Paylaş
- TURMEPA’da yeni dönem başkanımız Şadan Kaptanoğlu’yla toplantıdayız. Marmaris-Hisarönü bölgesinde yaz boyunca hizmet verecek “Deniztemiz-3” teknemiz sponsorsuz durumda. Bu dönem Zen Pırlanta olarak “Deniztemiz-3”ün masraflarını karşılayalım.
Emil Güzeliş, eşine yaptığı çalışmaları anımsattı:
- 9 yıldır TURMEPA’ya zaman ayırıyorsun. Çeşitli etkinliklerine destek vermeye çalıştık.
Şükran Güzeliş, “Deniztemiz-3”ün dolaşacağı koyları sıraladı:
- Emel Sayın Koyu, Bencik Koyu, Lindos Koyu, Kurmalı Koy, Selimiye Koyu, Koca Adası, Kameriye Adası, İnbükü, Dirsek Bükü.
Teknenin 3 yaz sezonu verilerini paylaştı:
- 3 yılda 2 bin 251 tekneden 1.4 milyon litre evsel atık su, 8 bin 900 litre sintine suyu, 1361 adet jumbo boy çöp torbası da katı atık toplandı.
Bu çalışmanın ne anlama geldiğini şu örnekle açıkladı:
- 500 bin litre atık suyun toplanıp arıtma sistemine boşaltılması, 12 milyon litre deniz suyunun temiz kalmasını sağlıyor.
Eşinin anlattıkları Emil Güzeliş’in bilmediği ayrıntılar değildi. O yine de Onursal Başkanlığını Rahmi Koç’un yürüttüğü TURMEPA’nın 21 yıllık çalışmalarından örnekleri sıraladı:
- 21 yılda teknelerden 32 milyon litre sıvı atık toplandı. 18 milyon öğrenciye eğitim verildi. 8 milyon öğrenci, aldığı çevre dersleriyle denizsever oldu. 13 bin 100 eğitimci yetiştirildi. 500 bin jumbo boy çöp torbası dolusu katı atığın denizlere karışması önlendi.
Emil Güzeliş’in aslında itirazı yoktu, eşinden bir kez daha TURMEPA’yı dinledikten sonra onay verdi:
- Tamam, bu yaz “Deniztemiz-3” teknesi, Zen Pırlanta’nın desteğiyle görev yapacağı koyları koruyacak.
Emil Güzeliş, eşiyle telefon görüşmesini bitirdikten sonra düşündü:
- Her yaz bir hafta 10 gün kadar Marmaris-Göcek bölgesinde teknede tatil yapıyoruz. Eğer TURMEPA olmasaydı, o bölgenin de Marmara’dan farkı kalmazdı.
Geçen gün Zen’in 200 kişinin çalıştığı pırlanta atölyesini gezdim, sonra Emil Güzeliş’le sohbet ettik. Deniz Temiz Derneği’ne verdikleri desteği anlatıp, şu noktanın altını çizdi:
- Sadece para vermek yetmez. Yapılan çalışmaları yakından izlemek, ilgilenmek gerekir.
İçimizdeki terör, aramızdan çok sayıda canı koparan bombalar, sınırımızdaki savaş, çoğu zaman başka konulara odaklanmayı anlamsızlaştırıyor...
Güzeliş, bu duyguyu, memleketi Mardin’e dönük “eğitim desteği”yle aşmaya çalışıyor...
İŞLER KÖTÜ DEĞİL AMA KÂRLILIK ÇOK DÜŞÜYOR
ZEN Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş, piyasadaki durumu şöyle özetledi:
- Her şeye rağmen
işler kötü değil, hatta “iyi” denebilir. İşimiz büyüyor ama kârlılık çok düştü.
İş temposuna reklamın katkısına işaret etti:
- Hiç durmadan reklamı sürdürüyoruz. Bunun karşılığını mağazalarımızdaki hareketlilikle alıyoruz.
YILDA 120 BİN EVLİLİK ‘PIRLANTALI’ OLUYOR
ZEN Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş, Türkiye’de yılda ortalama 600 bin dolayında evlilik gerçekleştiğine değindi:
- 600 bin evliliğin yüzde 20’sinde, yani 120 bininde geline pırlanta takılıyor.
Anadolu’da yaygınlaşan bakışa işaret etti:
- Anadolu’daki bir düğünde geline pırlanta takılmazsa, “Yazık oldu kıza, ucuza gitti, bir pırlanta bile takılmadı” yorumları yapılıyor.
Altın ve pırlanta karşılaştırması yaptı:
- Altına, “evin ortak malı, ihtiyaç halinde satılır” diye bakılır. Kadın pırlantayı şahsi malı olarak görür.
CUMHURBAŞKANIMIZA ‘ZARARIMIZI’ ANLATTIM
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın Uganda-Kenya-Somali seyahati sırasında Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’ya mart ayı sonundaki Washington yolculuğunu anımsattım:
- Sayın Cumhurbaşkanı, THY’nin “Batman V Superman” sponsorluğuyla ilgili sohbet sırasında, “Bu sponsorluk kârınıza nasıl yansır, ona bakarım” demişti. 2015’te kârınız
1 milyarları aşmıştı ama bu yılın ilk 3 ayını 1 milyar 238 milyon lira zararla geride bıraktınız. Cumhurbaşkanı, zararınızın nedenini sordu mu?
- Jeopolitik sıkıntılar, turizmde yaşanan gerileme gibi etkenler bilançomuza olumsuz yansıdı. Bu durumu Sayın Cumhurbaşkanımıza anlattım. Biz faaliyet kârı üretmeyi sürdüreceğiz. Bunun için çalışıyoruz.
Paylaş