Kibar, domates için Şanlıurfa’yı sordu Sancak Botan’ı gösterdi
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın Businesseurope Başkanı Ernest-Antoine Seilleire’i ağırladığı yemek öncesinde derneğin Yönetim Kurulu Üyesi ve Hedef Grubu’nun patronu Ethem Sancak’a Siirt’teki konfeksiyon fabrikasının durumunu sordum: "Bir iki aydır kendini kurtarmaya başladı, çalışan sayısı 500’ü geçti."
Sancak, memleketi Siirt’e sosyal sorumluluk projesi gibi düşünerek 10 milyon dolara konfeksiyon fabrikası kurmuş, hem arsasıyla ilgili sorunlar yaşamış, hem de toparlanmasını sağlayamamıştı.
Ethem Sancak, ayda 200 bin YTL cepten yiyen konfeksiyon fabrikasını düze çıkarmak için başta şimdi CHP Genel Başkanlığı için yarışa giren Umut Oran olmak üzere, bazı sektör temsilcilerinden destek de istemişti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazırgiyim Meclisi Başkanı olan Umut Oran, tam fabrikayı yabancı alıcılarla incelemeye gidecekken, Diyarbakır’da bomba patlamış, o girişim yarıda kalmıştı.
Teşvikli 49 il kapsamındaki Siirt’te yatırımı gerçekleştiren Sancak pek anlatmak istemese de pişman gibiydi. Çünkü, fabrika arsasını devraldıklarında hiç olmayan, ancak geçmişte kayıtlara girmiş ağaçların hesabı sorulmuş, "bedelsiz"ler kapsamında bulunan arsa için bedel istenmişti.
Sancak’ın macerasını konuşurken, Koç Holding’in Harran’daki salça fabrikası yatırımıyla ilgili arsa sorunu aklıma geldi: "Koç’un Tat Konserve’si, Şanlıurfa Harran’da bu yıl 15 bin dönüme domates ekti. Bir de salça fabrikası yatırımı başlattı.Kendilerine bedelsiz arsa verilmesi gerekirken, işler rayında gitmemiş.Bunun üzerine parayı bastırıp arsayı almışlar.80 milyon dolarlık yatırımın ilk ayağı haziranda devreye girecek."
Ben Harran’dan söz edince TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi, Assan Holding Başkan Yardımcısı Ali Kibar söze girdi: "Ethem Bey, siz oraları daha iyi bilirsiniz.Harran’da domates üretmeyi düşünüyorum."
Sancak, fırsatı yakalamışken bir yatırımı daha memleketi Siirt’e çekmek için öneri götürdü: "Şimdiki Trabzon Valisi Nuri Okutan daha önce Siirt’teydi.Onun hazırlattığı rapora göre domates tarımına en uygun yer Botan Vadisi."
Sancak, söz ettiği rapora dayanarak güneşin Botan Vadisi’nde domatesi en verimli hale getirdiğini iddia etti. Kibar, Assan Gıda’yla domates üretimi için düşündüğü yöreler arasına Botan Vadisi’ni de ekledi...
Sancak, raporu bulup, Kibar’a gönderecek, o da inceleyip, kararını verecek... Harran ya da Botan Vadisi, Kibar’ı domates üretimine çekecek...
Kibar’ın bu arayışında Tat’ın Harran’da 15 bin dönüme domates ekmesinin payı vardır değil mi?
Münih’te 32 yıl sokak temizledi, köyüne 550 bin YTL’ye okul yaptırdı
ŞEREF Özgencil’in önderlik ettiği, Başkanlığını Yavuz Canevi’nin yürüttüğü, Hürriyet’in de "stratejik partner" olarak desteklediği Forum İstanbul 2023 toplantısının kapanış bölümüne saat 22.30’da gidebildim.
Salona girdiğimde ödüller verilmiş, konuşmalar yapılmış, yemeğe geçilmişti. Eski Merkez Bankası Başkanlarından Gazi Erçel, heyecanla ödül verdiği Ömer Lütfü Kahraman’ı anlattı. Ömer Lütfü Kahraman, Manisa’nın Selendi İlçesi’ne bağlı Cortaklı Köyü’nde çiftçilik yaparmış. 1970 yılında Almanya’ya gitmiş, Münih’te temizlik işçisi olarak göreve başlamış. 32 yıl boyunca Münih sokaklarını temizlemiş. Dişinden tırnağından kesip para biriktirmiş.
Emekli olunca köyü Cortaklı’ya dönmüş ve bir ilköğretim okulu yaptırmak üzere girişimlerde bulunmuş. Sonunda 550 bin YTL’ye "Ömer-Nimet Kahraman İlköğretim Okulu"nu yaptırmış.
Gazi Erçel, Forum İstanbul 2023 kapsamında Ömer Lütfü Kahraman’a "eğitime katkı ödülü"nü verirken sormuş: "Zengin değilsin, hayat boyu zar zor biriktirdiğin parayla okul yaptırmışsın.Seni bu harcamaya götüren güç nedir?"
Kahraman iç geçirmiş: "Ben ilkokul üçten okulu terk etmek zorunda kaldım.Gazete bile okumakta zorlandım, hayıflandım.Köyümün çocukları rahat rahat okusun istedim."
Sonra Kahraman’a ben de sordum: "Aileniz, çocuklarınız, ’Bu parayla gül gibi yaşarız, 550 bin YTL ile okul yaptırmanın alemi ne’ demediler mi?"
Kahraman’a köyündeki bazı arkadaşları, "Al parayı, git Bodrum’da güzelce yaşa" diye takılmış, ancak ailesi hep arkasında olmuş.
4 çocuk, 6 torun sahibi 68 yaşındaki Ömer Lütfü Kahraman’ı kutluyorum...
Güngör Uras, ödülünü ’Ayşe Teyze’den aldı
FORUM İstanbul’un bu yılki toplantısı başlamadan kısa süre önce Şeref Özgencil aradı: "Bu yıl Güngör Uras’a ’yaşam boyu başarı ödülü’ vermeyi planlıyoruz. Kendisine ödülü köşesinin sembollerinden ’Ayşe Teyze’ gibi birisinin vermesini istiyoruz. Bir ’Ayşe Teyze’ bulmamız gerek."
Bu arayış sonunda Özgencil’in çalışanlarından birinin yakını bu iş için örgütlendi, "Ayşe Teyze" kimliğiyle Güngör Uras’a, "Yaşam Boyu Başarı Ödülü"nü verdi.
"Ayşe Teyze"nin elinden aldığın ödülle daha nice başarılara Güngör Abi...