Paylaş
- Kusura bakmayın, THY önce İstanbul üzerinde turladı. İndikten sonra da uçağımız park yeri bekledi. Bu yüzden 45 dakika geciktim.
Ardından gazetelerin ekonomi müdürlerinin sorularıyle gelişen sohbet başladı. Şimşek, vergiyi tabana yayarak gelirleri artırma çabalarından söz ederken kira vergisine değindi:
- Kira vergisiyle ilgili çalışmalarımıza önce 4 konutu olanlardan başlamıştık. 4 konutu olan 150 bin kişiye mektuplar gönderdik, “4 konutunuzun kirada olduğunu kayıtlarımızdan görüyoruz. Kira gelirinizi de kestirebiliyoruz. Gelin, kira geliri beyanında bulunun. Maliye olarak inceleme başlatırsak, 5 yıl geriye dönük vergiyi cezasıyla birlikte alırız” dedik. Çok etkili oldu.
Sonraki aşamasını da anlattı:
- Sonra mektup işini 2 ve daha fazla konutu olanlara yaydık. Bu kez 451 bin konut sahibine mektup gönderdik. Onun da olumlu etkisini gördük. Şimdi bir adım daha ileri gidiyoruz.
- Nedir o adım?
- Ev sahiplerine kira vergisi beyannamelerini doldurup göndereceğiz.
- Elinizde kayıtları var mı? Kaç kişiye hazır beyanname gidecek?
- Test çalışmalarımız bu ay tamamlanacak. Mart ayında da beyannameler internetten veya vergi daireleri aracılığıyla gönderilecek. 750 bin kişiye böyle hazır beyanname gidecek.
- O beyannameleri neye göre hazırlayacaksınız? Hangi evin kira gelirinin ne kadar olduğunu bulabilecek misiniz?
- Bizim bir ambarımız var. Mükelleflerin tamamını oradan görebiliyoruz. Hepsinin tapu kayıtlarına, bankadan gönderilen kiralarına, sigorta primlerine bakıp, kira vergisini hesaplayacağız.
- Beyannameler ev sahiplerine ulaşınca ne olacak?
- Onlara, “Beyannamedeki bilgiler ve kira miktarı doğruysa onaylayıp bize gönderin, verginizi ödeyin” diyeceğiz.
- Yanlışsa?
- O zaman beyanın doğrusunu vermesini bekleyeceğiz.
- Diyelim ki ev sahipleri gönderilen beyannameyi ciddiye almadı, yok saydı. O zaman ne olacak? Sizin hazırladığınız beyanname aynen geçerli mi sayılacak?
- Hayır... Adı üstünde, beyanname bu. Yani, konut sahibinin beyanı esastır bizim için. Eğer onay alamazsak kendi belirlediğimiz miktar üzerinden kira vergisi almamız söz konusu olmaz.
- Bir yaptırım söz konusu değil mi yani?
- Beyannameyle ilgili herhangi bir işlem yapmayan konut sahipleri inceleme listesine girecek. Maliye olarak incelemeye gittiğimizde de 5 yıl geriye doğru kira vergisi aslı ve cezası yazılıp, tahsil edilecek.
- Hazır beyanname gönderme fikri nasıl gelişti?
- Vergi gelirlerini artırmak amacıyla dünyadaki değişik modelleri inceliyoruz. Bunu da uygulayan ülkeler var. Aslında bizim yaptığımız vergide proaktif davranmaktır. Mükellefe hazır beyanname gidince işi kolaylaşacak. Beyanname için ayrıca çaba harcamayacak.
Şimşek’in verdiği ipuçlarına, mesajlara bakılırsa, Maliye proaktif çalışma temposunu epey artıracak...
Konut sahiplerinin hazır ulaştırılan beyannameleri görmezden gelmesi mümkün olmayacak...
Böylece, bugüne kadar kira vergisi ödememiş olanlar da anında kayda girecek...
Keşke manevra alanımız olsa istihdamı artıracak vergi indirimi yapsak
MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek’e Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatını anımsattık:
- Bulgur ve etin toptancı aşamasındaki KDV’sinde indirim yaptığınız günlerde, “Başbakanımız talimat verdi, başka gıda ürünlerinde indirim yapılıp yapılamayacağını araştırıyoruz” demiştiniz. O araştırmaların sonucu ne oldu?
- Keşke mali manevra alanımız olsa da vergi indirimleri yapabilsek. Özellikle istihdamı artırmaya dönük vergi indirimleri yapmayı çok isteriz. Ama öncelikle manvera alanımızın olması gerekiyor. Vergi tabana yayıldıkça, vergi gelirleri arttıkça indirimler de gündeme gelebilir.
- Başbakan da sorduğunda “Manevra alanımız olursa indiririz” mi diyorsunuz?
- Bu konuda henüz çalışmalarımız bitmiş değil. İnceliyoruz.
Faizsiz bonoda 150 milyar dolarlık işlem gerçekleşti
MEHMET Şimşek, bir soru üzerine sukuk (faizsiz bono-tahvil) konusundaki hazırlıkları anlattı:
- Biz vergide gerekli düzenlemeleri yaptık. Artık Türkiye sukuk konusunda daha aktif olabilir.
Sonra şu verileri paylaştı:
- Dünyada 150 milyar dolarlık sukuk işlemi gerçekleşti geçen yıl. Türkiye bundan binde 3 pay alabildi.
Malezya’ya dikkat çekti:
- Malezya, 112 milyar dolarla bu piyasada lider.
Stratejik sektörler ve Doğu’ya yüksek dozda teşvik verilecek KDV iadesi gündeme gelebilecek
MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın başkanlığında gerçekleşen Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısından çıkıp hemen Esenboğa Havalimanı’na doğru yola çıktığını belirtince, teşvik paketinin son durumunu sorduk:
- Mevcut teşvik sistemi geçmiş yıllara oranla çok etkili oldu. Yatırımları canlandırdı. Şimdi teknik çalışmaları tamamlanan yeni teşvik sistemi daha etkili olacak.
- Farkı nasıl anlaşılacak?
- Bir kere dış ticaret açığını azaltma etkisi olacak yatırımlara, stratejik sektörlere teşviklerin dozu yükselecek. Aynı şekilde Doğu ve Güneydoğu’daki illerde yapılacak yatırımlara yönelik teşviklerde de doz yüksek tutulacak.
Ardından ihracatla ilgili bir ipucu verdi:
- İhracata dönük üretimde kullanılan ürünlerin KDV’lerin mahsuplaşma yoluyla iadesi söz konusu oluyor. Belki nakit KDV iadesi de gündeme gelebilecek.
Bankadaki paranın faizinden alınan stopaj vade süresi uzadıkça düşük belirlenecek
MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Finansal İstikrar Kurulu’nda çalışmaları sürdürülen tasarrufları teşvik çalışmalarına değindi:
- Şu anda vadesi ne olursa olsun, bankadaki paranın faiz gelirinden aynı oranda stopaj kesiliyor. Bunu uzun vadeyi teşvik edecek şekilde değiştireceğiz.
Ardından bireysel emeklilik sistemine değindi:
- Vakıf ve sandıkların fonlarını bireysel emeklilik sisteminde değerlendirebilmesi için bu alandaki vergi belirsizliğini gidereceğiz.
‘Vergi kaçırmadığını ispat et’ diyen ülkeler var
MEHMET Şimşek, vergide kayıp-kaçak oranının düşürülmesi konusuna çok kafa yorduklarını vurguladı:
- Bizim sistemimizde, bir mükellefin vergi kaçırdığını idarenin, yani Maliye’nin ispat etmesi gerekiyor.
Anglo Sakson ülkelerden örnek verdi:
- Onlarda durum tam tersi. Mükellef, Maliye’ye vergi kaçırmadığını ispat etmek zorundadır.
- Nasıl işliyor bu sistem?
- ABD’den örnek vereyim. Mükelleflerin tüm harcamalarını vergi idaresi görür. Diyelim ki ayda 10 bin dolar harcayan bir mükellef 1000 dolar gelir bildirdi. İdare hemen, görünmeyen, beyan edilmeyen 9 bin dolarlık bölümü araştırmaya başlar. O aşamada mükellef, vergi kaçırmadığını ispat etmekle yükümlüdür.
- Bizde de bu modele mi geçilecek?
- Hayır, öyle birşey demiyorum. Bu modellerin tamamına bakıyoruz. Ülkemize uyacak yapıyı benimseriz.
Bu noktada kurumlar vergisini anımsattı:
- Gelir vergisinde, “Vergi kaçımadığını ispat et” demiyoruz ama kurumlar vergisinde şirketlere söylüyoruz.
Maliye’ye aylık hesaplarını göndermeyen belediyelerin muhasebe elemanı ceza yer
MEHMET Şimşek’e mahalli idarelerin, yani belediyelerin hesaplarındaki düzelmenin altında yatan nedenleri sorduk, 2007 yılını anımsadı:
- IMF’yle görüşmeler yapıyorduk. Belediyelerin açıkları bizim için kötü bir sürpriz olmuştu. Bunun üzerine yöntem değişikliğine gittik.
- Nasıl bir değişiklik?
- Artık belediyeler her ay bize hesaplarını gönderiyor.
- Göndermeyen oduyor mu?
- Başlangıçta buna belediyelerin yüzde 15’i uydu. Bunun üzerine ceza kesmeye başladık. Bildirmeyen oranı yüzde 5’e indi.
- Ne tür ceza kesiyorsunuz?
- Hesapları bildirmeyen muhasebe elemanlarına birer maaş kesiyoruz.
- Hesapları her ay görmek size ne kazandırdı?
- Öncelikle yıl sonunda öngöremediğimiz sürprizle karşılaşmıyoruz. Hesapları bize bildirdikleri için belediyeler daha disiplinli davranıyor.
Sonra emlak vergisinin altını çizdi:
- Emlak vergisini bu yıl yeniden değerleme oranı kadar artırdık. Belediyeler oradan da 180 milyon liralık ek gelir sağlayacak.
Paylaş