İKSV, 40’ıncı yılını kutluyor ‘lale’nin öyküsü dikkat çekiyor

YIL 1972... San Grafik’in temel direği Mengü Ertel, Eczacıbaşı Holding’in kurucusu Nejat Eczacıbaşı’nın ofisinde:

Haberin Devamı

- Nejat Bey, Uluslararası İstanbul Festivalleri Vakfı için hazırladığımız logolar bunlar...
Nejat Eczacıbaşı, Mengü Ertel’in toplantı masasına yaydığı çalışmalara baktı. Hepsi için ayrı ayrı değerlendirmeleri aldı. Sonunda kararını verdi:
- Uluslararası İstanbul Festivalleri Vakfı’nı en güzel lale temsil eder. Logomuz çizdiğiniz bu lale olsun.
Nejat Eczacıbaşı’nın beğendiği lale logosunu San Grafik’in tasarım ekibinden Melike Betil çizmişti. Mengü Ertel, hemen kolları sıvadı, 1973 yılında ilki gerçekleşen Uluslararası İstanbul Festivali’nin ilk afişini de hazırladı.
San Grafik’in patronu Deniz Özsezen ile Genel Müdür ve oğlu Ülkem Özsezen, yanlarında getirdikleri tasarım örneklerini, tek tek yayınca Nejat Eczacıbaşı’nın tasarımları ilk gördüğü günü hayal ettim. Nitekim Deniz Özsezen’in şu sözü de beni buna yöneltti:
- Rahmetli Mengü Bey’in Nejat Eczacıbaşı’na sunum yaptığı günlerden sonra bu örnekleri ilk kez siz görüyorsunuz.
- Bu örnekleri bana neden getirdiniz?
- Gördüklerinizde bir kültür sanat etkinliğinin marka haline gelişinde önemli rol oynayan öykünün başlangıcı var. İKSV, 40’ıncı yılını kutluyor. 40 yılın temelinde Mengü Bey ve ekibinin emeği, göznuru da var.
Deniz Özsezen, San Grafik ailesine ortak olarak 1974 yılında katıldığını vurguladı:
- İKSV’nin temellerine San Grafik’te harç konulurken ben yoktum. Sonradan ekibe katıldım. Sonraki dönemlerde Mengü Bey’in afişleri nasıl hazırladığına tanık oldum.
Ardından şu noktanın altını çizdi:
- İstanbul Kültür Sanat Vakfı, geçen 40 yılda Türkiye’nin önemli bir markası haline geldi. İlk yıllarda sanatçı getirmekte zorlanırken, bugün dünyada bu alanda çok önemli kapıları açabiliyor. Yani, bu işin gerisinde bir marka olayı var.
Sonra Grafikerler Meslek Kuruluşu’nun Yurdaer Altıntaş’ın başkanlığı döneminde çıkan Logo Türk kataloğunu çıkardı, İKSV’nin halen kullandığı lale logosunun bulunduğu sayfayı açtı:
- Bakın, logonun yanında San Grafik, Mengü Ertel ve Melike Betil’in isimleri var.
- Varmak istediğiniz nokta nedir?
- İKSV 40’ıncı yılını kutlarken, marka yolculuğunda logonun öyküsünün de bilinmesini istedim.
Bunları anlatırken, 1973’teki afişe dikkat çekti:
- İKSV’nin 20’nci yılında aynı afişi bir kez daha kullanmışlardı...
Yeri gelmişken Deniz Özsezen’e San Grafik’in imza attığı logoların sayısını sordum:
- Sanıyorum 1000 dolayında şirket, kurum, dernek ve vakfın marka yolculuğunun temel taşı olan logosunda San Grafik’in imzası var. San Grafik, 1953’te kurulmuştu. 2013’te 60’ıncı yılını kutlayacağız.
Deniz Özsezen, markalaşmanın temel ögesi logolarda imzası olanların anımsanması gerektiğini vurgulayıp, hayalini paylaştı:
- Türkiye’nin bir marka ajansı ve müzesi olmalı...
İKSV’nin logo öyküsünden yola çıktık, “marka ajansı ve müzesi”yle sohbeti noktaladık...

Haberin Devamı

Vinil asetat için Tarım Bakanlığı’ndan izne gerek var mı

Haberin Devamı

ÖĞRENCİLİK yıllarımdaki bekar evinden arkadaşım gümrük müşaviri Mustafa Soner Eroğlu, yılbaşından beri birkaç kez aradı:
- Bazı kimyasal ürünlerin ithalatı için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın da kontrolü devreye girecek. Bu durum, birçok sanayici için yeni bürokrasi ve sıkıntı yaratacak.
Konunun üzerinde ısrarla durdu, anlamam için bir de örnek verdi:
- Örneğin vinil asetat isimli hammadde. Bunun için 14 Şubat’tan itibaren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan da kontrol belgesi almak gerekecek.
- Nerede kullanılıyor bu madde?
- Boya, tutkal, tekstil kimyasalları ve plastik üretiminde kullanılıyor. Bu madde Türkiye’de üretilmiyor ve ABD’den ithal ediliyor.
- Tarım Bakanlığı’nın kontrolünden de geçmesinin ne zararı var?
- Vinil asetat sadece bir örnek...Onun gibi başka kimyasal maddeler de var. Zaten ithalat sırasında çok önemli denetimler yapılıyor. İşin içine bir de Tarım Bakanlığı’nın girmesi, sanayiciler açısından zaman kaybına yol açacak.
Türkiye’nin dış ticaretini yöneten Ekonomi Bakanlığı’nın konuya yeniden bakmasında yarar var...

Haberin Devamı

Kutoğlu, IFW’de Avusturya Kültür Bakanı’nı ağırlayacak

ÇALIŞMALARINI genelde Avusturya’nın başkenti Viyana’da sürdüren, ancak Nişantaşı’nda da mağazası bulunan ünlü modacımız Atıl Kutoğlu bir bilgi notu gönderdi:
- Avusturya Kültür ve Turizm Bakanı dostum Claudia Schmied 8-11 Şubat’ta gerçekleşecek İstanbul Fashion Week’in (IFW) açılış günü gerçekleşecek defileme konuk olacak.
Schmied’in kreasyonlarını tercih eden bir Avusturyalı politikacı olduğunu belirtip, ekledi:
- Sayın Kültür ve Turizm Bakanı 7 Şubat akşamı İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri’nin (İTKİB) “Koza-Genç Tasarımcılar Yarışması”nın da onur konuğu olacak.
Kutoğlu, giyim dışı tasarımlarını da anımsattı:
- Doğtaş için mobilya tasarladıktan sonra Türk Kahvesini Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Merve Gürsel’in davetiyle Türk kahvesi fincanı tasarlama projesinde yer aldım.
7-11 Şubat günleri Türk hazır giyim sektörü modacılar için oldukça hareketli geçecek...
İzleyelim...

Yazarın Tüm Yazıları