Şişecam’ın Made in Russia bardağı İstanbul’daki ’dükkán’a nasıl girdi

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Şişecam Genel Müdürü Doğan Arıkan’ı bir gün İstanbul Küçükarmutlu’daki ünlü kasap ve et restoranı "dükkan"a götürdü.

Babası kasap olan Emre Mermer, belirli bir süre finans sektöründe çalıştıktan sonra, kendi işini kurma planıyla yola çıkıp, baba mesleğine "yenilikçi" çizgiden dönüş yapmıştı. İş planlarını yaparken danışman arkadaşlarından yardım almış, "Nişantaşı’nda lüks bir yer açsam çok dikkati çekmem, Küçükarmutlu’da fark yaratarak bu işe girmeliyim" diye düşünmüştü.

Şimdi Emre Mermer ve arkadaşlarının "dükkan"ı, "iyi et" arayan kalburüstü tabakanın uğrak yeri. Mermer ve arkadaşları, önce sadece et satışı yaparken, daha sonra "Et nasıl pişirilir"i göstermek amacıyla yanına restoranı da ekledi.

Satıcı, Doğan Arıkan’la masaya oturduktan sonra servis tabakları ve su bardakları geldi. Satıcı hemen bardağın altına baktı, "Made in Russia"yı görünce şaşırdı. "dükkan"ın patronu Emre Mermer’e seslendi: "Emre, neden bu bardaklar Made in Russia?"

Emre Mermer
, yanıtladı: "Oğuz Bey, bu bardakları IKEA’dan aldık."

IKEA’yı duyunca, Doğan Arıkan, "Bu bardaklar bizim Rusya’daki fabrikamızın ürünü olabilir" diyerek, Şişecam’ın ilgili Grup Başkanı Gülsüm Azeri’yi aradı: "Gülsüm Hanım, Rusya’daki fabrikamızdan IKEA’ya bardak satıyor muyuz?"

Azeri’den gelen yanıt, Arıkan’ın beklediği gibiydi: "Hem Türkiye’deki fabrikalarımızdan, hem de Rusya’daki fabrikamızdan IKEA’ya ürün satıyoruz. Şimdi ’dükkan’da önünüze konulan ’Made in Russia’ yazan bardaklar büyük olasılıkla bizim ürünümüz."

Bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le birlikte Mısır’a gidecek olan işadamı ekibinin başında yer alan TİM Başkanı Satıcı, bu olayı Şişecam’ın Yenişehir’deki Cam Kompleksi’nin açılış töreninden dönerken anlattı: "Bu örnek, Şişecam’ın global oyuncu olduğunu ortaya koyuyor. Şişecam Rusya’da bardağı üretmiş, İsveçli IKEA’ya satmış. IKEA, o bardakları İstanbul’a getirmiş. ’dükkan’ da o bardakları satın almış."

Satıcı’nın bu örneği anlatmaktaki amacı, Türk sanayicisinin, işadamının global dünyada aldığı rolü ortaya koymak, bunun daha da artması gerektiğine dikkat çekmekti.

Satıcı, ortağı Tunç Özkan’la birlikte Mısır’da "Polaris International" adını verdikleri "Türk Sanayi Bölgesi" girişimini Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in gezisi sırasında imza aşamasına getirmiş, "İhracatın başkanı başka ülkeye yatırıma öncülük eder mi?" tartışmasının göbeğine düşmüştü.

Cumhurbaşkanı Gül, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’le birlikte Mısırlı bir şirketin de ortak olduğu "Türk Sanayi Bölgesi"nin temelini atacak.

Oğuz Satıcı’nın bu noktada bir çağrısı var: "Mısır’a yatırıma, Türk tekstilcisinin ’ülkesinden kaçışı’ gibi bakmayın. Bu işi globalleşme adımı diye görün."

Türkiye’den Mısır’a 2 milyar dolar yatırım akacak. "Global oyun gücümüz"e katkısını izleyeceğiz...

50 YTL’yi veren, ’kurumsal yönetim’i internetten canlı izleyebilecek

ABD’de patlak veren Enron skandalı sonrasında ekonomi dünyasında gündeme oturan "kurumsal yönetim" konusunda Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) bir çalışma komitesi vardı. Komite, TÜSİAD’ın Bodrum’da gerçekleşen Yüksek İstişare Konseyi toplantısında bir sunum yaptı, karar verildi: "Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) kuralım."

Dernek 2003’te faaliyete geçti ama TÜSİAD’ın içinde de ayrıca bir "kurumsal yönetim" komitesi oluşması geleneği de sürdü. Komiteyle TKYD ortak çalışmalar da yürütüyor, paslaşıyor. TKYD’nin başkanlık koltuğunda şu anda Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Tayfun Bayazıt var. TÜSİAD’daki komitenin Başkanı Korkmaz İlkorur, aynı zamanda TKYD’nin yönetim kurulu üyesi.

TKYD’nin çeşitli şirketlerin yönetim kurulu üyeleri, patronları ve üst düzey yöneticilerinden oluşan 400’e yakın üyesi var. TKYD’de temsil edilen şirketlerden 63’ünün hisseleri, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem görüyor. Bunların piyasa değeri 170 milyar YTL düzeyinde bulunuyor.

TKYD’nin amacı dünyada da öne çıkan "kurumsal yönetim"in Türkiye’de de yaygınlaşması. Bu amaçla çeşitli eğitim çalışmaları ve konferanslar düzenliyor, Anadolu’daki KOBİ’lere yönelik toplantılar yapıyor. Derneğin bugüne kadar toplantılar düzenlediği il sayısı 21’e ulaşmış durumda.

Tayfun Bayazıt ve TKYD Koordinatörü Güray Karacar’la cumartesi sabahı buluştuk. "Kurumsal yönetim"in şirketlere katkısını, piyasa değeriyle örneklediler: "Kurumsal yönetim ilkelerine uyan şirketlerin piyasa değeri, yüzde 20-30 artıyor. Çünkü, küçük hissedar böyle şirketlere daha çok güveniyor, uzun vadeli yatırım yapıyor."

TKYD, önem verdiği konferanslardan birini de 15 Ocak’ta "Kurumsal Yönetimin Strateji ve Sürdürülebilir Büyümeye Katkısı" başlığı altında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde gerçekleştirecek. Açılış konuşmasını İMKB Başkanı Hüseyin Erkan’ın yapacağı konferansta, 7’si yabancı 27 konuşmacı söz alacak.

Global Reporting Initiative (GRI) Yönetim Kurulu Başkanı Mervyn King, Enron davası konusunda otorite olan Stephen Ryan, dünyanın en iyi 20 kurumsal yönetim hukukçusundan biri gösterilen Holly Gregory ve Hermes Equity Services Yönetim kurulu Başkanı David Pitt-Watson konferansta konuşacak.

Konferansı 200 YTL ödeyen 180-200 kişi Pera Müzesi’nde bizzat izleyecek. TKYD ayrıca konferansı internetten sitesinden canlı yayınlayacak. 50 YTL ödeyip, şifre alan, konferansı canlı izleyecek.

Internet gibi uçsuz bucaksız "sanal dünya"da birçok şey ücretsizken, bakalım kaç şirket yöneticisi 50 YTL verip, internetten "Kurumsal Yönetim Konferansı"nı izleyecek, 15 Ocak’tan sonra sorup sonucu alacağım...
Yazarın Tüm Yazıları