Paylaş
- İKSV Ekonomik Etki Araştırması. Dr. Zeynep Ekşioğlu’nun Özlem Ece’nin desteğiyle yaptığı çalışma, ilk kez böyle bir araştırmayı ortaya koydu.
Eczacıbaşı, Yardımcısı Ahmet Kocabıyık, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Mali ve İdari İşler Başkanı Ahmet Balta’yla birlikte düzenlediği sohbette araştırmadaki verilere değindi:
- 2011’de düzenlediğimiz etkinlikleri 400 bini aşkın kişi izledi. Bunlar arasında 10 bin yabancı vardı. Etkinliklerin düzenlendiği bölgelerde katılımcılar bilet dışında 17.3 milyon lira harcadı.
İKSV’nin etkinliklerinin yarattığı toplam ekonomik etki büyüklüğünün altını çizdi:
- 2011’deki etkinliklerimizin tetiklediği doğrudan ve dolaylı harcamaların toplamı 38.3 milyon lirayı buldu. Bunun ekonomi genelinde yarattığı ek gayrisafi katma değer ise 31.7 milyon lira oldu. Özetle İKSV’nin 2011’deki etkinliklerinin yarattığı ekonomik etki 70 milyon liraya ulaştı.
Bu rakamın küçük ölçekli bir şirketi ikiye katlayacak düzeyde olduğunu işaret edip ekledi:
- İKSV, 2011’de 2 milyon liralık kamusal destek aldı. Buna karşılık kamuya doğrudan aktardığımız vergi 4.7 milyon lira oldu.
Etkinliklerimizi izleyenlerin bilet dışı harcamalarından elde edilen KDV geliri de 2 milyon lirayı aştı. Yani, kamu desteğinden çok fazla vergi geliri yarattık.
Ahmet Kocabıyık araya girdi:
- Kamudan aldığımız 2 milyon liralık desteğe karşın, 6.7 milyon liralık vergi geliri yaratabilmişiz. Kamu desteği 5 milyon lira olsa, vesile olduğumuz vergi geliri de 15 milyon liraya çıkabilir.
Bülent Eczacıbaşı, nüfusu 1 milyonu aşan kentlerde kültürel faaliyetlere ayrılan kamu desteğinin kişi başına düzeyine odaklandı:
- Avrupa’da nüfusu 1 milyonu aşan kentlerde kültürel faaliyetlere yönelem kamu desteği kişi başına 58 Euro düzeyindeyken, bu rakam İstanbul’da 20 Euro’da kalıyor.
Raporun mimarı Zeynep Ekşioğlu, bu verinin dönemini anımsattı:
- İstanbul’daki 20 Euro, 2009 verilerine dayanıyor. İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olduğu 2010’da bu rakam belki de daha yüksekti.
Bülent Eczacıbaşı, Türkiye’nin 2023 hedeflerine vurgu yaptı:
- Hükümet, Türkiye’nin 2023’te 500 milyar dolarlık ihracat, 2 trilyon dolarlık milli gelir, 25 bin dolarlık kişi başına gelirle dünyada ilk 10 ekonomi arasına girmesini, yani süper lige çıkmasını hedefliyor. Biz, Türkiye’nin kültür ve sanatta süper lige çıkma hedefinin eksik kaldığını görüyoruz.
- Kültür ve sanatta dünya süper ligine nasıl çıkabiliriz?
- İstanbul’da kültür faaliyetlerine kamu desteğinin kişi başına yılda en az 100 Euro’ya çıkması gerekir.
Ahmet Kocabıyık, şu noktanın altını çizme gereği duydu:
- Biz bu desteğin ille de İKSV’ye verilmesi gerektiğini söylemiyoruz. Kültür ve sanat etkinliklerinde rol alan tüm kurumlara doğru bir şekilde pay edilmelidir.
Bülent Eczacıbaşı, çağrıyı spordan bir benzetmeyle bağladı:
- Ülkemizin kültür ve sanat etkinliklerinde de dünyanın süper liginde oynamasını hedefliyoruz. Ancak, bizim takımın 10 numarası, yani oyun kurucusu, yani kamu
ayağı eksik.
Kamu, kültür ve sanatta süper lige çıkışı sağlamak için 10 numaralı formayı giymeye hazır mı?
Milli Piyango’dan pay verin ‘şehir vergisi’ de düşünün
İKSV Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Türkiye’nin kültür-sanatta öne çıkmasını sağlayacak önerilerini şöyle sıraladı:
· Emlak vergisinden kâr amacı gütmeyen kültür-sanat kurumları ve bu alandaki altyapı hizmetlerine yönelik desteği de kapsayacak pay ayrılsın.
· Avrupa’nın birçok kentinde yabancı turistlerin konaklama bedelleri üzerinden otel kategorilerine göre değişen “şehir vergisi” alınıyor. İstanbul için de bu yöntemi düşünelim.
İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, otelcilerin tepkisini çekmeyecek formülü ortaya koydu:
- Turist başına 1-5 Euro arasında değişen kesinti söz konusu olabilir. Bu kaynak hem kültür-sanat etkinlikler, hem de turizme dönük tanıtım için kullanılabilir.
Eczacbaşı sürdürdü:
- Milli Piyango gelirlerinden kültür-sanata da pay verilsin. Sponsorluk harcamaları vergisel açıdan gider yazılabilsin.
Paylaş