Paylaş
- 3 bin 500 dolayında kirada olan gayrimenkulümüz var. Bir AVM hariç, hepsi TL ile kirada. Banka hesaplarımız da TL. Bu aşırı dalga bizi olumsuz etkiliyor.
Bunun üzerine ekibiyle birlikte bir çalışma yaptı, şu formülü buldu:
- En iyisi biz Kızılay olarak bir “Altın Fonu” kuralım. Bu fonda hem Kızılay’ın nakit kaynaklarını, gelen bağışları değerlendirelim, hem de vatandaşın yastık altındaki altını için güvenli bir adres oluşturalım.
Kerem Kınık, Kızılay’ın 150’inci kuruluş yıldönümü ziyaretleri çerçevesinde gazeteye uğradığında “altın fonu” planını anlattı:
- “Kızılay Altın Fonu” kurmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurumuzu yaptık. İzin çıkınca fonumuz devreye girecek.
Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Beştepe’deki “30 Ağustos Zafer Bayramı” resepsiyonunda Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut’la sohbet sırasında ipucunu verdiği konuya girdi:
- “Kızılay Girişim Sermayesi Yatırım Fonu” kurmak üzere harekete geçtik. İlk aşamada 200-300 milyon liralık bir fon olabilir. Daha sonra büyüyebilir. Bu konuda Kuveyt Türk’ün KT Portföy adlı şirketi ile çalışacağız.
“Girişim Sermayesi Yatırım Fonu” üzerinde Arda Ermut ile birlikte çalıştıklarını belirtti:
- Bu konuda ön road show da yaptık. İslam Kalkınma Bankası, Kuveyt devleti, Avrupa, ABD, Uzak Doğu’daki fonların ilgisini çekti.
Hong Kong merkezli 214 milyar dolarlık bir fonun yöneticileri ile görüştüklerini aktardı:
- Kızılay olarak kan ürünleri, kan torbası üretimine girebiliriz. Hong Kong merkezli fon, Türkiye’de sağlık sektörüne 2 milyar dolarlık kaynak ayırabileceğini bildirdi.
Kızılay’ın iktisadi işletmelerine işaret etti:
- İktisadi işletmelerimiz dernek statüsü üzerinden yönetiliyor. Onları sermaye şirketine dönüştürüp, “Kızılay İştirak ve Yatırım AŞ” çatısı altında toplayacağız. Mineralli su işletmelerimiz, sağlık hizmetlerimiz ve gayrimenkullerimiz bu şirket üzerinden yönetilir hale gelecek.
Ardından sosyal yardımlaşma fonu başta olmak üzere, zor durumdaki ve dar gelirli vatandaşa giden desteklere dikkat çekti:
- Devlet, 2017 verileriyle vatandaşımıza 28 milyar liralık sosyal yardım yaptı. Devletin vatandaşına sahip çıkması önemli.
Sonra şu soruyu ortaya attı:
- Acaba bu yardımı, vatandaşı üretime yönlendirerek sürdüremez miyiz?
Yanıtını şöyle verdi:
- Kızılay olarak bir “mikro kredi” sistemini şimdilik pilot uygulama olarak devreye aldık. Şırnak ve Hakkari’de 500 bin liralık bir kaynakla “mikro kredi” uygulamasına başladık. Çok küçük kaynakla vatandaşın kendi işini kurmasını sağlamaya çalışıyoruz.
Söz konusu işe hayvancılık penceresinden baktı:
- Kurban Bayramı’nda ciddi kesim yapıyoruz. Kurbanlıkları daha erken dönemde alıp, mikro kredi ile desteklediğimiz kadınlara verip, besicilik yaptırabiliriz.
Kınık ve ekibi, Kızılay’ı geniş bir vizyonla yönetiyor, planladıkları atılımlar da bunu gösteriyor...
Kurban vekaletini Kızılay’a veren, altınını da sertifika karşılığı emanet etmez mi?
ZEKÂT VE BURS FONU KURUYOR
KIZILAY Genel Başkanı Kerem Kınık, ikinci el giyim pazarına dikkat çekti:
- Kullanılmış giyim eşyası, aslında ülkemizde ihmal edilmiş milli servet gibi duruyor.
Bu konuya el atmaya karar verdiklerini belirtti:
- Şimdilik 100 noktaya kullanılmış giyim eşyası toplama kumbaraları koyduk. Ciddi boyutlarda giyim eşyası toplayabileceğimizi gördük.
Söz konusu giyim eşyalarını temizleyip, elden geçirip ikinci el mağazalarında satışa çıkaracaklarını bildirdi:
- İkinci el giyim eşyalarının özellikle Afrika ülkelerine ihracat şansı da var.
ZEKÂT VE BURS FONU KURUYOR
KIZILAY Genel Başkanı Kerem Kınık, Türkiye’deki Zekât potansiyeline işaret etti:
- Türkiye’de 4-5 milyar dolarlık bir Zekât potansiyeli var.
Bu potansiyeli dikkate alarak atacakları adımı paylaştı:
- Bir “Zekât Fonu” kurmayı planlıyoruz. Vatandaşlarımızın Kızılay’ı Zekâtları ile de destekleyeceklerini düşünüyoruz.
Hazırlıkları süren bir başka fona dikkat çekti:
- Başarılı öğrencileri desteklemek üzere bir de “Burs Fonu” kurmaya hazırlanıyoruz.
GÜNGÖR ABİ’NİN ADI CUNDA’DA YAŞAYACAK
AYVALIK Belediye Başkanı Rahmi Gençer, 2.5 ay önce vefat eden Milliyet ve Dünya gazeteleri yazarı, Ayvalık dostu Prof. Güngör Uras’ın adını bir sokağa vermek için önce ilçede keşif yaptı. Keşif sırasında bir başka ismi iptal etmemeye özen gösterdi.
Derken, Mevlana Caddesi 1 Nolu Sokak’a girdi. Sokaktaki zeytin ağaçlarını görünce kararını verdi:
- Bizi zeytin hasat günlerinde 13-14 yıl boyunca yalnız bırakmayan, zeytin ve Ayvalık dostu Güngör Hocamıza en yakışan bu sokak olur.
Teklifini Ayvalık Belediyesi Meclisi’ne götürdü. Meclis’ten karar oybirliği ile çıktı:
- Prof. T. Güngör Uras Sokağı...
Sokağa Prof. T. Güngör Uras Sokağı tabelasının asılma töreni, bu yılki Ayvalık Zeytin Hasat Günleri’ne denk getirildi. Törene Güngör Uras’ın eşi Nuran Uras, yakın dostları Şeref Özgencil, Sezai Madra, Bülent Zarif, Mehmet Ali Susam, Ahmet Utlu, Nebil Özgentürk, Deniz Sipahi katıldı.
Rahmi Gençer, Güngör Uras ile ilgili duygularını şöyle paylaştı:
- Güngör Hocamız, zeytine, üreticisine, zeytinyağına, tüccarına, ihracatçısına çok değer verir, desteklerdi. Bize sohbetleri ve yazılarıyla yol gösterirdi.
Nuran Uras da duygularını şu cümleyle özetledi:
- Güngör’ün adı zeytin ağacının yanıbaşında yaşayacak.
Vesileyle Güngör Abi’ye Allah’tan rahmet diliyorum...
Paylaş