Paylaş
Diyarbakır’dan Kahramanmaraş’a Eskişehir’den Mardin’e, İstanbul’dan Muş’a kadar değişik yörelerden kadınlar, 500-600 liralık “mikro kredi”lerle çıktıkları yolculukta ulaştıkları noktadan memnun:
- Mikro kredi sayesinde kendi ayaklarımız üzerinde durmayı öğrendik.
Muş’ta 3 katlı perde mağaza ve atölyesi olan ilkokul mezunu 54 yaşındaki Şükran Bingöl, çalışmaya evde çanta yaparak başladığını anlatarak söze girdi:
- Daha sonra kursa gittim, perde işine girmeye karar verdim. Eşim çalışmama hep karşı çıktı. 8 yıl ayrı yaşadık, 1 yıl önce de boşandık. 3 çocuğum en büyük kazancım oldu. 2013’te 4 bin, 2014’te 6 bin lira mikro kredi kullanıp işimi büyüttüm. Şu anda ayda 8-10 bin lira gelirim var. Muş’un “En Girişimci Kadın”ı seçildim.
Mardin Kızıltepe’de tuhafiyecilik yapan 41 yaşındaki Mekiye Alkan, okuma yazma bilmediğini belirtti:
- Mikro krediyle işe girişerek parasızlığı aştım. Bu kredi, zor günlerimde benim ailem oldu. 2013’te 1000 lira, 2014’te de 2 bin lira kredi kullandım. Şimdi aylık gelirim 2 bin 500 lira civarında. 3 çocuğumun da okumasını çok istiyorum.
Ardından yine okur-yazar olmayan 56 yaşındaki Melek Özer odaya girdi:
- Eskiden eşim ve ben asgari ücretli işçiydik. Sonra küçük simitçi fırını açtık. Eşim hastalanınca fırında işler bana kaldı. 2013’te 2 bin lira, 2014’te 4 bin lira mikro kredi kullandım. Şu anda aylık gelirim 2-4 bin lira arasında.
Tam odadan çıkarken şu benzetmeyi yaptı:
- Mikro krediciler parayı “çomça” (kepçe) ile verip çay kaşığı ile alıyor. Allah onlardan razı olsun.
Türkiye İsrafı Önleme
Vakfı (TİSVA) Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Aziz Akgül, ödül töreninde, “Türkiye Grameen Mikrofinans Programı”nı 2003’te uygulamaya başladıklarını anımsattı:
- 67 ilde 110 şubeye ulaştık. 150 bin kadının kullandığı toplam kredi miktarı 500 milyon lirayı aştı. Halen 44 bin kişi kredi zincirinin içinde. Yani, aktif kredi kullanıcısı konumunda. Kredi geri dönüş oranı da yüzde 99.9.
Finaldeki 30 “mikro girişimci” kadını gözlerimiz dolarak dinledik...
1500-2500 liralık ödüle uzananların gurur ve sevincini gördük...
Törenin sonunda 28 canı daha içimizden koparan Ankara’daki patlamayla sarsıldık...
Kurumsal zekât
CITIBANK Mikro Girişimci Ödülleri jürisinde yer alan General Electric Genel Müdürü Canan Özsoy, 5 saatlik toplantı sonrasında duygularını paylaştı:
- Bu jüride her zaman görev alırım.
Citibank A.Ş. Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, teşekkür etti:
- Bu yarışma, en çok önemsediğimiz etkinliklerin başında.
Kadın Emeğini Destekleme Vakfı (KEDV) Başkanı Şengül Akçar, özel sektöre çağrı yaptı:
- Türkiye, mikro krediye daha çok kaynak yaratabilir. Bunu özel sektörden bekiyoruz. Şirketler, “kurumsal zekât” gibi düşünüp mikro krediye kaynak sağlasın.
Çocuğunuza pahalı elbise yerine pahalı sebze-meyve alın
ÇATALCA’da organik tarım yapan ilkokul mezunu 40 yaşındaki Nazan Kurtan, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde “Ekolojik Köprüler” projesi kapsamına girdiklerini belirtti, şu mesajla dikkati çekti:
- Çocuklarınıza pahalı elbise yerine, pahalı sebze-meyve alın. Organik ürünlerle sağlıklı nesiller yetiştirelim.
Sokağa çıkma yasağında tezgâhı evin önüne açtı
DİYARBAKIR Kayapınar’dan 66 yaşındaki Emine Bayram, okuma-yazma bimediğini belirterek öyküsünü anlatmaya başladı:
- 8 çocuğum var. Eşim vefat edince, kimseye minnet etmeden çocuklarıma bakabilmek için pazarda sebze satmaya başladım. İşe mikro kredi kullanarak başladım. Evimi geçindiriyorum. Hayalim pazar tezgahından sabit dükkana geçmek.
Terörü, sokağa çıkma yasaklarını sorduk, yanıtladı:
- Bizim oralarda sokağa çıkma yasağı konulduğunda elimde satmam gereken sebzeler vardı. Ben de evin önüne tezgah açtım. Ayda 3-5 bin lira gelirim var.
Paylaş