Kan şekeri düşen işçi bayıldı fabrikada kahvaltı başlattı
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
TEKSTİL-konfeksiyon ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren Akdaş Group’un Çatalca’daki konfeksiyon fabrikası sabah saatlerinde işçinin biri baygınlık geçirdi...
Durum fabrika sorumlusu Hüseyin Akdaş’a bildirildi. Benzeri baygınlık olayı, farklı işçilerle birkaç kez daha tekrarlanınca, Hüseyin Akdaş durumu şirket doktoruna sordu, şu yanıtı aldı:
İşçilerin bir bölümü sabah evden kahvaltı yapmadan çıkıyor. Bu şekilde çalışmaya başlayınca kan şekerleri düşüp, baygınlık geçirebiliyorlar.
Hüseyin Akdaş, bunun üzerine konuyu önce Akdaş Group’un Genel Müdürü olan abisi Fatih Akdaş’la paylaştı. İki kardeş, "Acaba işçilere kahvaltı servisi de mi yapsak" diye düşündü. Bu düşünceyi Akdaş Group’un kurucularından babaları Yusuf Akdaş ve amcaları Yunus Akdaş’a aktardılar. Karar alındı:
Fabrikada saat 07.30’da kahvaltı servisi yapılacak. Mesai saat 08.00’de başlayacak.
Akdaş Group’un Çatalca’daki fabrikasına geçenlerde Yunus Akdaş’la birlikte gittik. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ve Üçel Gıda’nın patronu Hasan Yıldırım da bize katıldı. Fabrika turunda rehberliğimizi de Fatih Akdaş-Hüseyin Akdaş kardeşler yaptı.
Hikmet Tanrıverdi kadın çalışan ağırlığına dikkat çekti: "Kadın çalışan oranının en yüksek olduğu sektör tekstil-konfeksiyondur. Kayıtlara bakılırsa kadın çalışan oranı sektörümüzde yüzde 44’tür. Kayıtdışı eleman çalıştıran atölyeleri de katarsak bu oran yüzde 70’e kadar çıkar."
Akdaş Group, Chrispino markasıyla erkek hazır giyim sektörüne ürün sunuyor. Crispino mağazalarının sayısı da 44’ü buluyor. Üretim ve perakendeyle birlikte şirketin toplam cirosu 90 milyon YTL’ye ulaşıyor. Yurtdışında da yine Chrispino markasıyla 16 mağaza açmışlar. Ancak, daha sonra onları toptan veya franchise sistemine dönüştürmüşler.
Üretim, Akdaş Tekstil A.Ş. adlı şirket üzerinden yürüyor. Fabrikadaki üretimin yüzde 80-85’i "Zara Men" etiketi taşıyor. Yani, ihracatın önemli bölümü Zara’ya yöneliyor. Şirketin ihracatı 22 milyon Euro’yu buluyor. Akdaş Hazır Giyim A.Ş.’nin yönettiği Crispino markalı ürünler için başka üreticilerden hizmet alınıyor.
Hikmet Tanrıverdi, kriz ortamında çalışmayı, "cam topu tutmaya" benzetti: "Şu anda cam topu tutmakta zorlanıyoruz."
Fatih Akdaş da krizin yarattığı sıkıntılı ortama dikkat çekti: "Artık ’dayanılabilir zarar’ planı bile yapılıyor. Aslında biz fabrikayı Çatalca’dan Anadolu’ya taşımak istiyoruz ama taşınma maliyeti bizi ürkütüyor. Belki Anadolu’da fabrika inşaatı için de Toplu Konut İdaresi (TOKİ) devreye girebilir."
Fatih Akdaş, "TOKİ, Anadolu’da fabrika yapsın, biz devralıp, işlerimizi oraya taşıyalım" demeye getiriyor...
Dar gelirliye ayda 100 YTL taksitle konut, Doğu ve Güneydoğu’da Mehmetçiğe "sağlam karakol" derken, şimdi de "TOKİ, Anadolu’da fabrika yapsın" çağrısı...
TOKİ bu yükü de kaldırabilir mi?
Muhtar Kent’in kalesi Ayvalık’ta ’Coca-Cola yok’ demek mümkün mü
RADİKAL Gazetesi Ekonomi Müdürü Ruhi Sanyer’le eşi Zehra Güngör, bayram molasının birkaç gününü geçirdikleri Ayvalık’ta oradaki dost ve akrabalarıyla birlikte pizza yemeye gitti.
Pizza Uno adlı restoranda pizzalar ve içecekler ısmarlandı. İçecek servisi başladığında masaya Pepsi-Cola getirildiğini gören Ruhi Sanyer itiraz etti:
Ben Coca-Cola istemiştim, siz Pepsi getirdiniz.
- Bizde Coca-Cola yok efendim.
Ne demek yok?
- Pepsi’yle anlaşmamız var. O yüzden Coca-Cola servisi yapmıyoruz.
Burası The Coca-Cola Company CEO’su Muhtar Kent’in memleketi. Yani, onun kalesi sayılır. Ayvalık’ta bir restoranda müşteriye "Coca-Cola yok" denilmesi yakışık alır mı?
- Efendim, biz 17 yıldır Pepsi’yle çalışıyoruz. Pepsi’nin bize çok yardımı oldu.
Madem öyle bundan sonra değiştirin.
- Pepsi’yle üç yıllık daha anlaşmamız var. Değiştiremeyiz.
Ruhi Sanyer üşenmedi, Coca-Cola Türkiye CEO’su Ahmet Burak’ı aradı. Durumu ona anlattı. Burak, Ayvalık’la ilgili bilgilerini tazeledikten sonra Ruhi’ye yanıt verdi: "Evet, o restoranın Pepsi’yle uzun dönem anlaşması varmış."
Ayvalık dayanışmasıyla dünyanın en ücra köşelerinden bile Muhtar Kent’e, "Muhtar Abi, burada Coca-Cola göremedim, haberin olsun" mesajları gönderen Ruhi Sanyer, yine de kafaya taktı: "Muhtar Kent’in kalesi Ayvalık’ta ’Coca-Cola satmam, Pepsi var’ demek mümkün mü?"