Paylaş
- Ahlat’ta, Selçuklu mezar taşları arasında doğup, orada büyüdüm diyebilirim. Annem Prof. Beyhan Karamağaralı, 1000 dolayında mezar taşını gözden geçirip, 300’ünü incelemiş, 100 dolayında taşı kataloglamıştır. Babam Prof. Haluk Karamağaralı da yıllarını Ahlat Şehri Kazısı’na vermiştir.
Ardından Bitlis Eren Üniversitesi’ne 30 milyon dolar yatıran Eren Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, oğlu Cem Eren, üniversitenin Rektörü Prof. Mahmut Doğru, Türkiye’nin Viyana Başkonsolosu Kağan Atay, Ticaret Müşaviri Atakan Özdemir, YÖK Üyesi Prof. Muhittin Şimşek ve Avusturya’dan konukların bulunduğu topluluğa sunumuna başladı:
- Ahlat’ın Türk Kültüründeki Yeri: Mezartaşları, Kazılar, Kaya Yerleşimleri ve Seramik-Çini Atölyesi.
Ahlat’ta 50 kilometrekarelik alanda Türkiye’nin en büyük şehir kazısının gerçekleştiğini belirtti:
- Şehirde 250 bin metrekarelik Selçuklu Mezarlığı yer alıyor. Burası, dünyanın en büyük mezarlıkları arasında bulunuyor. Araştırmalar, burada dönemin ünlü mimarlarının damgasını vurduğu 8 bin mezar taşı olduğunu gösteriyor. Mezar taşları, ait olduğu kültürün tapu belgeleri sayılır.
Bazıları 3 insan boyunda olan mezar taşlarının günümüze kadar ayakta kalanlarının sayısının 4 bin dolayında olduğunu kaydetti:
- Mezar taşlarındaki bilgiler, Oğuz Türkleri’nin uzunca süre Ahlat’ta yaşadığını gösteriyor. Alparslan’ın Malazgirt Savaşı sırasında Ahlat’ı üs olarak kullandığı da anlaşılıyor.
Ahlat’ın önemli bir yönüne dikkat çekti:
- Ahlat, dünyada “Kubbetül İslam” olarak adlandırılan beldelerden biridir. Ayrıca burada Budist mabedlerinin de olduğu görülmüştür.
Evliya Çelebi’den alıntı yaptı:
- 13’üncü yüzyılda bölgede yaşanan deprem sonrası 12 bin hane Kahire’ye göç etmiştir. Kahire’ye göç eden nüfusun 60-70 bin dolayında olduğu anlaşılmaktadır. Ahlat’ın nüfusunun o dönemde 300 bini aştığı tahmin ediliyor.
Ahlat’ta, “İkinci Kapadokya” denilebilecek yer altı şehri olduğunu vurgulayıp ekledi:
- Kazılarda Çini fırınları da bulundu.
Rektör Prof. Mahmut Doğru, sözü Çini fırınlarından sürdürdü:
- Ahlat’taki El Sanatları Meslek Yüksek Okulu’ndaki öğretim görevlileri ve öğrencilerimiz, oradaki seramik atölyelerimizde kazılarda ortaya çıkan eserlerin benzerlerini üretiyor. Bu eserlerden 960’ını Viyana’da sergiliyoruz.
Serginin sponsoru Eren, anında davetini duyurdu:
- Avusturyalı arkeolog ve bu işe gönül vermiş dostlarımızı Ahlat’ta ağırlamak istiyoruz. Gelin, oradaki eserlerin aslını görün. Önemini dünyaya hep birlikte anlatalım.
Rahmetli Beyhan-Haluk Karamağaralı çifti hayatını Ahlat’taki kazılara adamış, bayrağı onlardan kızları Prof. Nakış Karamağaralı devralmış...
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Eski Ahlat Şehri Kazısı’nı himayesine almış... Eren Holding de, dünyaya tanıtımına maddi destek için kolları sıvamış...
O zenginliğin farkına varalım, eserlerin gün yüzüne çıkarılması için ilgiyi esirgemeyelim...
Üniversiteye yılda 6-7 milyon dolar harcıyor
EREN Holding ve Eren Eğitim Vakfı Başkanı Ahmet Eren, yaptırdıkları diğer okullarla birlikte Bitlis’te eğitime bugüne kadar 40 milyon dolar yatırdıklarını belirtti:
- Vakfımız üzerinden Bitlis Eren Üniversitesi’ne yılda 6-7 milyon dolar kaynak ayırmayı sürdüreceğiz. Bir yandan üniversitenin fiziki ihtiyaçları giderilirken, diğer taraftan eğitim ve öğretim kalitesinin yükseltilmesi için destek olacağız.
Yeri gelmişken Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı’na (BETAV) dikkat çekti:
- Bitlisli Özgür, Gencer, Peker ve Kiler Aileleri de kentimize okul yaptıran hayırseverler arasında yer alıyor. Bu aileler ve diğer birçok hayırseverle oluşturduğumuz BETAV, ayrıca Bitlisli 700 öğrenciye burs veriyor.
Paylaş