Paylaş
- Carlyle Group yüzde 40, Sancak Ailesi yüzde 30 ve ben de yüzde 30 hisseye sahibiz. Ethem Sancak, hastane işlerini kardeşlerine devretti. O ilaç ve hayvancılık işinde devam etmeyi seçti.
Grubun cirosunun 1 milyar liraya ulaştığını belirtip, Genel Müdürlüğünü Meri İstiroti, Medikal Direktörlüğünü Prof. Oktar Asoğlu’nun üstlendiği yeni hastane zincirine dönüştürmeyi planladıkları Liv Hospital’a değindi:
- İstanbul Ulus’ta Işıklar Holding’in eski merkezinin bulunduğu bu alanı Mübariz Mansimov almış, hastane yatırımına başlamıştı. Kaba inşaat aşamasında iken biz devraldık. Mülkiyeti Sancak Ailesi’ne ait olan Liv Hospital’e toplam 120 milyon dolar yatırım yapmış olduk.
Medical Park’taki hasta profiline
oranla daha varlıklı kesime hitap edecekleri Liv Hospital’ın ikincisini İstanbul Bahçeşehir bölgesinde açacaklarını vurguladı:
- Bahçeşehir’deki hastanemiz Akbatı’nın komşusu olacak. İnşaatı başladı. Bir Liv Hospital de Ankara’ya düşünüyoruz. İlk planımız sayıyı toplam 4’e çıkarmak.
Usta, yeni hastane zinciriyle
sağlık turizmine daha fazla ağırlık vereceklerini belirtirken Meri İstiroti araya girdi:
- Türkiye, dünya sağlık turizmi haritasında giderek öne çıkıyor.
Muharrem Usta, Deloitte’nin araştırmasından veriyi paylaştı:
- Türkiye’de özel hastane sektörünün büyüklüğü 11 milyar liraya ulaştı. Türkiye, 100 milyar dolarlık dünya sağlık turizmi cirosundan 1 milyar dolarlık pay alıyor.
- Nereye kadar yükselir?
- Gelecek 10 yılda Türkiye’nin sağlık turizminden alacağı pay 5 milyar dolara çıkar.
Sağlık turizminin açık ara cari fazla veren alan olduğuna dikkat çekti:
- Deniz, kum ve güneş için gelen turistin kişi başına harcaması 600 dolar dolayında. Sağlık turistinde bu rakam 8-10 bin doları buluyor. Sağlık turizmi gelirinin sadece yüzde 10’u tıbbi cihaz alımına gidiyor.
Hükümetin sağlık turizmini de teşvik kapsamına aldığını anımsattı:
- Yurtdışındaki fuarlarda yaptığımız tanıtıma, Türkiye’ye tedaviye gelen hastanın yol parasına destek var. Bu destekler sağlık turizminin büyümesine katkıda bulunacak.
Hükümetin hastane lisansını kısıtlamasını savundu:
- Şu anda Türkiye’de 450 dolayında özel hastane faaliyet gösteriyor. Bunların 150 kadarı İstanbul’da. Her yeni yatırım için gerektiğinde 5-6 farklı hastaneyi alıp lisansları birleştirip yolumuza devam ediyoruz.
Yeni hastaneyi gezerken tıbbi cihazlara vurgu yaptı:
- Tıbbi cihazlarda teknoloji çok hızlı gelişiyor. Kısa süre öncesine kadar kanser vakalarında 20-30 dakika süren ışın tedavisinde süre 2-3 dakikaya kadar indi.
Hastanelerin teknolojik altyapısının güçlenmesinin sağlık turizminde de önemli rol oynadığını kaydetti:
- Konforlu binalar ve yeni teknolojilere sahip altyapının içinin elbette çok iyi bir tıbbi kadroyla doldurulması gerekiyor. Tüm bunlar, Türkiye’nin sağlık turizmindeki şansını daha da artırıyor.
Yıllık büyüklüğü 1 milyar dolara ulaşan sağlık turizmi, özel hastanelerde fiyatları yukarı çekip, yerli hastanın da faturasını yükseltir mi?
Paylaş