ING: Dışarıya para götürmedik, Türkiye’ye 922 milyon dolar getirdik
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
ÖNCEKİ sabah ING Bank Türkiye CEO’su Hakan Eminsoy’la bankanın İstanbul’daki merkezinde buluştum. Eminsoy’u, Türkiye’de yabancı bankalara bakışta "olumsuza kayış" konusunda üzüntülü gördüm.
Açıkça kimsenin adını vermedi ama mesajlarından öncelikle Milliyet Yazarı Yaman Törüner’in bir yazısına içerlediği net olarak anlaşılıyordu.
Çünkü Eminsoy söze şöyle girdi: "Türkiye’de yerli sermayenin sahibi olduğu bankalara para yatırmak ülke için daha doğrudur gibi hava yaratmak isteyenler var. Bu nasıl bir bakış açısıdır anlayabilmiş değilim. Yerlisi, yabancısı Türkiye’deki bankaların hepsi ülkemizdeki kurallara uyarak faaliyet gösterir. Bunun dışına kimse çıkamaz. Yani, yabancı bankaya yatırılan para yabancıya gitmez."
Yaman Törüner, geçenlerde, "Türkiye’deki bazı yabancı bankalar, Avrupa’da sıkışan merkezlerine ülkemizden kaynak kaydırması yapabilir. Bu davranışı engelleyecek herhangi bir önlem yok" içerikli bir yazı yazmıştı.
Eminsoy’a Törüner’in, Merkez Bankası bünyesindeki para piyasalarının ilk kurucu genel müdürlüğünü yaptığını, Merkez Bankası ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanlığı görevlerinde bulunduğunu hatırlattım: "Yaman Bey’in bildiği, hissettiği bir şey olmasın?"
Hakan Eminsoy, hazırladığı dosyayı çıkardı, ING Bank’ın Türkiye’ye geldikten sonra, Oyakbank’ı satın alma bedeli sonrasındaki sermaye artırımlarını şöyle sıraladı:
Eylül 2007: 75 milyon YTL.
Ocak 2008: 250 milyon YTL.
Eylül 2008: 135 milyon YTL.
Dosyaya baktım, ING Bank Türkiye, sermaye artırımlarının yanısıra şube sayısı ve personel açısından da önemli ölçüde büyümüştü. Bu yılın ilk 9 aylık döneminde ING Bank Türkiye, 46 yeni şube açmış, personel sayısını da 5 bin 922’den 6 bin 269’a çıkarmıştı.
Eminsoy, bir konunun altını özellikle çizdi: "Türkiye’deki birçok banka gibi, biz de Oyakbank döneminde yurtdışındaki bankalardan sendikasyon kredileri alırdık. ING’ye geçtikten sonra bize, ’Dış kaynaklı krediye ihtiyacınız olduğunda başkasından sendikasyon aramayın, biz size kaynak göndeririz’ dediler."
Yine dosyaya baktım. Kullanılan sendikasyon ve ING merkezli kaynakların seyri şöyleydi:
2007: Kullanılan sendikasyon kredisi 250 milyon dolar.
Mart 2008: Kullanılan sendikasyon kredisi 250 milyon dolar.
Mart 2008: ING’den gönderilen kaynak 500 milyon dolar.
Haziran 2008: Kullanılan sendikasyon kredisi 250 milyon dolar.
Haziran 2008: ING’den kullanılan kaynak 700 milyon dolar.
Eylül 2008: Kullanılan sendikasyon kredisi 100 milyon dolar.
Eylül 2008: ING’den kullanılan kaynak 922 milyon dolar.
Eminsoy, dosyasından bir tabloya daha dikkatimi çekti: "Yüzde 100 yabancı sermayeli bankaların kullandırdıkları kredilerin mevduatlarına oranı, yerli sermayeli bankalara göre daha yüksek. Bu da onların dışardan Türkiye’ye kaynak getirdiklerini gösterir."
ING, Oyakbank’ı Oyak Holding’ten 2.7 milyar dolara almıştı. Sermaye artırımları 460 milyon YTL’yi, şimdiki kurlarla 310 milyon doları bulmuş. Ayrıca, ING’nin merkezinden 922 milyon dolara ulaşan kredi musluğu açık tutulmuş.