"HAYATIM İstanbul, Yine Birlikteyiz" sloganıyla yeniden seçim maratonuna çıkan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, geçen 5 yılda yaptıklarını, seçilirse devreye girecek projelerini anlatırken, önemli bir konuya değindi:
- Üçüncü köprü bağlantı yolları ve metro hatlarının geçtiği bölgelerde değerlenmesi gündeme gelecek arsalar için "şerefiye"nin gündeme getirilmesini istiyoruz. Bunun için Sayın Başbakan’a rica ettim. Kendisi gündeme alacaklarını söyledi.
- Kafanızdaki "şerefiye" modeli nedir?
- Üçüncü köprü bağlantı yolları ve metro hatları, geçtiği bölgelerdeki arsaların değeri yükselecek. O arsa sahipleri bundan yararlanacak. İstiyoruz ki bundan belediye olarak biz de payımızı alalım.
Kadir Topbaş’ın "şerefiye" planını anlatınca AKP Milletvekili Şaban Dişli’nin Tesco-Kipa’nın Silivri’deki arsa alımında oynadığı rolle tartışıldığı günlerde Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu’nun gündeme getirdiği, benim de yansıttığım öneriyi anımsadım.
Barbaros Binicioğlu, Eylül 2008’de aramış, önerisini şöyle özetlemişti:
- İmar tadilatıyla yükselen arsa değerlerinin vergisini bir şekilde almamız lazım. O zaman "rüşvet, özel çıkar" tartışmalarının önüne geçeriz.
Binicioğlu, Tesco-Kipa’nın Yalova’daki bir arsa operasyonu sırasında yasal altyapısı olmasa da, "Belediyeye 3.3 milyon TL bağış" almış, böylece kafasındaki "arsan değerlendi vergisi"ni uygulamıştı.
Binicioğlu’nun "arsan değerlendi, bağış yap" uygulaması ve vergi önerisini Kadir Topbaş’a aktardım:
- Biz kimseden öyle bağış alamayız. Yasal da değil zaten.
- Peki "şerefiye yasası" çıkarsa, İstanbul’da ne kadar gelir bekliyorsunuz?
- Bunun hesabını şu anda yapmak çok zor ama ciddi gelir sağlanacağını söylemek mümkün.
- Anten dahil 261 metreyle İstanbul’un en yüksek binası Sapphire, ilk iznini alırken "şerefiye" uygulaması devrede olsaydı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ne kadar ödeme yapması gerekecekti?
- Öyle spesifik proje bazında rakam söylemek mümkün değil. Ama bir bölgede emsal 2.5’tan 3’e çıkarıldığında, bu önemli değişiklikler içerir. O zaman bölgenin tümündeki arsalar için "şerefiye" gündeme gelir.
Barbaros Binicioğlu gündeme getirdiğinde "arsan değerlendi vergisi" adını koydum, Kadir Topbaş, "şerefiye" tanımını uygun gördü.
Bu hazırlık, CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kafasına yatar mı bilmem ama kentlerde oluşan "rant"ın paylaşılmasının bir yolu bulunmalı...
"Rant", sadece birilerinin cebinde kalmamalı...
Pret a Porter’da korkulan olmadı
CUMA günü Ayşe Ege, Dice Kayek olarak kardeşi Ece Ege’nin tasarımlarıyla katıldıkları Paris’teki Pret a Porter Fuarı’ndan aradı:
- Fuara ilgi iyi görünüyor. Kriz yüzünden endişeliydik ama ilgi bize biraz umut verdi. Ayrıca, kriz ortamına dönük fiyat politikamız da benimsendi sanırım.
Ayşe Ege, bir de "tuş sürçmesi" uyarısı yaptı. Ben, Dice Kayek’in fuarda defileye çıktığını yazmıştım. Oysa, fuarda ürünlerini sergilemeleri söz konusuydu.
İstanbul’un rekortmen müteahhitleri kimler
İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "5 yılda bütçeden 25 milyar liralık yatırım yaptık" bilgisini verince sordum:
- Geçen 5 yılda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden en çok iş alan 5 müteahhidi sayabilir misiniz?
- Böyle bir döküm elimde yok. Açıkçası kim en fazla iş aldı diye de bakmış değilim.
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), iş verdiği, ortak proje yürüttüğü bütün müteahhitleri listesini, yaptıkları işin bedelleriyle, hangi aşamada olduğuna kadar bir kitapta topluyor. TOKİ, bu kitabı sıkça yeniliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, dünyada birçok küçük ülkeye bedel büyüklükte olduğuna göre, yatırımlarıyla ilgili benzeri şeffaflık uygulamalarını devreye almasında yarar var.
Sorumun yanıtını Kadir Topbaş’tan alamadım, belki hesap uzmanı kökenli Kemal Kılıçdaroğlu, bir dosya da bunun için hazırlar, "rekortmen müteahhitler"i oradan öğreniriz...