‘Kriz kuşağı’yken Sotheby’s’te iş şansı yakaladı, ABD’den Paul Kasmin Gallery’i getiriyor

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) eski başkanlarından Halis Komili’nin kızı Arzu Komili, Üsküdar Amerikan Koleji’ni bitirdikten sonra Princeton Üniversitesi’nde sanat tarihi-görsel sanatlar öğrenimi görmek üzere ABD’nin yolunu tuttu.

Arzu Komili, 4’üncü sınıfa geçtiği günlerde iş için yavaş yavaş arayışlara girerken, Princeton Üniversitesi’nde ekonomi-finans öğrenimi gören arkadaşları takıldı:
- Biz Lehman Brothers’da, Merrill Lynch’de şimdiden iş bulduk. Primlerimizi bile peşin ödeyecek durumdalar. Sen biraz zor iş bulursun.
2008 yazında mezun olduklarında global krizin ilk önemli belirtileri ortaya çıkmaya başlamıştı. Arzu Komili, hemen eylül ayında Sotheby’s’te işe girdi, ekonomi-finans bölümlerinden mezun arkadaşlarına takılma sırası ona gelmişti. Çünkü, Lehman Brothers iflas bayrağını çekmişti:
- Sizin güvendiğiniz finans devleri batıyor. Ben, dünyanın en ünlü müzayede evi Sotheby’s’de işe girme şansı yakaladım.
Üniversitedeyken 2006 yılında arkeolojik kazılara da katılan Alev-Halis Komili çiftinin kızı Arzu Komili, Sotheby’s’te işe girmekle, hedefine ulaşma yolunda önemli bir kapıdan adımını atmıştı:
- Aslında kendimi “kriz kuşağı” olarak görüyorum. Çünkü, tüm dünyayı sarsan global krizin hemen başlarında üniversiteyi bitirip, iş hayatına atılma arayışına girmiştim.
- Sotheby’s’de ne iş yaptınız?
- Contemporary’deki satış araştırmalarına katılıyordum. 1-1.5 yıl kadar orada çalıştım. Biliyorsunuz Sotheby’s, kimi zaman bir günde 200 milyon dolarlık satışa ulaşmış bir kurum.
- Kriz sırasında onlar da küçülme yaşadılar, personel çıkardılar...
- Evet ama ben daha yolun başında olduğum için, beni işten atmak onlar açısından çok anlamlı değildi. Zaten 2009 sonbaharında da oradan ayrıldım.
- Neden?
- Sotheby’s’deki yöneticimin Paul Kasmin’le çok iyi bağları vardı. Onun tavsiyesiyle Paul Kasmin’e asistan olarak geçtim.
Arzu Komili, New York merkezli Paul Kasmin Gallery’ye geçtikten kısa süre sonra İstanbul önerisini gündemine almış:
- Türkiye’de sanat pazarı gelişiyor. Avrupa’da önemli bir merkeze girmek istiyorsanız, bu İstanbul olmalı.
- Galerinin müşterileri arasında Türkler var mıydı?
- Paul Kasmin’i İstanbul’a çekmeye yetecek kadar Türk müşterimiz var...
- Bir kerelik sergiyle mi geliyorsunuz? Kalıcı galeri olacak mı?
- Bilgili Holding’e ait Akaretler’deki projede iki dükkan kiraladık. Önümüzdeki yıl mart ayında açılışımızı yapacağız.
- İlk serginiz ne zaman?
- 9 Aralık’ta, yine Akaretler’de olacak... Ünlü fotoğraf sanatçısı David LaChapelle’in eserlerini sergileyeceğiz.
Arzu Komili’yi, ddf’in ortağı Esra Ekmekçi’nin sağladığı buluşmada tanıdım. Ortaya farklı bir “kriz kuşağı” öyküsü çıktı...

Bilgili sponsor oldu 7 mağaza sergiye ayrıldı

PAUL Kasmin Gallery’nin İstanbul Direktörlüğü görevini üstlenen Arzu Komili, Bilgili Holding’in patronu Serdar Bilgili’nin kendilerine kapılarını açmasından memnun:
- 9 Aralık’taki ilk sergimiz için İstanbul Akaretler’deki 7 mağazayı birleştiriyoruz. Bilgili Holding, ilk sergimizin sponsoru oldu.
Komili, ayrıca Paul Kasmin Gallery’nin Avrupa’da kendisine ilk merkez olarak İstanbul’u seçmesinden dolayı da keyifli:
- Birçok ünlü galeri, “New York-Londra” ya da “New York-Paris” diye anonslar yapar... Paul Kasmin Gallery’de “New York-İstanbul” olacak... Kataloglarında hep böyle geçecek.
- İstanbul’da yılda kaç sergi düşünüyorsunuz?
- Mart 2011’deki açılışımız sonrasında yılda 4 sergi planlıyoruz.
- Contemporary İstanbul, bu yıl epey başarılı geçti. 40 milyon liralık eser satışı gerçekleşti. Şimdi siz de bir anlamda sanatta bir yabancı sermaye yatırımına imza atmış olacaksınız...
- Evet... Sanırım bu alanda da ilk olacağız...
Yazarın Tüm Yazıları