20 milyon dolara kadar çıkıyor. Şu anda 6-6.5 milyon dolar.
TATİL YAPMAYAN ÇOCUK KALMASIN
ÇEVİK Group, haziran ayında karar aldı:
- Bölgemizdeki kimsesiz çocuklara Kuşadası’ndaki otelimizde birer hafta tatil kapısı açalım.
Halil İbrahim Çevik, turizm sektörüne çağrı yaptı:
- Aydın ve ilçelerindeki Çocuk Esirgeme Kurumu’ndan 80 çocuk 10-15’erli gruplar halinde otelimizde tatil yaptı. Yüzme, dalış, İngilizce eğitimi aldı. Turistik tesisler kapılarını kimsesiz çocuklara açmalı.
Mustafa Selçuk Çevik, projenin adını koydu:
- Tatil yapmayan çocuk kalmasın.
Paylaş