Paylaş
- Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlenen “Prowein 2013” fuarına İstanbul İhracatçı Birlikleri çatısı altında “milli katılım” gerçekleştirelim. Bunun için birliğimiz kaynak ayıracak. Ekonomi Bakanlığı, yüzde 50 fuar desteği uygulamasını bu sektör için de işletecek.
Ali Başman, Latif Ünal’ı dinledi, çağrısına sevinse de emin olamadı:
- Ekonomi Bakanlığı fuarda şaraplarımızı tanıtmamız için gerçekten bize destek mi verecek?
Ünal, başta Bakan Zafer Çağlayan olmak üzere Ekonomi Bakanlığı’nın bu desteğe sıcak baktığını anlattı:
- Bu düşüncemizi bakanlık yetkililerine açtığımızda hemen desteğe hazır olduklarını söylediler. Nitekim öyle de oldu.
Latif Ünal, 25 Mart Pazartesi günü “Prowein 2013”teki “Wines of Turkey” şemsiyesini taşıyan Türkiye standında Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Oral, İstanbul İhracatçı Birlikler Genel Sekreteri Yasemin Demirdağ ve Düsseldorf’taki Ticaret Müşavirimiz Hüsamettin Kılıçkaya eşliğinde sohbet ederken Başman’la görüşmesini anlatıp, ekledi:
- Ekonomi Bakanlığımız da destek verdi, böylece “Prowein 2013”e ilk milli katılımı sağladık. Bundan sonra dünyadaki önemli şarap fuarlarına aynı tarzda ve daha güçlü şekilde milli katılımı gerçekleştireceğiz.
- Size “Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin şarapla ne işi var?” demediler mi?
- Aksine çok sıcak yaklaştılar. Ayrıca biz aile olarak bağcılık ve şaraba uzak değiliz. Aslında Bozcaada’da dededen şarapçılığımız var.
- Şu anda doğrudan şarap üretimiyle bir ilginiz var mı?
- Hayır yok. Ama üzüm de yaş meyveler arasında olduğuna göre, ondan üretilen ve çok yüksek katma değer bırakma özelliği olan şarabın ihracatını neden görevlerimiz arasında görmeyelim?
- 15 Türk şarap üreticisinin temsil edildiği bu fuara katılım için ne kadar harcandı?
Yasemin Demirdağ’a bazı ayrıntıları sorup yanıtladı:
- 270 bin Euro’luk bir harcama söz konusu oldu. 70-80 bin Euro’sunu İstanbul İhracatçı Birlikler karşıladı. 190 bin Euro’nun yarısını, yani 95 bin Euro’sunu Ekonomi Bakanlığımız karşılamış oldu.
Sevilen Şarapları Yönetim Kurulu Üyesi Enis Güner, Avustralya’nın şarap ihracatını örnek gösterdi:
- Avustralya’nın yıllık şarap ihracatı geliri 2.5 milyar dolar. Dünyanın dördüncü büyük bağlarına sahip, şarabın anavatanı olan Anadolu topraklarından dünyaya sattığımız şaraplardan elde edilen gelir 10 milyon dolar gibi komik düzeyde.
Latif Ünal, Düsseldorf sonrasında Uzakdoğu’yu işaret etti:
- Hong Kong da dünya şarapları için önemli vitrinlerden biri. Oradaki fuara da hep birlikte katılırız.
Fuara katılan 15 Türk şarap üreticisini tek tek izleyip konuştum. Hepsinde ABD’den Japonya’ya, Almanya’dan İngiltere’ye, Çin’den Kanada’ya uzanan farklı pazarlara sembolik de olsa ihracat yapma heyecanını gördüm.
Hükümet Düsseldorf’ta olduğu gibi bu heyecanı artıracak adımlarını sürdürürse, Türk şarap sektörü ihracata yüklenir, iç pazardaki mahalle baskısı ve yüksek vergi sıkıntısını biraz olsun unutur.
‘Her şey dahil’ oteller turist fazla içmesin diye kötü şarap isterdi
İSTANBUL Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğ Başkanı Latif Ünal, Doluca’da 40 yıl görev yapan Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Murat Oral ve İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Yasemin Demirdağ’la birlikte “Wines of Turkey” standını gezerken Urla Şarapçılık ve Büyülübağ’da masaları birleştirdik.
Urla Şarapçılık Yönetim Kurulu Başkanı Can Ortabaş, sektörün güçbirliğiyle ilgili sevincini paylaştı:
- Bu fuar Türk şarap sektörünün ihracat için birlikte hareket edebildiğini gösterdi.
Sonra iç pazara döndü:
- Her şey dahil sistemiyle çalışan otellerin bir bölümü, “Kötü şarap verin, turist ikinci kadehi içmesin” şeklinde üretisilerle pazarlık yapardı. O nedenle hastalıklı, kötü şarap yaygındı. Ancak artık neredeyse kalmadı.
Ardından hükümetin tavrını değerlendirdi:
- İç pazarda mahalle baskıları yaşıyoruz ama kamudan gelen doğrudan bir engel yok.
Ortabaş, restoranlardan dert yandı:
- Bazı restoranlar bire dört-beş fiyat uyguluyor. 55 liraya verdiğim bir şişe şarabımıza 250 lira fiyat koyan restoranlar var.
Büyülübağ Yönetim Kurulu Başkanı Alp Törüner, ihracat şansının Türkiye’ye özgü üzümlerden üretilen şaraplarla artabileceğini kaydetti:
- Her gelen, “Size özel ne var?” diye soruyor.
Prowein 2013’e kimler katıldı
İSTANBUL İhracatçı Birlikleri’nin “Wines of Turkey” şemsiyesini açtığı Türk şarapları standı, Düsseldorf’daki “Prowein 2013”te ev sahibi Almanya ile aynı salonda yer aldı.
İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Ünal’a sordum:
- Neden 15 üretici geldi? Daha fazlasını siz mi istemediniz?
- Biz fuara milli katılımı tüm sektöre duyurduk. 15 üretici olumlu yanıt verdi ve katıldı. Bundan sonrakilerde daha geniş katılım olacağını düşünüyorum.
Fuara katılan Türk şarap üreticileri şöyle:
* Büyülübağ Bağcılık Şarapçılık
* Dimes Gıda (Diren Şarapçılık)
* Doluca Bağcılık ve Şarapçılık
* İrem Çamlıca
* Bağcılık Şarapçılık (Chamlija)
* Kavaklıdere Şarapları
* Kocabağ Bağcılık ve Şarapçılık
* La Şarapçılık
* Mey İçki (Kayra)
* Pamukkale Şarapçılık
* P56 Tasarım
* Turizm Tarım İçki (Suvla)
* Selendi Tarım Ürünleri
* Sevilen Şarapları
* Urla Şarapçılık
* Vinpa Gıda (Vinkara)
* Yazgan Şarapçılık
Paylaş