Türkiye zenginleşiyor, normal ekmek tüketimi gün geçtikçe azalıyor

MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) iftarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iki iddialı şirketi, İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan ve İstanbul Halk Ekmek Genel Müdürü Salih Bekaroğlu’nun arasına oturdum.

Haberin Devamı

Belki de iftar sofrasında olmanın etkisiyle önce Salih Bekaroğlu’yla konuşmaya başladım:
- İstanbul’da günlük ekmek satışınız ne kadar?
- 500 bin adet.
- Ramazan ayı nasıl etkiledi?
- Ekmek tüketiminde azalma var.
Bekaroğlu, ezan okunur okunmaz 4 bardak su içti:
- Ramazan ayında bol su içerek 4 kilo verdim.
Ardından Türkiye’de ekmek tüketiminde yaşanan değişime dikkat çekti:
- Normal ekmek tüketiminde yüzde 40 düşüş var.
- Neden? Sağlık sorunları nedeniyle kepekli, çavdarlı ekmeğe yönelişmi var?
- O çeşitlerdeki artış yüzde 3-4’ler düzeyinde. Yani, arayı kapatacak gibi değil.
- Başka neden olabilir normal ekmek tüketimindeki azalma?
- Türkiye’nin zenginleşmesinden. Ülkemiz zenginleştikçe, ekmek tüketimi de azalıyor.
- Yani, vatandaş daha önce bol ekmekle karın doyururken, şimdi başka gıdaları alabilecek güce kavuştu. O yüzden ekmek tüketimi azaldı öyle mi?
- Öyle görünüyor.
Bu konuda fırıncıların yakınmalarına vurgu yaptı:
- Fırın sahipleri normal ekmek satışlarının bizim yüzümüzden düştüğünü sanıyor. Oysa genelde bir düşüş var.
- Günlük ekmek satışında rekor sayınız ne kadar olmuştu?
- 2007’de 2.5 milyon olduğunu hatırlıyorum. O zaman gramajı daha düşüktü. Şimdi 300 gram ekmek satıyoruz. Bugünün 1.6 milyon adedine denk geliyor.
- Ramazandan önceki günlük sayı neydi?
- 1 milyon adede yakındı.
- İstanbul Halk Ekmek’in yıllık cirosu ne kadar?
- 120 milyon lira dolayında.
Bekaroğlu, İstanbul Halk Ekmek’in fiyatlardaki rolünü ortaya koydu:
- 2008’e kadar ramazan pidesi üretmiyorduk. Fiyatlar çok yükselince başkanımız Kadir Topbaş talimat verdi. Pide üretimine de girdik. Şimdi fiyat konusunda anormal bir durum yaşanmıyor.
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi İDO’yu özelleştirdi. Sırada şimdi İGDAŞ var. Halk Ekmek de özelleştirilecek şirketler arasına alınır mı?
- Pek sanmıyorum.
İstanbul Halk Ekmek, düşük gelir grubunun nabzını en iyi tutan kurumların başında yer alıyor.
Oradan “normal ekmek tüketimi düşüyor” izleniminin ortaya çıkması, bu konudaki değişimi gösteriyor...

Haberin Devamı

İGDAŞ, 3 milyar lirayı yakalıyor

Haberin Devamı

MÜSİAD’ın iftarında İstanbul Halk Ekmek (İHE) Genel Müdürü Salih Bekaroğlu’yla sohbetin ardından İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan’a döndüm:
- Abone sayınız ne kadara ulaştı?
- 5 milyon abonemiz var.
- İşyeri ve konut karışık değil mi?
- Biz 100 metrekare başına diye hesap yapıyoruz.
- İstanbul’da doğalgazın ulaşamadığı ne kadar yer kaldı?
- Başvurup da doğalgaz alamayan kimse yok. Ancak, ulaşamadığımız yüzde 3’lük kesim var. Onlar da altyapının henüz gitmediği yerler.
- Cironuz ne kadar?
- Bu yıl 3 milyar lirayı bulacağız.
Aslan, abone başına tüketimde düşmeler olduğunu vurguladı:
- Biz vatandaşı bilinçlendiriyoruz. En rantbal kullanım şekli konusunda eğitimler veriyoruz. İlk yıllarda hane başı tüketim 1200 metreküpken şimdi 800 metreküpe indi.
- Dünyadaki diğer metropollerle karşılaştırınca İGDAŞ büyüklük açısından nelerde olabilir?
- En büyük olabiliriz. Çünkü, yurtdışında yaptığımız sunumlarda 5 milyon aboneden söz edince herkesin gözleri açılıyor.
- Neden?
- Çünkü, biz İstanbul’da şu anda tekiz. Dünyanın diğer metropollerinde durum böyle değil. Rekabete açık. O yüzden de abone sayısı 5 milyonu bulan başka gaz dağıtım şirketi pek bilmiyorum.
Hemen ekledi:
- Aslında yasa artık gaz dağıtımında da rekabet ortamının yaratılmasının yolu açıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) şimdilik lisans vermiyor. Hazırlıklar tamamlanınca, rekabet ortamı yaratılacak.
İGDAŞ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin özelleştirme gündeminde yer alıyor...
5 milyon aboneli bir şirketin taliplisinin çok olacağı anlaşılıyor...

Haberin Devamı

Lezzet garantili 12 aylık kavun var

METRO Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan’la buluşmak üzere Florya’daki Beyti Restoran’a gittiğimde masanın üzerindeki bir kasa kavun dikkatimi çekti:
- Bunlar nedir?
- Lezzet garantili kavun.
- “Lezzet garantisi” ne demek?
- Yani, tatlı çıkacağından yüzde 100 eminiz.
Kavunların bir özelliğine daha vurgu yaptı:
- 12 ay boyunca yetiştirilebiliyor.
- Serada olsa gerek?
- Evet, kışın serada yetişiyor.
- Şu anda Metro Toptancı Market’te satılıyor mu?
- Evet... Tohumu İsrail’den alınıyor. Bazı anlaşmalı çiftçiler bizim için yetiştiriyor.
Hemen ekleme yaptı:
- “Lezzet garantili” olsun diye kesinlikle genetiğiyle oynanmış bir ürün değil.
Özerkan, kavunları anlatırken, Metro’nun eski Genel Müdürü Hakan Ergin ve Metro Grubu’nun eski Türkiye Temsilcisi Nurdan Tümbek Tekeoğlu’yla birlikte Antalya’ya gittiğimiz günleri anımsadım:
- Anlaşmalı çiftçileriniz vardı. Başta domates olmak üzere birçok sebzeyi özel sizin için yetiştiriyorlardı.
- Aslında bu konuda epey iş yapmışız, yapmaya da devam ediyoruz. Ancak, bazı rakiplerimiz kadar özellikle reklamda kullanmamışız.
Kavun-karpuz tezgahlarında, “tatlı çıkmazsa para yok” diye satış yapıldığını biliyoruz...
Metro Toptancı Market, şimdi bu iddiayı büyük marketlere taşıyor...

Yazarın Tüm Yazıları