Paylaş
- Biliyorum. Bunu geçen hafta içinde SETBİR Başkanlığını bırakan Bahçıvan Gıda’nın patronu Erdal Bahçıvan dile getirmişti.
Erkan Özsezen, anahtar teslimi entegre et tesisleri kurduğu için, sektördeki gelişmeleri iyi biliyordu:
- Et-Balık’ın fiyatları yükseltmesinin nedeni var.
- Nedir?
- Yanılmıyorsam 1.5 yıl önce Milli Savunma Bakanlığı, ordunun et ihtiyacının karşılanmasında bütün rolü Et-Balık’a verdi...
- Bunun ne zararı var?
- Et-Balık Kurumu bu görevi üstlendiği sırada karkas etin kilosu 9.5 lira dolayındaydı. O günlerde ilk ihalesini 11.5 liradan açtı.
- 2.5 liralık artış köylünün işine gelmiş olmalı...
- Aynen öyle oldu... Köylü özel sektör yerine Et-Balık’a döndü.
- Sonra?..
- Özel sektör de et alabilmek için fiyatını Et-Balık’ın üzerine çıkarmak zorunda kaldı.
- Alım fiyatı konusunda bir yarış yaşandı yani?
- Bir Et-Balık, bir özel sektör derken fiyatlar yükseldi... Et-Balık, orduya söz verdiği 14 liralık fiyattan et sağlayamaz noktaya geldi.
- Şimdi Et-Balık Kurumu ithal edeceği etleri askere mi verecek?
- Elbette sadece askere değil. Piyasada fiyatların yatışmasında da rol oynayacak.
- Peki, fiyatların böyle yükselmemesi için ne yapmak gerekiyordu?
- Askerin et ihtiyacı için doğrudan Et-Balık Kurumu’na yönelmek yerine özel sektörün de katılacağı ihale açılmalıydı. İhale sayesinde bir fiyat dengesi kurulurdu...
Erkan Özsezen’in anlattıkları, ette “spekülasyon”u Et-Balık Kurumu’nun ateşlediğini ortaya koyuyor...
Eğer durum böyleyse, Et-Balık Kurumu’nun rolünü yeniden gözden geçirmek gerekiyor...
Etin foyası tencerede çıkar
ET ithalatının gerçekleştirileceği ülkeler arasında yer alan Macaristan’da da görev yapmış Real Hipermarketleri Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan, tüketiciye dönük bazı ipuçları verdi:
- Biz kuşbaşının içinde yüzde 7 yağ bırakırız. Birçok satış noktasında bu oran yüzde 20’ye çıkar.
- Bu oran neyi değiştirir?
- Yüzde 20’lik yağ oranı 3-4 lira fiyat avantajı sağlar.
- Sizde yağlı kuşbaşı yok mu?
- Ona “yemeklik” etiketi koyarız. Daha ucuza satarız.
Özerkan, sotelik ete de dikkat çekti:
- Sotelik et, normalde buttan olur. Ancak, koldan da içine karıştırıp, maliyetini düşürenler var. Arada oluşan 3-4 liralık farkı cebe atarlar.
Sonra tüketiciye şu uyarıyı yaptı:
- Etin foyası tencerede çıkar...
Oyak’ın ‘Matematik Yarışı’ 9 bin 824 öğrenciye ulaştı
GEÇEN hafta başında Oyak’ın “Matematik Yarışması” ödül törenine uğradım... Bolu Fen Lisesi’nin şampiyonluğu göğüslediği törende, Oyak Kurumsal İletişim’den Hande Mistili Çelik’ten son rakamları istedim:
· “Oyak Liselerarası Matematik Yarışması”, 8 yıl önce çimento fabrikalarının bulunduğu 5 il ve 107 okulla başladı.
· Daha sonra Oyak iştiraklerinin bulunduğu 16 ildeki liseleri kucaklayan bir yarışmaya dönüştü.
· Geçen 8 yılda 2 bin 456 lisenin 9 bin 824 öğrencisi bu yarışmaya katıldı.
· 4 sorudan 40 tam puan alması beklenen okullar, ilk yıllarda 15 puanla bile il birincisi olabiliyordu.
· Bu yıl il birinciliklerinde 38 puanı zorlayanlar oldu.
· Yarışmaya katılan okullardan mezun olan öğrencilerin üniversite sınavındaki matematik başarısı arttı.
· Yarışma, okullar arası dayanışmayı artırdı.
8 yılda matematik yarışına giren 9 bin 824 öğrenciyi alkışlamak gerek...
Buzağıyı 15 günde sütten kesmek yanlış
ENTEGRE et tesisleri kurucusu Doğuş Makine’nin Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Özsezen, Türkiye’de et hayvancılığı ile süt işinin birbirine karıştırıldığını vurguladı:
- Canlı hayvan ithalatında genellikle gebe düve getirilir. Hayvan doğumu burada yapar. Yanlış da doğum sonrası başlar...
- Ne yanlışı?
- Bizde buzağı 15 günde sütten kesilir.
- Normal süresi nedir bu işin?
- Buzağı 6 ay boyunca anne sütü emerse daha iyi cins olur, et kalitesi yükselir.
- Bunu hayvancılıkla uğraşanlar bilmiyor mu?
- Özellikle küçük işletmelerde buna dikkat edilmiyor. Sütün kilosu 70, samanınki 50 kuruş. Sütü 70 kuruşa satıp, buzağıya 50 kuruşluk samanı yedirmek işlerine geliyor. Arada 20 kuruş kazanıyorlar.
- Çözüm nedir?
- İthal edilen gebe düvelerden köylüye 5’er adet dağıtalım. Doğan buzağının 6 ay anne sütüyle beslenmesi için köylüye destek de verelim. O zaman ABD ve Avustralya’daki gibi kaliteli etlik cinsler gelişir.
Türkiye’de buzağıyı 6 ay “anne sütü”yle besleyen kaç işletme var acaba?
Paylaş