Paylaş
- Gidilecek yere çok kısa mesafe kaldı. Otobüs o noktaya kadar gidemiyor. Bundan sonrasını yürümeniz gerekiyor.
Bel ağrısından ayakta dahi durmakta zorlanan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, iş dünyasından arkadaşlarına durumunu aktardı:
- Benim yürüyebilmem mümkün değil.
Türk-İtalyan İş Konseyi Başkanlığını yürüten Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, otobüsten iner inmez bir taksi durdurdu. Aralarında Mehmet Büyükekşi’nin de yer aldığı 3-4 kişi taksiye bindi.
Taksi şoförü müşterilerinin Türk olduğunu öğrenince onları gururlandıran şu cümleyi kullandı:
- Avrupa Birliği (AB), İtalya’yı üyelikten çıkarıp Türkiye’yi almalı. Türkiye, bu dönemde AB üyeliğini İtalya’dan daha çok hakediyor.
O gün İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’yu da dinleyen Mehmet Büyükekşi, Ziylan Grubu ve ayakkabı sektörünü temsilen 20-30 yıl önce Milano’da sektörle ilgili fuarlarda karşılaştığı muameleyi anımsadı:
- İtalyan ayakkabı markaları, Türk olduğumuzu öğrenince bizi fuardaki standlarından içeri sokmazlardı.
Büyükekşi, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, TİM Başkanvekilleri Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Ali Nedim Güreli ve Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği Başkanı Abdulkadir Çıkmaz’la birlikte 2014’ün ilk ihracat verilerini açıkladığı Gaziantep’e giderken uçakta İtalya izlenimlerini paylaşıp ekledi:
- Fuarda İtalyanlar’dan, “Türkler bizim ürünlerimizi alamaz, biz Türkler’e ayakkabı satmayız” şeklinde gururumuzu kıran sözler duyardık.
- Şimdi Ziylan Grubu olarak İtalya’nın Lumberjack markasını alacak güce ulaştınız. Kale Grubu, İtalya’nın önemli seramik markalarından birini bünyesine kattı.
Büyükekşi, bu kez de Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Gül’ün Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’yi ağırladığı güne döndü:
- Fransa Cumhurbaşkanı, ülkemizi ziyareti sırasındaki konuşmalarında Türkiye’yi yere göğe sığdıramadı. Aynı doğrultudaki sözleri İtalya Cumhurbaşkanı’ndan da dinledik. Yani, 17 Aralık sürecine rağmen Türkiye’nin dış dünyadaki olumlu görüntüsü devam ediyor.
Sözlerini şu çağrıyla noktaladı:
- Yaşanan süreci bir an önce sonlandırıp işimize yoğunlaşalım.
Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Muharrem Yılmaz, 17 Aralık sonrası ortaya çıkan görüntünün yabancı sermayeyi frenleyeceği uyarısı yapınca Başbakan Tayyip Erdoğan’dan “vatan hainliği” yanıtı alıyor.
Büyükekşi ise, Fransa ve İtalya cumhurbaşkanlarının sözlerinden yola çıkıp “yumuşak uyarı”yı seçiyor.
Yumuşak ya da sert, uyarılara sinirlenmek yerine, dikkate almak gerekmez mi?
IMF’ye 100 milyon dolar borç vermeyi teklif ettim
GAZİANTEP’in 782 bin 899 kişilik nüfusuyla Türkiye’nin 3’üncü büyüğü konumundaki ilçesi Şahinbey’in AK Partili Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, cumartesi sabahı Şeyh Fethullah Parkı’ndan başlayan 2-3 saatlik tur sırasında ödüllü sokak sağlıklaştırması projelerini yerinde anlattı:
- Sokak sağlıklaştırmasını kendi kaynaklarımızla yaptık. Şeyh Fethullah Parkı, cami ve çevresindeki tarihi dokuyu gün ışığına çıkardık. Bu varlıkları kapatan binaları yıktık. Burada kentsel değil, kültürel dönüşüm oldu. Kamulaştırmaya 230 milyon lira ödedik.
Belediyenin 2014 bütçesinin 750 milyon lira olduğunu belirtip, ekledi:
- İmarlı arsalar yaratıp, kaynak sağladık. Bilançomuz o kadar güçlü ki, Uluslararası Para Fonu’na (IMF) 100 milyon dolar borç vermeyi dahi teklif ettik.
- Teklifi kime, nasıl yaptınız?
- Başbakanımızın IMF’ye borcumuzun sıfırlandığını, 5 milyar dolar borç verebilecek noktaya ulaştığımızı açıkladığı gün Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le görüşmem vardı. Kendisine IMF’yle ilgili teklifimiz aktardım.
- Yanıtı ne oldu?
- Olumlu ya da olumsuz birşey söylemedi. Biz 100 milyon doları vermeye hazırız.
Hükümet, IMF’ye vereceği 5 milyar doların içine o 100 milyon doları koysa, Şahinbey’e bir faydası olur mu?
Paylaş