Oğlu ve kızı kolları sıvadı Öngör’ün hobisi Selendi 120 bin şişeye çıkıyor

GEÇEN salı akşamı saat 21.00, Manisa’nın Akhisar İlçesi Moralı Köyü’ndeki Selendi Bağları...

Haberin Devamı

İstanbul’daki ünlü otel ve restoranların yiyecek-içecek sorumluları, şarap seçicileriyle birlikte Selendi Bağları’na girdiğimizde bizi Gülin-Akın Öngör çifti ile çocukları Yavuz ve Pelin karşıladı.
Akın Öngör, Garanti Bankası Genel Müdürlüğü’nden ayrıldıktan sonra 2000 yılında “hobi” olarak bağ ve şarap işine girmiş, “Selendi”yi butik olarak üretmeye başlamıştı. Gülin-Akın Öngör çifti şarap işine ticari bakmıyordu. Moralı’da 17 dönümlük bağ oluşturmuş, sadece kendi üzümlerinden şarap üretmekle yetinmişlerdi. Akın Öngör öncelikle şu bilgiyi paylaştı:
-  Şarap artık “hobi” olmaktan çıkıp ailemizin işi haline dönüşüyor.
-  Faklılaşan ne var?
-  800 metre rakımdaki Sarnıç Köyü’nde 80 dönüm yer alıp, yeni bağ oluşturmaya hazırlanırken oğlum Yavuz ve kızım Pelin’e sordum: “Eğer, şarap üretimini iş edinmek istiyorsanız, büyütelim.”
-  Yanıtları ne oldu?
-  İkisinden de “varız” yanıtı aldım. Şarap üretimi benim “hobim” olmanın ötesine geçmeye başladı.
-  Şimdiye kadar bağ ve şaraphaneye ne kadar yatırım yaptınız?
-  2 milyon dolar gitti.
-  İşi büyütmek için ne yapıyorsunuz?
-  Sarnıç’daki bağlarımızın içine yeni şaraphane yapıyoruz. 3 milyon dolarlık yatırım söz konusu olacak. Moralı’daki şaraphane oraya taşınacak.
-  Üretim kapasitesi ne kadar büyüyecek?
-  Üretim kapasitemiz 120 bin şişeye ulaşacak. Ancak, şarap üretimimiz 2 yılda 75-80 bin şişeyi bulacak.
-  Dışardan üzüm almanız söz konusu mu?
-  Tümüyle kendi bağlarımızdan üzüm kullanacağız. Sarnıç’daki bağlarımız biraz daha büyüyecek.
-  Oğlunuzla kızınızın şarap konusunda eğitimleri var mı?
-  İkisi de New York Üniversitesi mezunu. Pelin sosyal bilimler, politika öğrenimi gördü. Yavuz da iletişim-pazarlama eğitimi aldı. Pelin daha sonra aşçılığa merak sardı, bu alanda eğitim görüp, ABD’de 4 yıl bir Japon restoranında çalıştı.
-  Şimdi ne yapıyor?
-  Eşiyle birlikte Londra’da yaşıyor. Orada 1 yıldır şarap eğitimi alıyor.
-  Ya oğlunuz Yavuz?
Yanıt Yavuz Öngör’den geldi:
-  Güney Afrika’da 4 ay bir şarap fabrikasında çalıştım.
AK Parti hükümeti başlangıçta başta şarap olmak üzere, alkollü içkiler üzerindeki vergi yükünü büyük ölçüde artırdı. Daha sonra eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “kayda girmeyeni yakarım” şartıyla sofra şarabının vergisini indirdi...
Böylece kayıtlı şarap üretimi 20 milyon litreyken 40 milyon litreyi aştı. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay devreye girdi. Şaraptaki vergi “nispi”den “maktu”ya döndü... Bu adım da pahalı şarapların önünü biraz açtı...
Sektörden kiminle konuşsam hâlâ vergilerin yüksekliğinden dert yanıyor. Ancak, kaliteli Türk şaraplarıyla dünyaya açılma yarışı da hızlanıyor. Dünyanın önde gelen uzmanlarının Türk şaraplarına yüksek not vermeye başlaması da bunu gösteriyor...
Bu ortamda Selendi de Pelin ve Yavuz kardeşlerin kaptanlığında büyüme yoluna koyuluyor...

Haberin Devamı

Gülpembe’yi çıkardı Köfteci Ramiz’i övdü

Haberin Devamı

AKIN Öngör, konuklarına öncelikle yeni ürettikleri rose şarabı ikram etti:
-  İlk kez rose şarap ürettik. Eşim Gülin, adının “Gülpembe” olmasını istedi.
Öngör, yemek servisini emanet ettikleri Köfteci Ramiz’e dikkat çekti:
-  Köfteci Ramiz, Akhisar’ın gururu olan bir marka artık.
-  İstanbul’da da artık birçok noktada varlar...
-  Lezzeti bozmadan, işlerini gayet güzel büyütüyorlar.

Sauvignon Blanc’tan pekmez üretmeyi seçti

AKIN Öngör, Akhisar Moralı’daki ilk bağını oluştururken, bir bölümünü Cabernet Sauvignon üzümlerinden seçti. Ancak, bağdan üzüm almaya başladıklarında bir bölümünün beyaz olduğunu gördü.
Çubukların bir bölümü Cabernet Sauvignon yerine Sauvignon Blanc çıkmıştı.
-  Ne yaptınız?
-  Önce beyaz şarap yapmayı denedik.
-  Olmadı mı?
-  İlk üretimi beğenmedim.
Piyasaya da vermedik.
-  Sonra?
-  Sonraki yıl yine denedik. Sonuç benim açımdan olumsuzdu.
-  Ne yaptınız?
-  Şarap yapımcımız o asmaları sökmemizi önerdi. Ona da içim elvermedi. Biz de eşe dosta dağıtmak üzere pekmez üretmeye başladık. Sauvignon Blanc’tan çok güzel pekmez oldu.

Haberin Devamı

Şarap işi bir ‘deli’yle başlar 17 yılda geri döner

AKIN Öngör, bağları oluşturup, butik de olsa
şarap işine girince, bilenlere sormuş:
-  Bu iş kaç yılda kendini amorti eder?
-  Ne yanıt aldınız?
-  14-17 yıl sürüyormuş.
Sonra şu saptamayı yaptı:
-  Dünyada, “Şarapçılık, her ailede bir ‘deli’yle başlar” derler... Bizim ailenin “deli”si de benim.
-  Oğlunuz Yavuz’la kızınız Pelin, para kaybetme dönemlerini size yüklemiş oldu.
-  Onların önü daha açık...

Selendi’nin ilk ihracatı Dubai’ye gerçekleşti

İSTANBUL’daki
önemli otel ve restoranların yiyecek-içecek-şarap sorumlularını Selendi Bağları’na götürme, bağ bozumu yaptırma işine Karagözoğlu Dış Ticaret’in patronu Seyit Karagözoğlu önayak oldu.
Akın Öngör’le ortaklaşa KDT Şarap Pazarlama ve Dağıtım A.Ş.’yi kuran Karagözoğlu, bir yandan bazı alkollü içkilerin ithalatını, pazarlamasını gerçekleştirirken, diğer taraftan İzmir Kemalpaşa’da kendi şarap markası Paşaeli’yi butik olarak üretiyor.
Alkollü içki ticaretini iyi
bilen Karagözoğlu, iddialı konuştu:
-  Şu anda Türkiye’nin 10 milyon dolarlık şarap ihracatı var. Aslında Türkiye iyi bir stratejiyle büyük şarap ihracatçıları arasına girebilir.
Karagözoğlu, şarap ihracatı konusunda hem Selendi, hem de Paşaeli için denemelere başlamış:
-  İlk ihracatımızı Dubai’ye gerçekleştirdik.

Haberin Devamı

Okula 2.6 milyon dolar harcadı

AKIN Öngör, Selendi’de şarap işi için kolları sıvadığında eşi Gülin Öngör, oradaki kız meslek lisesine omuz vermek istedi. 2.6 milyon dolarlık harcamayla Akhisar’a Zeynep Gülin Öngör Kız Meslek Lisesi kazandırdı. Geçmişte 220 öğrenci kapasiteli olan lise, bugün 1100 öğrenciye kucak açar hale geldi.

Sarnıç’taki bağbozumuna katılanlar

ÇARŞAMBA sabahı saat 08.00’de Selendi’nin Sarnıç’daki bağına gittik. Yavuz Öngör, elimize birer makasla, plastik kasa tutuşturdu:
-  Buyurun bağbozumuna...
İstanbul’un ünlü otel ve restoranlarının yiyecek-içecek sorumluları, şarap seçicileri hep birlikte bağbozumuna girişti.
Bağ bozumuna katılanlar şöyleydi:
· Süleyman Şen (Sunset)
· Ercan Alkan (360)
· Abdulkadir Özdil (Mikla)
· Serap Akkuş (Four Seasons Sultanahmet)
· Uğur Güneş (Four Seasons Bosphours)
· Bülent Boyraz (Masa)
· İsmail Kaya (Doors)
· Atakan Esgel (Mimolette)
· Volkan San (Papermoon)
· Mehmet Şahin (Lucca)
· Mehmet Koç (Swissotel)
· Erkan Cansız (Swissotel)
· Sedat Gül (Swissotel)

 

Yazarın Tüm Yazıları