Neredeyse eve kadar uçak istenecek, yolcu olsun aya bile gideriz
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) geçen hafta içindeki iftarında Damat-Tween markalarının sahibi Orka Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil ve Akdeniz Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Rıza Hasoğlu’yla sohbet ediyoruz.
Orakçıoğlu, THY Genel Müdürü Kotil’i bulmuşken ricasını iletti:
Æ Malezya’yla çok önemli anlaşmalar yaptık. Bölgede hemen iki mağaza açıyoruz. Mağaza sayımız daha da artacak. Ancak, uçak sıkıntısı var. THY’nin sefer koymasını istiyoruz.
- Elimizde okyanus aşırı uçan 12 büyük uçak var. Bunlar yetmiyor. Yeni uçaklar geldikçe uçtuğumuz noktaların sayısı daha da artacak. Biz bir inceleyelim, eğer yolcu potansiyeli varsa Malezya’yı da gündeme alırız. Bizim için doluluk önemli. Yolcu olsun, aya bile gideriz.
Söz THY’nin seferlerinden açılmışken, Ali Rıza Hasoğlu bir itirazını gündeme getirdi:
Æ Temel Bey, Kayseri’ye seferleriniz var. Kayseri Havaalanı’ndan Nevşehir’e 45 dakikada gidilebiliyor. Buna rağmen Nevşehir’e de ayrıca sefer yapıyorsunuz. Buna ne gerek var?
- Yolcu sayısına ve taleplere bakıp, ona göre hareket ediyoruz. Nevşehir’e de yolcu olduğunu gördük.
Æ Sayın Genel Müdür, Nevşehir Havaalanı’nın bulunduğu yer kent merkezine 40-45 dakika. Yani Kayseri’den de gitseler aynı, kendi havaalanlarından da gitseler öyle.
- Evet ama Nevşehir Havaalanı’ndan Ürgüp’e yönelen müşterilerimiz, turistler söz konusu.
Æ Doğru ama yabancı turistler daha çok Kayseri’yi tercih ediyor.
- Efendim, burada talepler ve dediğim gibi doluluk önemli. Müşterilerimizde talebin sınırı yok. Öyle ki insanlar neredeyse evlerinin önüne kadar uçak isteyecekler. Kentler arasında bir yarış söz konusu. Biz de havaalanı olan her noktaya doluluk oranını tutturduğumuz anda uçmaya çalışıyoruz. Havaalanı olup da uçmadığımız tek nokta Isparta kaldı.
Temel Kotil, sonra bana döndü, THY’nin istikrarlı büyümesini anlattı:
Æ Dünyada birçok havayolu şirketi yüksek petrol fiyatları yüzünden uçuşlarını azalttı. Biz uçuşları artırdık. Bunu yaparken, verimliliği de artırmayı ihmal etmedik. Attığımız adımlar ciroda etkisini göstermeye başladı. 4.5 milyar dolarlık 2008 ciro hedefini aşıp, 5 milyar dolara çıkabileceğiz.
- Avusturya Havayolları ve Bosna-Hersek Havayolları’nın satışıyla ilgilendiniz...
Æ Avusturya Havayolları’yla sadece ilgilenmekle kaldık. Bosna-Hersek Havayolları’nda iddialıyız. Almak istiyoruz. Operasyon küçük de olsa bizim için iyi bir atılım olur.
- Böyle başka fırsatlar çıkarsa değerlendirecek misiniz?
Æ THY’yi satın almalarla da büyütme planlarımız var. Elbette fırsatlara bakacağız.
THY önce Bosna-Hersek, derken daha büyük bir havayolu şirketi alsa, Ülker’in Godiva’sı gibi önemli çıkış olur değil mi?
Cuma günleri oruç tut, sen sevap kazan benim masrafım azalsın
AKDENİZ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin Kayserili Başkanı Ali Rıza Hasoğlu, TİM’in iftarında tam işadamlarına uygun bir Kayseri fıkrası anlattı.
Kayserili işadamının biri, bir işçi almaya karar vermiş. Başvurular alınmış, elemeler yapılmış, final görüşmeye kalan dört kişi, patronun karşısına çıkarılmış. Kayserili patron sormuş:
Æ Söyleyin bakalım hangi şartlarda çalışmak istersiniz?
Birinci işsiz: Efendim bana asgari ücret yeter.
İkinci İşsiz: Bana maaş verin yeter, sizden sigorta falan istemem.
Üçüncü işsiz: Ben asgari ücretin yarısına da razıyım.
Dördüncü işsiz: Ben maaş falan istemem, karın tokluğuna çalışırım.
Patron, diğer üç işsizi bir kenara bırakıp, "Karın tokluğuna çalışırım" diyene dönmüş:
Æ Biraz ikram yap da anlaşalım, seni işe alayım.
- Efendim "karın tokluğuna çalışırım" dedim. Bunun daha ne ikramı olabilir ki?
Æ Neden olmasın. Örneğin, mübarek cuma günleri oruç tut. Sen sevap kazanırsın, ben de daha az masraf ederim. Olmaz mı?
Ali Rıza Hasoğlu, fıkradan sonra güldü: "Gördün mü Kayserili patronu. Biz böyleyiz. Pazarlıksız adım atmayız..."
Sadece 1 milyon YTL’yi belediye meclisinden geçirdi
YALOVA Belediyesi’nin CHP’li üyelerinden Vefa Salman aradı. Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu’yla ilgili yazıma bazı itirazları vardı.
Ben, Binicioğlu’nun Tesco Kipa’dan aldığı, daha doğrusu arsayı satan taraftan tahsil ettiği 3.3 YTL’lik "bağış" konusunda belediye meclisini bilgilendirdiğini yazmıştım.
Vefa Salman, söz konusu bağışın 1 milyon YTL’lik bölümünün belediye meclisinden geçirildiğini, 2.3 milyon YTL’nin ise "şartsız bağış" adıyla meclisten geçirilmeden tahsil edildiğini savundu.
Salman ayrıca, gerçekleştirilen imar tadilatına CHP’liler olarak ret verdiklerini belirtip, ekledi: "İmar tadilatı sadece Tesco Kipa arazisini değil, bir bölgeyi kapsıyordu. Biz bu tadilatı yanlış bulduk."
Yalova’daki imar tadilatı yanlış mı, doğru mu bilemem... Çünkü, yakından incelemedim. Ben Binicioğlu’nun "arsan büyüdü vergisi" veya "rant vergisi" diye tanımlanabilecek vergi önerisine takıldım... Sanıyorum bu öneriyi tartışmakta yarar var...