Paylaş
- İmar mevzuatı yeni baştan ele alınmalı, dikey yapılaşma tercihleri, tarihi ve çevresel doku gözetilerek değerlendirilmeli, imar değişikliği uygulamaları kamu vicdanını zedeleyen, kişilere özel değerlendirmelerden arındırılmalıdır.
Ekonomi Bakanlığı ve TMB’nin koordinatörlüğünde Ankara’da düzenlenen, Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ile Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) başta olmak üzere sektörü temsil eden derneklerin katıldığı zirvede Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “İnşaat Sektörü Bildirgesi”nden alıntılar yaptığını vurguladı:
- Sayın Başbakanımız, bizim bildirgeye tümüyle katıldığını, altına imza atabileceğini söyledi.
GYODER ve KONUTDER’in zirvede “rant vergisi” konusunun gündeme getirdiğini belirtti:
- Sayın Başbakan, “Bir gecede zenginleşmeye karşıyız. Her şey hakkaniyete uygun olsun istiyoruz” dedi. Bu konuda tartışmaya açık olduklarını belirtti.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın şu mesajını aktardı:
- İmar değişiklikleri, belediyelerin hizmet yükünü artırıyor. Belediyelerin daha iyi hizmet verebilmesi için imar değişikliği ile gündeme gelen değer artışından pay alması gerekiyor.
Yenigün, TMB’nin 141 üyesinin Türkiye’deki inşaat yatırımlarının yüzde 70’ini gerçekleştirdiğini kaydetti:
- “Rant vergisi” diye gündeme oturan konuda GYODER ve KONUTDER ile ortak çalışma yapacağız.
Ardından bildirgedeki cümleyi anımsatıp ekledi:
- Biz de bir gecede zenginleşmeye karşıyız. Yeter ki yapılacak düzenleme hakkaniyetli olsun. Böyle bir durumda imar değişiklikleriyle oluşan değer artışından belediyelerin pay almasına biz de itiraz etmeyiz.
“Bir gecede zenginleşme” örneklerini İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerimizde çok gördük...
Asıl arsa sahibinin alamadığı izinleri, kimlerin nasıl aldığına, beklenmedik şekilde emsallerin arttığına, gökdelenlerin yükseldiğine tanık olduk.
Bu tutum ortadan kalkmadıkça, “rant vergisi” olayı çözer mi?
Irak için ‘iç pazar finansmanı’ verilsin
TÜRKİYE Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Başkan Yardımcısı Burak Talu ve Genel Sekreteri Haluk Büyükbaş, 2013 verilerini anımsattı:
- 2013’te Türk müteahhitlerinin yurtdışında imzaladığı 32.5 milyar dolarlık sözleşmenin yüzde 90’ı bizim üyelerimize ait. Bu sözleşmelerle gerçekleşen ciro 20 milyar dolar oldu.
- 2014’te durum nasıldı?
Yenigün yanıtladı:
- Sözleşmelerin toplam büyüklüğü 22.5 milyar dolara indi.
- Ciro ne kadar oldu?
- Henüz kesinleşmedi ama 17-18 milyar dolar dolayında olacak.
Gerilemenin nedenine değindi:
- 2014’te Irak iyi gitmedi. Libya belirsizleşti. Son dönemlerde buna bir de Rusya’daki sıkıntılar eklendi. Rusya’da 2 yıl pek iş çıkmayacak gibi görünüyor.
Irak’tan umutlu olduklarını kaydetti:
- Merkezi hükümetle ilişkiler düzeliyor. Irak, en hızlı geri dönüş olan pazar. Orada bekleyen 2.5 milyar dolarlık işimiz var. Finansman sorunu yaşanıyor. Irak’a aynı Türkiye’deki işlere finansman sağlanıyormuş gibi bir formül bulunsa en azından 2.5 milyar dolarlık iş hızla tamamlanır.
Dışarıdaki işlerde aramızda yarış tuzağına düşüyoruz
TMB Başkanı Mithat Yenigün, yurtdışındaki ihalelerde işbirliğinin önemine değindi:
- Türk müteahhitleri olarak yurtdışındaki birçok ihalede karşı karşıya kalıp yarışıyoruz. Dışarıdaki işlerde birbirimizle yarış tuzağına düşmeyelim. Birleşip, daha büyük ihalelere birlikte ve güçlü girelim. Az da olsa bunun örneklerini görmeye başladık.
Paylaş