İTÜ’de Yelken Kulübü’nü kurdu, çalışma hayatında ‘yüzer ofis’e yerleşti

MUSTAFA Soner Eroğlu’nu 1979 yılında, Gaziantep’ten İstanbul’a güzel sanatlar eğitimini hedefleyerek sınava girmeye geldiğinde tanıdım.

Haberin Devamı

1980 yılı mayıs ayında yaşadığımız polis baskını sonrasında Cihangir Pürtelaş Sokak’taki kiralık evimizi terkederken, iki kafadar Mustafa Soner Eroğlu ile Mustafa Aslandoğdu karşımıza dikildi:
- Kalacak yerimiz yok. Herşeyi göze alır, bu evde yaşarız.
Hep birlikte nice badireler atlattık, Mustafa Eroğlu okulu bitirirken hayatını Gülsün’le birleştirdi. Gülsün Eroğlu, eğitimini aldığı gibi resimle uğraşırken, Mustafa gümrük müşavirliği yolunda ilerledi.
Mustafa zamanla tekneye, yelkene merak sardı. Oğlu Yiğit Eroğlu da onun yanında denizi, yelkeni sevdi. Yiğit, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği bölümüne girdiğinde kolları sıvadı, Yelken Kulübü’nün kurulmasına öncülük etti.
Yiğit, üniversiteyi bitirmeye yaklaştıkça, iş hayatı için yönünü denize doğru çizdi. Hem ailesiyle teknede geçirdiği zaman, hem de Yelken Kulübü, onun için artık aynı zamanda ekmek kapısı da olmuştu.
2009 yılında Türkiye’nin ilk yelken antrenörü Levent Özgen’le birlikte Hedef Yelken’i kurdu. Kendilerine Fenerbahçe Marina’yı merkez seçip, üniversite öğrencilerine, şirket yöneticilerine yelken eğitimi vermeye başladılar.
Bundan birkaç ay önce Yiğit’ten measj aldım:
- Artık işlerimizi “yüzer ofis”te yürütüyoruz.
Armatör Kahraman Sadıkoğlu’nun yıllar önce yaptırdığı, yanaştığı her bölgede tartışmaya yol açan “yüzer ev”inden sonra Yiğit Eroğlu ile Levent Özgen de yaptıkları işi dikkate alarak, “yüzer ofis” yaptırma yoluna gitmişlerdi.
Yiğit’i Fenerbahçe Marina’da bağlı olan yüzer ofiste ziyaret ettiğimde sordum:
- Nereden çıktı bu yüzer ofis işi?
- Türkiye’nin ünlü yat tasarımcılarından Turhan Soyaslan, yüzen evden esinlenerek bir tasarım yaptı. Biz de böyle bir ofisin işimize daha uygun olacağını düşündük.
- Yüzer ofisin size sağladığı avantajlar var mı?
- Elbette... Bir kere saatte 10 mil seyir sürati yapabiliyor. 40 kişilik yüzer ofise eğitimde kullandığımız iki gorbon teknesini yükleyerek açılıp çalışmalarımızı yapabiliyoruz. İstanbul’un farklı noktalarına eğitim için gidebiliyoruz.
- Kaç kişiyle eğitim veriyorsunuz?
- 11 kişilik kadromuz var. 8 eğitim teknesiyle 14 yaşından büyük herkese yelken eğitimi verebiliyoruz.
Yiğit Eroğlu, üniversitelerde yelken merakının giderek arttığını vurguladı:
- Biz İTÜ’de kolları sıvadığımızda yelken kulübü olan üniversite sayısı 8’di. Bugün 18 üniversitede yelken kulübü var. Bunların 8’inin üyelerine biz eğitim veriyoruz.
- Jeoloji mühendisliği yapmayı hiç düşünmedin mi?
- Yelken benim hobimdi, sonra işim de oldu. Artık jeoloji mühendisliğini pek düşünmüyorum.
Bazı şirketlerin isteyen personelini yelken eğitimine gönderdiğini vurguladı:
- THY, Procter&Gamble, Garanti Bankası, Pfizer ve Allianz müşterilerimiz arasında.
Birkaç yıl önce eski futbolcu ve ünlü yorumcu Rıdvan Dilmen’i NTV Radyo’dan dinlerken şu sözü çok ilgimi çekti:
- İnsanın hobisiyle para kazanması kadar güzel bir olay yoktur. Ben hobimle hayatımı da kazanıyorum, çok mutluyum...
Aynı durum genç işadamı Yiğit Eroğlu için de geçerli...
Keşke herkes “hobi”sini “iş”e, “iş”ini “hobi”ye dönüştürebilse...
O zaman “çalışan mutluluğu”nda patlama yaşarız değil mi?

Haberin Devamı

Somali’den tam burslu öğrenci kampanyasını CHP mi başlattı

Haberin Devamı

BİRKAÇ gün önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Somali dramını görmek üzere gittiği Kenya’daki kamptan izlenim aktaran Hürriyet Ankara Temsilcisi Metehan Demir’in haberinin birinci sayfadaki başlığını görünce itiraz ettim:
- Habere “Her üniversite 2 Somalili öğrenci alsın” başlığı atmanızı doğru bulmuyorum.
Yazıişleri Müdürlerimizden Arif Dizdaroğlu, itirazımın nedenini sordu:
- Süzer Holding Onursal Başkanı Mustafa Süzer’in iftarında Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, kendi alacakları tam burslu 10 Somalili öğrenciyle kampanya başlattı. O gece 7 üniversiteden toplam 70 öğrenciye tam burs sözü çıktı. Yücel, Yüksek Öğfretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan’la görüştü. İki günde üniversite sayısı 28, tam burs alacak Somalili öğrenci de 235 oldu. Üniversiteler en az 5’er öğrenci alma sözü verdi.
Bunları anlattıktan sonra ekledim:
- İlk 7 üniveriste ve 70 öğrenciyi Milliyet’te Songül Hatusaru haber yaptı. Aynı gün ben de yazdım. Sonra tam burs sözü verilen Somalili öğrenci sayısının 235’e çıktığını da duyurduk. Bu durumda Kılıçdaroğlu’nun “Her üniversite 2 Somalili öğrenci alsın” çağrısı biraz geride kalmıyor mu?
Arif Dizdaroğlu, gazete baskıya gitmeden önce birinci sayfadaki başlığı değiştirdi. Kılıçdaroğlu’nun bir başka mesajını başlıkta yansıttı.
CHP yönetiminden birileri üniversitelerin attığı adımı Kılıçdaroğlu’na aktarsa, başlamış kampanyaya omuz verip büyümesini sağlamaları daha doğru olmaz mıydı?

Haberin Devamı

Türkiye, Belize’ye vizeyi Uzanlar yüzünden koymuş

AĞUSTOS ayı başında ihracat verilerinin açıklanacağı toplantı için Çanakkale’ye giderken Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Yardımcısı Mustafa Çıkrıkçıoğlu, ihracatta ulaşılan noktaya örnek verdi:
- Bugün dünyada ihracat yapmadığımız 3-4 ülke kaldı. Onlar da kapalı ekonomi olduğu için giremedik.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi sordu:
- Senin ülkeye de ihracatımız var değil mi?
Araya girdim:
- Sizin ülke hangisi Mustafa Bey?
- Belize...
- Belize nerede Mustafa Bey?
- Orta Amerika’da. Ben Belize’nin İstanbul Fahri Konsolosuyum. Hedefim Belize’den gelenlere uygulanan vizenin kaldırılması.
- Belize’ye neden vize konulmuş?
- Çünkü bie ara Uzanlar Belize pasaportu sahibi olmuş...
Daha sonra Mehmet Çeker’in İstanbul Beyazıt’ta kısa süre önce açtığı Doubletree by Hilton’da iftarda buluştuğumuz Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Ahmet Ertürk’e sordum:
- Belize adlı bir ülke bilir misin?
- Bilmez miyim? TMSF (Tasarruf Meduatı Sigorta Fonu) Başkanı’yken bir ara Uzanlar’ın Belize pasaportu taşıdıkları bilgisi almıştık...
Uzanlar’a pasaport veren Belize’ye “vizesiz giriş” kapısı açılır mı?

Yazarın Tüm Yazıları