Paylaş
Okullar için verilen arsalar netleşince protokolller hazırlandı. Sapanca Nazmiye-Ömer Sözer İlk ve Ortaokulu ile Elmas Dereli Anaokulu için imza atılırken Sinan Dereli, Sakarya Valisi Mustafa Büyük’e okulu Milli Eğitim’e devir koşullarını anımsatıp, protokole koydurdu:
- Bizim yaptırdığımız okullarda sınıflar 24 kişilik olmalı.
Vali Büyük, Milli Eğitim’in Anadolu Liseleri için belirlediği standardı anımsattı:
- Anadolu Liseleri’nde sınıflar en fazla 34 öğrenciye göre düzenleniyor.
Sinan Dereli, ısrarlıydı:
- 24 kişilik sınıfta verilen eğitimden daha iyi sonuç alınır. Öğretmen sınıftaki öğrencilerle tek tek ilgilenme şansını rahat yakalar.
Vali Büyük, Ayşegül-Ömer Dinçkök, Ali Nizamoğlu, Murat Ercan, Muzaffer Dereli, Zekeriya Yıldırım, İsmail Amasyalı, Salih Kılıç, İsmet Alver, Tunç Koman’ın aralarında bulunduğu konukların katıldığı açılış töreninde Dereli Ailesi’nin gösterdiği özeni takdir etti:
- Sinan Dereli, yaptırdıkları okulların hamisi olacaklarını protokole koydurdu. Okulların bakımı hep ailenin sorumluluğunda olacak.
Sapanca’daki açılışta aile adına konuşan Mehmet Dereli, işin yatırım bedeli bölümünü atlayınca Vali Büyük söyledi:
- Sapanca ve İzmit’te bugün açılışı yapılan okullara 21 milyon lira harcamış bulunuyorlar. Okulların bina, araç-gereç, donanım kalitesine hep birlikte tanık olduk.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün katıdığı İzmit’teki M. Sinan Dereli Ortaokulu’nun açılışında Sinan Dereli, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile Kocaeli Valisi Ercan Topaca’ya teşekkür etti:
- Sayın Valim ve belediye başkanım büyük fedekarlıkla bize bu kıymetli arsayı tahsis etti.
İbrahim Karaosmanoğlu, Sinan Dereli’nin arsayı istediği güne döndü:
- Burada sağlık ocağı vardı. Sayın Valimizin desteği ve müsadesiyle sağlık ocağını buradan hızla taşıdık. Arsayı Dereli Ailesi’ne okul için verdik. İyi ki de vermişiz. Çok güzel bir eğitim yuvası kazandık.
Sinan Dereli, yaptırdıkları okulları sıraladı:
- Bugüne kadar eğitime bağış amacıyla Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Muammer Dereli Kampüsü, Türkan Dereli İlköğretim Okulu, Muammer Dereli Öğretmen Lisesi ve Bilgün Dereli Anaokulu’nu yaptırdık. Yeni hizmete girenlerle birlikte 2 bin 840 öğrenciye modern eğitim yuvaları kazandırmış olduk.
Ardından okullarla ilgili sorumluluklarının altını çizdi:
- Milli Eğitim’e bağışladığımız okullarda bakım işi için toplam 32 personel istihdam ediyoruz. Onların yıllık personel gideri 750 bin lira. Ayrıca okulların bakımına yılda 500 bin lira ayırıyoruz. Tamamını aile bütçemizden karşılıyoruz.
Dereli Ailesi örneğinde olduğu gibi, işadamları ve şirketler, Milli Eğitim’e bağışladıkları okulların bakımını da üstleniyor.
Bu durumda en azından söz konusu okullarda velilere, “Badana için para verin” baskısı ortadan kalkıyor.
Hayvan gübresinden elektrik üretti, Bingöl’de arsa bekliyor
TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) dünkü Yüksek İstişare Konseyi toplantısı öncesi gerçekleşen buluşmada Yönetim Kurulu Başkanı ve Sütaş’ın patronu Muharrem Yılmaz’a sordum:
- Bingöl’de yatırım yapacaktınız. Bingöllü olan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da ısrarla sizi memleketine yatırıma çağırıyordu. Son durum nedir?
- İhtiyacımız olan arsayı almayı bekliyoruz.
- Bingöl’de arazi mi yok?
- Bize 2 bin dönüm arazi gerekiyor. Çiftlik, süt işleme tesisi, yem fabrikası, yani entegre bir tesis olacak. Bu büyüklükteki bir araziyi henüz alamadık.
- Bakan Cevdet Yılmaz ne diyor?
- Sağolsun çaba gösteriyor ama henüz bir sonuca ulaşamadık.
Bingöl’ü konuşurken Aksaray’daki tesislerindeki yeni gelişmeyi de paylaştı:
- Aksaray’da çiftliğimizdeki hayvanların gübresinden elektrik üretmeye başladık. Orada hayvan gübresiyle çalışan 2 megavatlık bir santralımız var artık.
- İlk planınızda bu santralı önce Karacabey’de kurmak vardı sanırım.
- Öyleydi ama Aksaray’da izinler daha hızlı çıktı.
Muharrem Yılmaz, TÜSİAD Bakşkanlığı gündeme gelmeden önce Bingöl’de 80 milyon dolarlık yatırım yapmaya karar vermiş, kolları sıvamak için de kentte havaalanının hizmete girmesini beklemişti.
Şimdi arazi işinin bu kadar uzamasının özel bir nedeni var mı?
Paylaş