Paylaş
- Hayırlı olsun. Ekonominin patronluğunun size geçtiği yolunda izlenim var.
- Türkiye’nin ilk “Ekonomi Bakanı” oldum. Ancak, bazı eklemeler dışında dış ticaretten sorumlu bakanlıktan farklı değil.
- Nedir yeni eklemeler?
- Yabancı Sermaye, Teşvik Uygulama Dairesi de bizim bakanlığa bağlandı. Yeni dönemde cari açık sorununa karşı daha sıkı adımlar atacağız.
Bu noktada Başbakan Erdoğan’ın Ocak 2010’da çizdiği rotayı anımsattı:
- Sayın Başbakanımızın talimatıyla ekonominin yapısında ihracat odaklı dönüşüm için kolları sıvamış, stratejilerimizi ona göre çizmeye başlamıştık. Şimdi bu doğrultuda yürüyeceğiz.
Bakanlığın görev alanıyla ilgili şu örneği verdi:
- Türkiye’ye yabancı sermayenin gelişinin yanısıra Türk işadamlarının yurtdışı yatırımları da bizim bakanlığın koordinasyonunda olacak.
- Yurtdışında iş yapan müteahhitler konusu zaten size bağlıydı?
- Şimdi yurtdışında kurulacak fabrikalar dahil biz ilgileneceğiz.
- Ekonomi Bakanlığı denince Hazine’nin de sizin bakanlığınıza bağlı olacağı izlenimi doğuyor.
- Hayır... Normalde Başbakan’a bağlıdır. Önceki gibi Sayın Ali Babacan’a bağlı yola devam eder.
Ardından Ekonomi Bakanlığı’nın yapısının doğru kurgulandığına değindi:
- Eskiden Yabancı Sermaye ile Teşvik Uygulama bizden ayrıydı. Şimdi bir bütünlük oluştu. Bu bütünlük içinde Türkiye’nin daha fazla döviz kazanacağı, ihracatını artıracağı, gelirini yükselteceği şekilde yolumuzu çizeceğiz. Ekonomi Bakanlığı bence çok doğru bir yapı oldu.
Zafer Çağlayan, Türkiye’nin ihracatını artırmak için ihracatçılarla birlikte dünyanın etrafını birkaç kez turlayacak kadar toplam uçuşa ulaşan seyahatler yaptı, bunun olumlu etkileri de özellikle global kriz sırasında görüldü...
Çağlayan’dan aldığım izlenim, tempoyu daha da yükselterek yola devam edeceği şeklinde oldu...
İzleyelim...
Ekonominin patronu yine Ali Babacan
EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan’la konuşurken 60’ıncı hükümet döneminde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın başkanlık yaptığı Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nun (EKK) temel yapısını anımsattım:
- EKK’de Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve siz vardınız. Gündeme göre diğer bakanlar da katılıyordu.
- Evet, öyleydi.
- Bakanlıkların adları değişti ama EKK’daki temel kadro aynı kaldı sanırım. Teknoloji, Bilim ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Kalkınma Bakanı da Cevdet Yılmaz oldu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yerini korudu.
- EKK’daki ekonomiyle ilgili bakanların aynı kaldığı doğru. Gündeme göre diğer bakan arkadaşlarımız da toplantıya katılıyor.
Başbakan Tayyip Erdoğan, Mali Kural konusunda kırmış olsa da ekonominin kaptanlığını, patronluğunu yine Ali Babacan’a emanet etti... Bir anlamda, ekonomideki başarılı performansı ortaya koyan kadroya dokunmadı...
Özellikle Babacan’ın ekonominin koordinasyonunu bu dönem de üstlenmesi, piyasaların beklentisini karşıladı...
Paylaş