Paylaş
- Biz Türkiye’de puro, sarmalık tütün, pipo tütünü üretimi yapıyoruz. Niyetimiz Türk purosunu ABD’de de vitrine koymak. Bize yardımcı olabilir misiniz?
Kara, kısa sürede Ersöz’e bu konuda kimlerle bağlantı kurulabileceğine dönük bir liste verdi. Ersöz, Kara’nın yardımıyla 45 yıldır New York’ta yaşayan, Türk şarabı ve rakısı dağıtımı da yapan Mehmet Yörükoğlu ile bağlantı kurdu.
Bir yandan Teka Puro Llc.’nin kuruluşunu tamamlarken, diğer taraftan New Jersey’de bir depo kiralandı. Ayrıca ofis açılması konusunda kollar sıvandı:
- Food and Drug Administration’a (FDA) başvurumuzu yaptık, şu anda izin bekliyoruz.
Ersöz, İstanbul Şehir Üniversitesi kampusüne dönüşecek Tekel’in Cevizli’deki kompleksinin içinde yer alan Teka fabrikasında Azmi Erdoğan ve Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Erdoğan’la birlikte ABD için hazırladıkları paketleri masaya koydu:
- ABD’liler daha renkli paket seviyor. Bunu dikkate alarak farklı seçenekler hazırladık. Ayrıca, ABD’de sigara ve tütün ürünlerinin paketleri üzerindeki sağlık uyarılarının boyutları Türkiye’ye göre farklı. Bununla ilgili çalışmalarımız da yapıyoruz.
Almanya’nın Dortmund kentinde düzenlenen fuara katıldıklarını belirtti:
- Fuarda kurduğumuz bağlantılar sonrası İspanya’dan sipariş aldık. Bulgaristan ve Romanya da arkadan geldi. İhracatta şimdilik yolun başındayız. 500 bin Euro’luk ihracat gerçekleştirdik.
50 kişinin çalıştığı fabrikayı gezerken, puroda kullanılan tütünleri gösterdi:
- Puro tütünlerini Dominic, Honduras ve Ekvator gibi ülkelerden ithal ediyoruz. Türk tütününün şekeri, puro için fazla. O nedenle puroda tümüyle ithal tütün kullanıyoruz.
Sarmalık tütün işi de yaptıklarını anımsattı:
- Adıyaman, Muş, Malatya ve Bitlis tütünlerinin tek başına içilebilme özelliği var. Bu kentlerimizde üretilen tütünler, sarmalık için mükemmel. ABD’de puronun yanısıra sarmalık tütün de satabileceğimizi düşünüyoruz.
Ardından Teka’nın öyküsünü özetledi:
- Tekel, 2000 yılında Küba’dan bir aile ile birlikte Katek’i kurdu. 2002’ye kadar birlikte yol almaya çalıştılar ama işler planlandığı gibi yürümedi. Fabrika 2 yıl kapalı kaldı. Azmi Bey (Erdoğan) 3 arkadaşıyla birlikte satın aldı, şirketi Teka Puro’ya dönüştürdü.
Erdoğan, Philip Morris’te uzun yıllar görev yapan Ersöz’ün Teka’ya 2011’de katıldığını vurguladı:
- Gökhan Bey’le birlikte atağa geçtik.
Ersöz de zamanla şirkette çoğunluğun Erdoğan’a geçtiğine değindi:
- Diğer ortaklarla yollar ayrılmış. O ortaklardan biri ayrıca yine puro işi yapıyor.
- Yanıbaşında kapılarını yeniden açtığı Küba varken, ABD’de Türk purosu içen olur mu?
- ABD’ye ilk aşamada 16 farklı üründen oluşan 150 bin paket göndereceğiz. Orta fiyat kategorisinde kendimize yer açabiliriz.
Türk purosunu ABD’de vitrine çıkarmak bile önemli adım olacak...
Kübalı aile harman için yardım ediyor
TEKA Yönetim Kurulu Üyesi Azmi Erdoğan, Havana’ya gidip, başlangıçta Tekel’le ortaklık kuran Kübalı aileyle görüştüğünü belirtti:
- Habanos’un yönetiminde etkili olan Taviar Ailesi, bize destek sözü verdi. O görüşme sonrası kendilerinden harman konusunda yardım almaya başladık.
Küba’dan el sarması ekibi getirebiliriz
GÖKHAN Ersöz, fabrikayı gezerken şu ayrıntının altını çizdi:
- Üretimde el işçiliği yaygın olsa da bizde yüzde 100 el sarması puro üretimi şimdilik yok. Ama el sarması üretme ruhsatımız var. Küba’dan el sarması yapacak bir aile getirebiliriz.
Tuzla OSB’ye taşınıyor
GÖKHAN Ersöz, Teka’nın üretim için Cevizli’deki günlerini tamamlamak üzere olduğunu vurguladı:
- Özelleştirme sırasında bu fabrika için 10 yıllık kira sözleşmesi yapılmış. Süremiz artık doluyor. Tuzla OSB’de 3 dönümlük yer aldık. Fabrikayı oraya taşıyacağız.
Paylaş