Paylaş
- Türk Anayasa Hukuku, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine” Uyumlu...
Türkiye’yi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne taşıyan Anayasa değişikliğinin mimarı Komisyon’un Başkanı olan Prof. Şükrü Karatepe’nin 30 yıl önce yazdığı kitabın güncellenmiş hali, yeni sistemi anlamak açısından önemliydi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın eşlik ettiği seyahatin 9 saat süren yolculuk bölümünde Prof. Karatepe’nin kitabını inceledim.
Prof. Karatepe’nin önsöz öncesinde Avusturyalı ünlü yazar Stefan Zweig’in “Vicdan Zorbalığa Karşı” kitabından yaptığı alıntı dikkatimi çekti:
- Bütün despotluklar kısa sürede eskir, bütün ideolojiler ve onların geçici zaferleri kendi zamanları içinde sona erer. Yalnız düşünce özgürlüğü fikri, hiçbir zaman yenilmez, her zaman geri döner. Geçici bir süre susturulacak olduğunda, hiçbir tehlikenin erişemeyeceği yere, vicdanın en derin bölgesine sığınır.
Prof. Karatepe, Stefan Zweig’ten alıntısını şu cümlelerle noktalamıştı:
- Muktedirlerin, ağzını kapatarak özgür ruhu mağlup ettiklerini sanmaları boşunadır. Çünkü, her yeni doğan insanla birlikte yeni bir vicdan doğar. Daima birileri çıkıp, insanlığın vazgeçilmez hakları uğruna, eski kavgayı yeniden başlatması gerektiğini hatırlar.
Prof. Karatepe, kitaptaki önsözünde “Anayasa Hukukunun Genel İlkeleri” ile “Türk Anayasa Hukukunun Gelişimi”ni ayrı kitaplar halinde 30 yıl önce yazdığını anımsatıp, sürdürdü:
- 1982 Anayasası’na gönlüm bir türlü ısınmadığından kapsamlı bir “Türk Anayasa Hukuku” yazmak için 1982 Anayasası’nın yürürlükten kalkmasını bugüne kadar bekledim.
Önsözde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a özel teşekkür vardı:
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı siyaseti olmasa, hükümet sistemi değişmez ve bu kitap yeniden yazılmazdı. Başkanlık sistemini hayata geçirme mücadelesi verirken, çevresinde bulunarak heyecanını paylaşmama izin veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyorum.
Kitapta “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” bölümünün altını çizdim, “Olağan Durum Kararnameleri”nin sınırları şöyle işaretlenmişti:
- Temel haklar, kişi hakları ve siyasi haklar Cumhur-başkanlığı kararnamesi ile düzenlenemez.
- Anayasa-da mutlaka kanunla düzenlenmesi emredilen, temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması, ceza ve ceza yerine geçen güvenlik önlemleri; vergi, resim, harç gibi mali yükümlülükler konusunda Cumhurbaşkanı kararnamesi çıkarılamaz.
- Kanunla açıkça düzenlenmiş konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz.
- Cumhurbaşkanı kararnamesi ile kanunlarda farklı hükümler bulunması haline, kanun hükümleri uygulanır.
- TBMM’nin aynı konuda kanun çıkarması durumunda, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümsüz hale gelir.
Prof. Şükrü Karatepe’nin güncellediği kitabı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini anlamak için önemli bir rehber niteliği taşıyor...
MAARİF VAKFI, GÜNEY AFRİKA’DA OKUL AÇIYOR
TÜRKİYE’nin Pretorya Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a eşlik eden heyet üyeleri için hazırlattığı kitapçıkta, Güney Afrika ile ilişkilerin tarihinin 1862’ye uzandığını belirtip, ekledi:
- 1993-1994 yıllarında karşılıklı olarak büyükelçiliklerimiz açıldı. Son yıllarda ülkemizin Güney Afrika’daki varlığı ve görünürlüğü kayda değer şekilde arttı.
Geçen yıl Yunus Emre Enstitüsü’nün faaliyete geçtiğini vurguladı:
- Bugün itibariyle yüzlerce Güney Afrika vatandaşı Türkçe öğreniyor, Türk kültürünü tanıyor.
Aralık 2017’de TİKA’nın (Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı) faaliyete başladığını kaydetti:
- TİKA, bir taraftan Güney Afrika’daki Osmanlı mirasının onurlandırılması yönünde tarihi restorasyon ve destek projeleri üstlendi, diğer yandan ülkemizin insani ve vicdani sesi olarak buradaki mazlumların yaralarına merhem olmaya başladı.
Elif Çomoğlu Ülgen, FETÖ’nün kalesi olarak bilinen Güney Afrika’ya dönük şu önemli adımı da paylaştı:
- Maarif Vakfımız Güney Afrika’daki yerleşimini tamamlamak üzere. Önümüzdeki eğitim yılında Maarif Vakfı’nın ilk ok ulunu Johannesburg’da açmayı hedefliyoruz.
GÜNEY AFRİKA BİZE 1.2 MİLYAR DOLAR TİCARET FARKI ATIYOR
ANKARA-Johannesburg yolculuğu sırasında Cumhurbaşkanlığı ekibinin hazırladığı seyahat kitapçığından Güney Afrika ile dış ticaret verilerimize baktım:
- Güney Afrika’dan ithalatımız 1.74 milyar dolar. Ülkemizin ihracatı ise 485 milyon dolar...
Ticaret açığının Güney Afrika lehine 1.25 milyar dolar olduğunu düşünürken, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın sosyal medyada paylaştığı mesajı gördüm:
- Son 14 yılda Afrika ile ticaretimiz 20.6 milyar dolara, Afrika’ya yatırımlarımız ise 6.2 milyar dolara yükseldi. Bu rakamlar ticari ve ekonomik ilişkilerimizdeki gelişmenin açık göstergesidir.
Sonra arşive baktım, Arçelik’in 2011’de gerçekleştirdiği önemli satın almayı anımsadım:
- Arçelik, Güney Afrika Gümrük Birliği (5 ülke) pazarının lider markası Defy’yi 327 milyon dolara satın aldı...
Paylaş