Mey alkolde başarı öyküsü yarattı, Tekel Sigara’da aynısı olur
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
TEKEL’in daha çok rakıyla anılan alkollü içkiler bölümünün özelleştirileceğinin ilk duyurulduğu günlerdi... Fenerbahçe’nin eski başkanlarından Ali Şen’in oğlu Metin Şen, özellikle doğalgaz nedeniyle yakın ilişkide bulunduğu Rusya’dan bir ortakla o ihaleye girmeyi düşündü.
Rusya’nın ünlü votka üreticilerinden SPI da Tekel’in alkollü içkiler birimini incelemek istiyordu. Metin Şen’le votkacı SPI yönetiminin istekleri aynı noktada buluştu.
Konsorsiyum oluşturup ihale için hazırlık yapma kararı aldılar. Teklif aşaması yaklaşınca Rus votkacı Tekel’le ilgilenmekten vazgeçti: "Rakı bize uymaz.Votka olsa bakardık."
Rus ortak çekilince Metin Şen de Tekel’in alkollü içkiler bölümüne tek başına teklif veremedi.
Tekel’in alkollü içkilerini alıp Mey İçki çatısı altında yönetmeye başlayan konsorsiyum dikkatleri çekti. Başarıları, Texas Pasific’in 810 milyon dolara şirketin yüzde 90’ına yakınını almasıyla kanıtlandı.
Mey İçki’yi kuran konsorsiyum, Tekel Alkollü İçkileri 292 milyon dolara almıştı. Her ne kadar Türkiye’de şirketlerin değeri genelde arttıysa da Mey İçki’nin değeri kısa sürede neredeyse üçe katlanmıştı.
Metin Şen, SPI’ın yöneticilerine durumu aktardı. Onlar da Mey’in başarısını yakından izlemişler, ihaleye girmediklerine pişman olmuşlardı.
Metin Şen, benzeri pişmanlığı Tekel Sigara’da yaşamamak için kolları sıvadı. Daha doğrusu Türkiye’de ve dünyada sigara işini iyi bilen iki-üç profesyonel yöneticinin götürdüğü, "Tekel Sigara’yı birlikte alalım" önerisiyle ilgilendi. Hemen birlikte Tekel Sigara’yla ilgilenebilecek yabancı ortak arayışına giriştiler. Aralarında Ruslar’ın da bulunduğu bazı yabancı kuruluş ve fonlar konuya sıcak yaklaştı.
Metin Şen ve arkadaşlarına göre, seçim demeden Tekel Sigara’nın özelleştirilmesi gerekiyor. Aksi halde Tekel, sigara pazarında kan kaybediyor. Özel sektör, sürekli Tekel’den pay kapıyor.
Şen, Tekel’i kötüler görünmek de istemiyor: "Tekel şu anda çok iyi yönetiliyor.Ama özel sektörün hızıyla Tekel Sigara bugünkünden daha iyi noktalara çıkabilir.Tekel ve markalarında bu potansiyel var."
Şen ve arkadaşları, Tekel Sigara’ya teklif verenlerin başında yer almayı şimdiden kafaya koymuş.
Tekel Sigara’nın ilk özelleştirme denemesinde Japan Tobacco International (JTI) 1 milyar 160 milyon dolar teklif etmiş, rakam düşük bulununca satıştan vazgeçilmişti. Şen, çok istekli görünmekle birlikte, fiyat konusunda şimdilik renk vermiyor.
Şu ana kadar ortaya çıkan veriler, ilk üç ayda Türkiye’ye 12 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye girmesi, "çifte seçim"i takmadıklarını gösteriyor...
Türkiye’de fiyatlar yükselmişken, Tekel Sigara’ya daha fazla kan kaybettirmenin anlamı var mı?
Diyarbakır’da iki çay söylemek için en doğru el işareti hangisi
CUMA akşamı Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker’den AKP’nin tarıma dönük projelerini konuştuk. Mehdi Eker, geceyarısına kadar süren sohbetimizde araya Anadolu’dan renkli izlenimler de aktardı. Bir ara memleketi Diyarbakır’a uzandı, şöyle bir olay anlattı:
Diyarbakır’da ’yüksek siyaset kahvesi’ diye bilinen bir mekan var. Oraya gidenler satranç oynar, sohbet eder. İki arkadaş satranca oturduktan sonra, birisi el kaldırmış, parmaklarıyla ’iki’ işareti yaparak, ’Garson, bize iki çay’ demiş.
(Mehdi Eker, anlatırken, kendisi de aynı işareti eliyle gösterdi.)
Arkadaşı hemen uyarmış: Ne yapıyorsun, etraf "sivil" (sivil polisleri kastediyor) kaynıyor...
(Bakan Eker, tarif etmedi ama anlattığından, iki çay işaretinin terör örgütü yandaşlarının zafer işareti şeklinde algılanabildiği izlenimini verdi.)
Bunun üzerine çay ısmarlayan, yeniden elini kaldırmış (Bakan Eker, bu kez elini kaldırıp, MHP’nin bozkurt işareti gibi yaptı): İki çay, biri küçük, biri büyük olsun.
Bakan Eker’in anlattığı bu hikaye, akla "Diyarbakır’da iki çay söylemek için en doğru işaret hangisi?" sorusunu getirdi...
Eker’in anlattığına güldük. Sonra kafama takıldı. Gerçekten masum şekilde iki çay isteyenin kaldırdığı parmaklarını, terör örgütü yandaşlarının zafer işareti gibi gören var mıdır acaba?
Yok canım... Olamaz...
’Basının Kısa Tarihi’ni izleyin
NEBİL Özgentürk ve ekibinin Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) 60’ıncı kuruluş yıldönümü nedeniyle hazırladığı "Basının Kısa Tarihi" adlı belgesel bugün TV8’de yayınlanacak...
Belgeselin yayını 23 Nisan’a, yani Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na denk geldi.
Belgeselde Türk basınının 60 yılda yaşadığı iktidar baskıları, manşeti boş çıkan gazeteler, öldürülen gazeteciler, kısacası ibretle izlenecek birçok ayrıntı var...
Belgeselin ilk bölümü bu akşam 22.00’de, ikinci bölümü de yarın akşam yine aynı saatte yayınlanacak... İzlemenizde yarar var...
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun...